Ποιες στιγμές αξίζουν σε μία σχέση και τι λέει το NLP για την επικοινωνία στις σχέσεις;

0
328

Στο Νευρο-Γλωσσικό Προγραμματισμό (Neuro-Linguistic Programming, NLP) δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνία.

 

Μία από τις αρχές και αξίες του μάλιστα αναφέρει ότι «η επικοινωνία με κάποιον εξαρτάται από την ανταπόκριση που λαμβάνεται». Για ποιο λόγο λοιπόν, ενώ μιλάμε και επικοινωνούμε, δεν λαμβάνουμε την ανταπόκριση που θα θέλαμε;

Μία σχέση δύο ανθρώπων, είτε φιλική είτε ερωτική, είτε ακόμα και συγγενική, εξαρτάται από την αλληλεπίδραση των μερών. Ακόμα και η λέξη «αλληλεπίδραση» εμπεριέχει μέσα της τη λέξη «δράση», που σημαίνει ότι κάποιος (επιτέλους!) πρέπει να δράσει, να κινηθεί, να μεταδώσει ένα μήνυμα σε κάποιον άλλον εκεί έξω ώστε να υπάρξει αλληλεπίδραση.

Το μήνυμα μεταδίδεται, λοιπόν, ακόμα και χωρίς λόγια, ή και χωρίς ήχο.

Μπορεί να περιλαμβάνει σιωπές, κινήσεις, χειρονομίες, ή και την απουσία τους.
Το μήνυμα παραμένει μήνυμα.
Παραμένει «δράση».
Και περιμένει «δράση».
Όταν υπάρξει «δράση» από την άλλη πλευρά, τότε έχουμε ανταπόκριση, «αντί-δραση», «αλληλ-επί-δραση» και επικοινωνία.

επικοινωνίαΗ ανταπόκριση που λαμβάνουμε μας δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για την ποιότητα της επικοινωνίας μας. Από την αντίδραση του άλλου απέναντί μας θα καταλάβουμε αν το μήνυμα που εκπέμψαμε πραγματικά ελήφθη, αν έγινε κατανοητό και αν είχε το αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε.

Και αφού πάρουμε αυτές τις πληροφορίες τις ζυγίζουμε και αποφασίζουμε τι θα κάνουμε μετά, αν θα συνεχίσουμε την «επικοινωνία-ανταπόκριση», τη «δράση-αλληλεπίδραση» ή θα επιλέξουμε να τη διακόψουμε.

Αυτό το άτυπο τυπικό ακολουθούμε καθημερινά στις σχέσεις μας: Κάποιου είδους επικοινωνία ξεκινάει από εμάς τους ίδιους, «εκτοξεύεται» εκεί έξω προς τον παραλήπτη της και επιστρέφει με κάποιο τρόπο. Ή απουσιάζει κάποιου είδους επιστροφή, που όμως ακόμα κι αυτό αποτελεί κάποιου τύπου επικοινωνία και μήνυμα.

Αλήθεια, η ανταπόκριση που παίρνουμε όταν τσακωνόμαστε/διαπληκτιζόμαστε  με τη σχέση μας, από πού μπορεί να έχει ξεκινήσει;

Τι είδους επικοινωνία επιδιώκουμε όταν το μήνυμα που εκπέμπουμε δεν είναι ούτε σαφές, ούτε ορισμένο, αλλά μία βιαστική εκδήλωση και έκφραση σκέψεων και ενοχλήσεων που κουβαλάμε;

Η καθημερινή επανάληψη των ίδιων μοτίβων συμπεριφοράς, των ίδιων φράσεων και της ίδιας νοοτροπίας, οδηγεί μία σχέση σε αδιέξοδο, σε συγκρούσεις ή επίπονους συμβιβασμούς με οδυνηρά αποτελέσματα.

Μία σχέση που μπορεί να ξεκίνησε με τα ωραιότερα και πιο βαθιά συναισθήματα μπορεί να αντιμετωπίσει αργά ή γρήγορα εμπόδια που μοιάζουν διαρκή, αβάσταχτα και χωρίς λύση.

Πώς λύνεται ο γόρδιος δεσμός της επικοινωνίας;

Το NLP μπορεί να βοηθήσει με συγκεκριμένες τεχνικές να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο στην επικοινωνία μίας σχέσης. Το μήνυμα που εκπέμπεται χρειάζεται επεξεργασία, διαδικασία που δεν είναι ούτε κάτι δύσκολο ούτε κάτι περίπλοκο. Αν γίνει με τον κατάλληλο τρόπο εντούτοις, μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας, τη σχέση και την επικοινωνία μας μαζί της. Η ανταπόκριση που λαμβάνουμε από την επικοινωνία που δίνουμε χρειάζεται επίσης επεξεργασία, περιέργεια, χρόνο, μελέτη.

Το NLP παρεμβαίνει δυναμικά στις αυτόματες αντιδράσεις του ανθρώπου, στα υπάρχοντα μη λειτουργικά προγράμματα και στις συμπεριφορές που δεν τον εξυπηρετούν ούτε στα προσωπικά ούτε στα επαγγελματικά του. Παρέχει τα εργαλεία για την καλύτερη παρατήρηση του εαυτού μας αλλά και της σχέσης μας με τους άλλους ανθρώπους, εφόσον κάτι δεν μας αρέσει σε αυτή και θέλουμε να την αλλάξουμε.

Ποτέ κανείς δεν μας έμαθε τι κάνουμε σε μία σχέση.
Ποτέ κανείς δεν μας έμαθε τι δεν κάνουμε σε μία σχέση.
Ποτέ δεν μάθαμε πώς να σχετιζόμαστε.
Τι πρέπει να προσέξουμε με όσους συναναστρεφόμαστε.
Πώς να μιλάμε, πώς να επικοινωνούμε πραγματικά, πώς να ερωτευόμαστε βαθιά και πώς να χωρίζουμε οριστικά.

Επικοινωνία_NLP

Έπρεπε ο καθένας μας να τα μάθει με τον δύσκολο τρόπο. Με την εμπειρία. Με το βίωμα. Υπάρχουν εκείνες οι στιγμές στη ζωή μας, όμως, που μπορούμε να κάνουμε
τη διαφορά. Να εκπλήξουμε τον εαυτό μας, να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, να
αποφύγουμε να μπλέξουμε πάλι με ανθρώπους που δεν μας αξίζουν και να
κάνουμε τις επιλογές που μας ταιριάζουν και μας τιμούν.
Για τις στιγμές εκείνες αξίζει να προσέξουμε πώς θα μιλήσουμε, πώς θα
σταθούμε, τι θα πούμε, τι θα επιλέξουμε τελικά να κάνουμε.
Για τις στιγμές εκείνες που αξίζουν πραγματικά, δεν επικοινωνούμε απλώς.
Παίρνουμε και την ανταπόκριση που επιθυμούμε.

Θέλεις και εσύ να ανακαλύψεις τις αξίες σου, να μάθεις να μεταδίδεις τα όρια σου με τρόπο ωφέλιμο στο έτερο ήμισυ, αλλά και να μάθεις να ακούς τον σύντροφό σου με περιέργεια εξερεύνησης;

Στις 12 και 13 Φεβρουαρίου γίνεται ένα εξαιρετικό σεμινάριο Απολαμβάνεις τις σχέσεις σου; με την Πέγκυ Μουζάκη και τον Παναγιώτη Τσάγκα, όπου θα μάθουμε πως να ανακαλύπτουμε τις αξίες μας, να μεταδίδουμε τα όρια μας με τρόπο ωφέλιμο στο έτερο ήμισυ, αλλά και να ακούμε τον σύντροφό μας με περιέργεια εξερεύνησης!

 

Newsletter εγγραφή

 

Παναγιώτης Τσάγκας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας