Ποιος είναι σημαντικός;

0
148

Του Robert Najemy

Έχουμε την τάση να δίνουμε περισσότερη βαρύτητα σε κάποιους και λιγότερη σε άλλους.

Τείνουμε να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά προς:

  1. Τους φτωχούς από τους πλούσιους.
  2. Εκείνους που έχουν υψηλή πολιτική ή επαγγελματική θέση από εκείνους που δεν έχουν.
  3. Τους διάσημους – ίσως τραγουδιστές, προσωπικότητες της τηλεόρασης ή του κινηματογράφου ή αθλητές – από εκείνους που δεν είναι.
  4. Εκείνους που αντιλαμβανόμαστε σαν «ωραίους».
  5. Εκείνους που θεωρούμε σπουδαίους σαν καλλιτέχνες, μουσικούς, συγγραφείς, λέκτορες, καθηγητές κλπ.

Νιώθουμε διαφορετικά στην παρουσία τους και μιλάμε σ’ αυτούς με διαφορετικό βαθμό σεβασμού απ’ ό,τι στους άλλους.

Δεν τείνουμε να δείχνουμε το ίδιο δέος και σεβασμό προς ανθρώπους που έχουν ζήσει τη ζωή τους με υψηλές ηθικές αξίες ή που είναι τίμιοι, που ενδιαφέρονται για τους άλλους, που είναι ταπεινοί και απλοί, που χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και δεν μολύνουν τη γη, που αφιερώνουν το χρόνο τους στην υπηρεσία όσων έχουν ανάγκη, που συγχωρούν ή αγαπούν χωρίς όρους, που καθαρίζουν τους δρόμους, που παράγουν τη τροφή μας, που σβήνουν τις πυρκαγιές μας, που προστατεύουν τη χώρα μας, που μαγειρεύουν τη τροφή μας, που φροντίζουν τα παιδιά μας.

Έχουμε, ως κοινωνία, ένα παράξενο σύστημα αξιών. Δίνουμε βαρύτητα σε ανθρώπους, στους οποίους έδωσαν βαρύτητα οι άλλοι (τους διάσημους, τους γνωστούς σε όλους) και δεν σκεφτόμαστε μόνοι μας, «ποιος είναι σημαντικός για εμάς;»

Ζούμε με την ψευδαίσθηση πως αυτοί οι ρόλοι που παίζουμε είναι ο αληθινός εαυτός μας. Πιστεύουμε πως αυτοί οι ηθοποιοί που παίζουν τους ρόλους των διάσημων είναι στην πραγματικότητα πιο σημαντικοί από εκείνους που δεν παίζουν αυτούς τους ρόλους αυτή τη στιγμή.

Στη θεατρική παραγωγή, ένας συγκεκριμένος ηθοποιός παίζει το βασιλιά και ένας άλλος παίζει τον υπηρέτη. Όταν το έργο τελειώσει, ο βασιλιάς και ο υπηρέτης φεύγουν από τη σκηνή και είναι ίσοι. Ο «υπηρέτης» θα μπορούσε μάλιστα να παίζει μεγαλύτερο ρόλο και να παίρνει μεγαλύτερο μισθό ή αναγνώριση.

Στα μάτια του θείου, όλα τα όντα είναι ίσα. Εμείς, ως ψυχές, είμαστε όλοι εξίσου σημαντικοί και αξίζουμε την ίδια αγάπη και σεβασμό. Αν αναζητούμε να εκδηλώσουμε τη θεϊκή μας φύση, θα χρειαστεί να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε όλους σαν ίσους.

Αυτό σημαίνει πως, αν καλέσουμε τον πρωθυπουργό, τον ιδιοκτήτη μιας τράπεζας, τον άνθρωπο που καθαρίζει το δρόμο μας, τον άστεγο ζητιάνο, τον ταμία του σουπερμάρκετ και τον πρόσφυγα μιας άλλης φυλής και θρησκείας, θα στρώσουμε το ίδιο τραπέζι και θα βάλουμε το ίδιο σερβίτσιο και θα μαγειρέψουμε τα ίδια πιάτα και θα συμπεριφερθούμε σε όλους το ίδιο.

Αλλιώς λειτουργούμε μέσα από το κοινωνικά προγραμματισμένο εγώ μας και δίνουμε σημασία στις ψευδαισθήσεις αυτού του κόσμου, ξεχνώντας πως η πραγματικότητα πίσω από κάθε ον είναι η μία και η ίδια θεϊκή ουσία.

Υπάρχει μόνο ένα ον σ’ αυτό το σύμπαν και εκφράζεται μέσα από όλους αυτούς τους ανθρώπους, τα ζώα και τα φυτά, στα οποία δίνουμε ή δεν δίνουμε βαρύτητα και αξία.

Κανένα ον στην ουσία του δεν έχει μεγαλύτερη αξία από ένα άλλο. Εκείνες οι ψυχές, που σ’ αυτή τη ζωή εκδηλώνουν ικανότητα και ηθικότητα πάνω από το μέσο όρο, αξίζουν μεγαλύτερη ελευθερία, εμπιστοσύνη και θέσεις ευθύνης. Δεν αξίζουν περισσότερη αγάπη και σεβασμό από εκείνους που δεν ενσαρκώνουν ικανότητα και ηθικότητα αυτή τη φορά.

Μια άλλη όψη της «ψευδαίσθησης για τη σπουδαιότητα» είναι να δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στο τι νομίζουν οι γύρω μας παρά στο τι οι αγαπημένοι μας καθοδηγούνται από μέσα τους να ερευνήσουν και να δημιουργήσουν. Για παράδειγμα, να μην μπορούμε να αποδεχτούμε και να αγαπήσουμε το παιδί μας που έχει επιλέξει μια κατεύθυνση που δεν είναι γενικά σεβαστή από την κοινωνία, όπως διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή ένα είδος εργασίας ή τρόπου ζωής ή εμφάνισης, που φοβόμαστε πως θα κάνει τους άλλους να μας υποτιμήσουν.

Αυτό είναι μια δοκιμασία της ικανότητάς μας να επιλέξουμε την κατανόηση, την αποδοχή και την αγάπη παρά τη σημασία που δίνουμε στο τι πιστεύουν οι άλλοι.

 

Βιβλία

  • Η Ψυχολογία της Ευτυχίας
  • Ο Ανώτερος Προορισμός του Ανθρώπου
  • Οι Ρόλοι που Παίζουμε σαν Ψυχές στην Εξέλιξη

Ιστοσελίδες

Αγάπη για Όλους 

αξία, αγάπη, αποδοχή

Robert Najemy

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας