Νιώθω σφίξιμο στον αυχένα.
Πονάω στην πλάτη
Δεν μπορώ να στρίψω το κεφάλι μου
Νιώθω να με εχει γραπώσει μια δαγκάνα από τον σβέρκο
Σαν να κουβαλάω ένα βάρος στους ώμους συνέχεια
Ξυπνάω το πρωί πιασμένη στον αυχένα
….αυτές είναι κάποιες από τις φράσεις που χρησιμοποιούν οι θεραπευόμενοι για να περιγράψουν αυτή την “ενοχλητική” αίσθηση που αφορά στον πόνο στον αυχένα.
Αιτίες πόνου στον αυχένα
Ας δούμε πρώτα τις αιτίες που προκαλούν τον πόνο στον αυχένα σύμφωνα με τις αρχές της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και του Σιάτσου.
- Τραυματισμός είτε από ατύχημα, είτε από καταπόνηση του αυχένα από κακή στάση στον ύπνο ή την ημέρα στον υπολογιστή ή στο κινητό. Ο τραυματισμός μπορεί να είναι μυϊκός ή των σπονδύλων.
Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε κυρίως με μυϊκούς τραυματισμούς.
- Εξωγενείς βλαπτικοί παράγοντες, κυρίως άνεμος με κρύο, εισβάλλουν από τον αυχένα και δημιουργούν μπλοκάρισμα στους μεσημβρινούς που διατρέχουν τον αυχένα με αιφνίδια συμπτώματα έντασης, πόνου, δυσκινησίας.
- Συναισθηματικοί παράγοντες: στρες, ένταση, θυμός, ανησυχία, πολλές ευθύνες (τα βάρη που κουβαλάμε στους ώμους μας), δημιουργούν σφίξιμο στην περιοχή του αυχένα, των ώμων και της άνω πλάτης.
Άλλα συμπτώματα που συχνά συνοδεύουν τον πόνο στον αυχένα μπορεί να είναι:
- Μυϊκές συσπάσεις, σφίξιμο, δυσκινησία στον αυχένα, στους ώμους και στην άνω πλάτη
- Πονοκέφαλος
- Αντανακλαστικός πόνος σε άλλα σημεία (χέρι, ωμοπλάτες, δάχτυλα)
- Ζαλάδες
- Ανήσυχος ύπνος
Η γνώση του Σιάτσου για τον πόνο στον αυχένα
Το Σιάτσου είναι μια Ιαπωνικη τέχνη εργασίας με το σώμα, όπου αντιμετωπίζουμε τον κάθε δέκτη ως μοναδικό και πάντα με ολιστικό τρόπο. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερες πληροφορίες για το Σιάτσου.
Μέσα από την γνώση του Σιάτσου, θα μοιραστώ μαζί σας διάφορες τεχνικές και φυσικές θεραπείες που μπορείτε μόνοι σας να κάνετε για τον πόνο στον αυχένα Ξεκινάμε με την πρόληψη και συνεχίζουμε με την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Πρόληψη
Ο πόνος στο πάνω μέρος του σώματος, στον αυχένα και στο κεφάλι εμφανίζεται ως ένταση που ανεβαίνει προς τα πάνω και ως σφίξιμο. Συνεπώς χρειάζεται να αποσυμφορήσουμε το άνω μέρος του σώματος κατεβάζοντας την ένταση προς τα κάτω.
Γείωση με διάφορους τρόπους, όπως να περπατάς ξυπόλητος στο χώμα ή στην άμμο, να κάνεις τον Διαλογισμό Γείωσης που θα δείς εδώ
Σωστή στάση
Παρατήρησε πότε σφίγγεις τον αυχένα, ή σηκώνεις τους ώμους προς τα πάνω. Αν το κάνεις κατά τη διάρκεια της εργασίας σου, θυμήσου να κάνεις παύσεις και να κατεβάζεις του ώμους, αναπνέοντας.
Παρατήρησε αν καμπουριάζεις και πότε. Θυμήσου να στέκεσαι με ανοιχτό το στήθος.
Περπάτα με περηφάνια!!!
Παρατήρησε εάν ο πόνος, ή το σφίξιμο είναι μετά τον ύπνο, ή μετά από ξάπλωμα στον καναπέ και δοκίμασε να αλλάξεις το μαξιλάρι, ή τη στάση σου.
Προφύλαξη
Προφύλαξε τον αυχένα από τον άνεμο και το κρύο με μαντήλι ή κασκόλ. Πρόσεξε το air condition και το ανοιχτό παράθυρο στο αυτοκίνητο. Στέγνωσε τα μαλλιά σου, ειδικά εάν είναι μακριά, πριν βγεις από το σπίτι.
Αν χρησιμοποιείς τσάντα ώμου, τότε να αλλάζεις συχνά πλευρά που κρεμάς την τσάντα σου.
Γενικές Αρχές Διατροφής
Ακολούθησε αυτές τις γενικές αρχές Διατροφής αλλά και συγκεκριμένες συμβουλές που ηρεμούν το νευρικό σύστημα, τονώνουν τον οργανισμό και ανακουφίζουν από τον πόνο στον αυχένα:
- Να τρως αυτά που ταιριάζουν στον οργανισμό σου, να είναι εύπεπτα και ευχάριστα. Δώσε έμφαση σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια.
- Να προτιμάς φρέσκες βιολογικές τροφές της εποχής και από τη χώρα μας.
- Να αποφεύγεις κατεψυγμένες, κονσερβοποιημένες, συσκευασμένες και τροφές με συντηρητικά.
- Μείωσε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αναψυκτικά, τα αλλαντικά, την καφεΐνη και το αλκοόλ, δημιουργούν υγρασία και φωτιά στο σώμα, οπότε βάρος και ένταση που θέλουμε να μειώσουμε στην περίπτωση του πόνου. Αντικατέστησε το αλεύρι με παξιμάδια από χαρουπάλευρο, βρώμη ή άλλα δημητριακά χωρίς γλουτένη. Αντικατέστησε τη ζάχαρη με φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα ή μέλι και τον καφέ με ροφήματα βοτάνων που θα δεις πιο κάτω.
- Η καθημερινή λήψη Μαγνησίου είτε από τις τροφές (μπανάνες, αποξηραμένα βερίκοκα, αβοκάντο, αμύγδαλα, κάσιους, κολοκυθόσποροι, σουσάμι, χουρμάδες και όσπρια), είτε ως συμπλήρωμα διατροφής βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου στον αυένα και της έντασης, καθώς ρυθμίζει τη λειτουργία του μυϊκού συστήματος και ελέγχει την αρτηριακή πίεση.
- Η ενυδάτωση είναι σημαντική για τους σπονδύλους του αυχένα, της πλάτης και των ώμων. Να έχεις μπροστά σου νερό για να μην το ξεχνάς, να πίνεις αργά λίγες γουλιές όχι μονορούφι. Για καλύτερη ενυδάτωση πρόσθεσε 1 τσιμπιά αλάτι σε ένα ποτήρι νερό ή για 1 εβδομάδα πιές 1 φορά την ημέρα ηλεκτρολύτες. Μην ξεχνάς ότι ο καφές αφυδατώνει τον οργανισμό, οπότε μετά τον καφέ ή παράλληλα με αυτόν να πίνεις νερό.
Βότανα
Πιες καθημερινά 1 – 2 κούπες από συνδυασμό 1-3 βότανα και καλό είναι να τα εναλλάσεις για ποικιλία. Βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου, είναι αντιφλεγμονώδη, συμβάλλουν γενικά στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.
Να επιλέγεις τα βότανα που σου αρέσουν στη γεύση. Εάν κάποιο βότανα σου δημιουργήσει ενόχληση το σταματάς αμέσως.
Ως έγχυμα: Βάζεις 2-3 τσιμπιές από τα φυλλαράκια που θα επιλέξεις ή συνδυασμό αυτών, σε τσαγιέρα, προσθέτεις βραστό νερό όσο 1 κούπα, αφήνεις για 5-10’, σουρώνεις και πίνεις. Μελισσόχορτο, βαλσαμόχορτο, κουρκουμάς
Ως αφέψημα: Ξεφλουδίζεις 1 κομμάτι ρίζας Τζίντζερ, όσο το μέγεθος ενός καρυδιού, το κόβεις σε μικρά κομματάκια και βράζεις για 10’ σε 1,5 κούπα νερό, ώστε να μείνει 1 κούπα.
Μπορείς να δεις στο άρθρο μου Διατροφή και Εβδομαδιαίο πρόγραμμα για καλύτερη υγεία.
Ασκήσεις για τον αυχένα
Η καθημερινή ήπια άσκηση και οι διατάσεις βοηθούν στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος των υγρών και του Qi στον οργανισμό, τα οποία βοηθούν όχι μόνο το σώμα αλλά και την ομαλή ροή των συναισθημάτων. Όπου υπάρχει ροή δεν υπάρχει ασθένεια.
- Καθόμαστε σε στρωματάκι στο πάτωμα, σε καρέκλα ή είμαστε όρθιοι. Με το ένα χέρι πιέζουμε απαλά το κεφάλι προς την πλευρά του ίδιου χεριού. Το άλλο μας χέρι είναι τεντωμένο προς τα κάτω και είναι σημαντικό να κατεβάζουμε τον ώμο προς τα κάτω μακριά από τα αυτιά. Νιώθουμε μια ήπια διάταση στο πλάι του αυχένα. Η διάταση πρέπει να είναι άνετη και να μην υπάρχει πόνος. Παίρνουμε 5 αργές αναπνοές σε αυτή τη θέση και αλλάζουμε πλευρά για άλλες 5 αργές αναπνοές.
- Στην ίδια θέση δένουμε τα χέρια πίσω από το κεφάλι και πιέζουμε απαλά τον αυχένα μπροστά. Μένουμε για 5 ήρεμες αργές αναπνοές.
- Παραμένουμε στην ίδια θέση με τους ώμους προς τα κάτω και στρίβουμε ήπια τον αυχένα από την μία πλευρά για 5 αργές αναπνοές και από την άλλη πλευρά για άλλες 5 αναπνοές.
4. Πιέζουμε απαλά με το ένα μας χέρι το κεφάλι διαγώνια προς τα εμπρός από την ίδια πλευρά του χεριού, κρατώντας τον άλλο ώμο προς τα κάτω, μακριά από τα αυτιά για 5 αργές αναπνοές. Αλλάζουμε πλευρά για άλλες 5 αναπνοές.
- Στην ίδια θέση βάζουμε 1 δάχτυλο στο πηγούνι μας και πιέζουμε απαλά προς τα κάτω προς το λαιμό, έτσι ώστε να γίνει διάταση στους μύες στο πίσω μέρος του αυχένα για 3 αναπνοές. (‘Ετσι ώστε να κάνουμε προγούλι). Μετά κάνουμε την αντίθετη κίνηση προτάσσοντας το πηγούνι προς τα μπροστά, μένουμε για 3 αναπνοές.
- Δένουμε τα χέρια τεντωμένα μπροστά από το σώμα, καμπουριάζουμε την πλάτη και ρίχνουμε το κεφάλι προς τα κάτω. Μένουμε αναπνέοντας για 5 αργές αναπνοές. Διάταση για την άνω πλάτη και τον αυχένα.
- Τελευταία διάταση, στάση της γάτας. Καθόμαστε στα τέσσερα και με κάθε εισπνοή μένουμε στην ουδέτερη θέση με κάθε εκπνοή καμπουριάζουμε την πλάτη πιέζοντας απαλά το κεφάλι προς τα μέσα. Επαναλαμβάνουμε για 10 αναπνοές. Διάταση του αυχένα, της πλάτης και της μέσης. Μετά καθόμαστε πίσω στα πόδια μας και χαλαρώνουμε στη στάση του παιδιού για όσο είναι ευχάριστο, αναπνέοντας ήρεμα.
Τεχνικές για άμεση ανακούφιση από τον πόνο
Είναι σημαντικό να δώσουμε σημασία στα αρχικά συμπτώματα της ενόχλησης, ώστε να διαχειριστούμε τον πόνο πριν γίνει έντονος και εδραιωθεί στο σώμα. Όταν αρχίσουν τα συμπτώματα κάνουμε όλες τις τεχνικές πρόληψης όπως παραπάνω και
Θεραπευτικά Σημεία Σιάτσου
Πιέζουμε το κάθε σημείο μέχρι να ενεργοποιηθεί, περίπου 1-3’ το καθένα ενώ συγχρόνως κλείνουμε τα μάτια και παίρνουμε βαθιές, ήρεμες, αργές, αναπνοές. Τα σημεία είναι αμφίπλευρα.
Παχύ Έντερο 4. Ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα, πιέζουμε σε ευαίσθητο σημείο προς τον δείκτη. Παυσίπονο και ηρεμιστικό σημείο όταν υπάρχει πόνος (απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη)
Ήπαρ 3. Στο άνω μέρος του πέλματος ανάμεσα από το μεγάλο και το 2ρο δάχτυλο, σε λακκούβα στη μέση απόσταση από την βάση των δακτύλων και το οστό του πέλματος. Κινεί το Qi σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος έχει μπλοκάρει, ανακουφίζει από τον πόνο και βοηθάεις σε συναισθηματικά μπλοκαρίσματα
Λεπτό Έντερο 3. Βρίσκεται στην κόψη της παλάμης σε λακκούβα κάτω από τη βάση του μετακαρπίου του μικρού δακτύλου. Ανακουφίζει από τον πόνο στον αυχένα.
Χοληδόχος Κύστη 20. Οι 2 μεγάλες λακκούβες που βρίσκουμε στον αυχένα κάτω από το ινιακό οστό. Χαλαρώνουν τον αυχένα, το κεφάλι, ηρεμούν το νου, για αϋπνία και ανησυχία.
Ουροδόχος Κύστη 10. Βρίσκεται στη βάση του ινιακού οστού, σε 2 λακκούβες λίγο πιο έξω από την κεντρική γραμμή. Ανακουφίζει τον πόνο στον αυχένα, τον πονοκέφαλο και βοηθάει στη ζαλάδα.
Χοληδόχος Κύστη 21. Στην κορυφή του τραπεζοειδή μυ, δίπλα στη βάση του αυχένα.Ανακουφίζει από πόνους του αυχένα, ηρεμεί την ένταση (απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη)
Διαλείμματα και Αναπνοές
Να κάνεις τακτικά διαλείμματα, βγαίνοντας στον καθαρό αέρα. Να παίρνεις μερικά λεπτά με τον εαυτό σου.
Απλές αναπνοές
Κλείνεις τα μάτια και παίρνεις 10 ήρεμες, αργές, βαθιές αναπνοές μετρώντας αργά μέχρι το 3-4 στην εισπνοή από την μύτη και αργά μέχρι το 5-8 στην εκπνοή από το στόμα. Όσο μεγαλύτερο χρόνο στην εκπνοή – εφόσον αυτό είναι ευχάριστο και χωρίς πίεση – τόσο χαλαρώνεις το σώμα, το νου και ενεργοποιείς το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Εάν υπάρχει δυνατότητα κάνεις αυτές τις αναπνοές ξαπλωμένος/η.
Μπορείς να διαβάσεις το άρθρο μου Ποιός Διαλογισμός μου ταιριάζει και να δεις και αρκετά βίντεος.
Αντιφλεγμονώδεις αλοιφές ή λάδια:
- Βαλσαμόλαδο (ή σπαθόλαδο είναι φωτοευαίσθητο άρα δεν εκτίθεστε στον ήλιο μετά την επάλειψη)
- Αρνικα σε κρέμα ή λάδι
- Λάδι Λεβάντα
- Tiger Balm
Τα έχω δοκιμάσει όλα και ανακουφίζουν τον πόνο στον αυχένα. Διάλεξε ποιο σου ταιριάζει και κάνε ήπια επάλειψη και μάλαξη στην περιοχή του αυχένα, στη βάση του αυχένα, στους ώμους και στην άνω πλάτη πολλές φορές μέσα στην ημέρα και πριν τον ύπνο.
Ζεστό Μπάνιο
Γέμισε την μπανιέρα με αρκετά ζεστό νερό, ρίξε 2-3 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο που σου αρέσει (προτίμησε λεβάντα, μέντα, βασιλικό, κυπαρίσσι) πρόσθεσε επίσης 2 κούπες Άλατα Epson, που είναι μυοχαλαρωτικά και ηρεμούν το νευρικό σύστημα. Χαλάρωσε με διαλογιστική μουσική και απόλαυσε για 15′ τουλάχιστον.
Οι ασκούντες στο Σιάτσου αντιμετωπίζουμε συχνά με πολύ καλά αποτελέσματα, θεραπευόμενους με πόνο στον αυχένα.
Στο Σιάτσου όπως και σε όλες τις ολιστικές θεραπείες βλέπουμε τον κάθε άνθρωπο ως μοναδικό με τα δικά του συμπτώματα και τη δική του μοναδική ιδιοσυγκρασία, οπότε και χρησιμοποιούμε διαφορετική εξειδικευμένη θεραπευτική προσέγγιση.
Γιάννα Αθανασοπούλου
Ασκούσα και Δασκάλα Σιάτσου
Site: www.yannashiatsu.gr
e-mail: [email protected]
Facebook: https://www.facebook.com/yannashiatsu.gr
- Πόνος στον αυχένα και Σιάτσου - 15/01/2022