Πώς μπορεί η φροντίδα της φύσης να σε διδάξει την Παρουσία

1
183

Της Έλενας Έρα

Η

ζωή έχει ομορφιά που μας διδάσκει κάθε μέρα. Όσο πολυάσχολος κι αν είσαι, εκεί που περπατάς στο δρόμο, στάσου για λίγα δευτερόλεπτα να αγγίξεις ένα δέντρο, να θαυμάσεις ένα λουλούδι, να μιλήσεις σε ένα αδέσποτο ζώο ή να κοιτάξεις τον όμορφο γαλάζιο ουρανό. Ξέρω, μπορεί να ντρέπεσαι να το κάνεις αλλά ίσως είναι μια ευκαιρία μάθεις να εξωτερικεύεις τον θαυμασμό που νιώθεις. Προσθέτεις έτσι κάτι καλό στο συλλογικό ασυνείδητο. Ακόμη και οι μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής μπορούν να συνοδεύονται από την ομορφιά και μάλιστα είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος για να σταματά ο νους να σκέφτεται και να εδραιώνεσαι στον παρούσα στιγμή και μόνο.

Όταν σταματάς για να θαυμάσεις κάτι, τότε ο θόρυβος του νου σταματάει επίσης. Η προσοχή σου είναι συγκεντρωμένη στην μορφή του Σύμπαντος που κοιτάζεις. Πώς έχει εκδηλωθεί το Σύμπαν αυτή τη στιγμή; Ως ένα λουλούδι; Ένα σύννεφο; Ένα ζώο; Ό,τι κι αν κοιτάζεις, είσαι εσύ σε μιαν άλλη μορφή.

Με τη φύση μπορείς άνετα να αλληλεπιδράσεις μαζί της και σε ένα άλλο επίπεδο. Όταν για παράδειγμα υιοθετείς ένα κατοικίδιο ή έχεις λουλούδια στο σπίτι σου ή μια γλάστρα στο μπαλκόνι σου, κάθε φορά που αλληλεπιδράς μαζί τους, χαμογελάς. Σου ανοίγει την καρδιά όταν τα φροντίζεις. Έχεις Παρουσία. Οι σκέψεις σταματούν. Ο σκύλος θα σου κάνει χαρές, η γάτα θα σου γουργουρίσει, το λουλούδι θα σου δείξει τα πανέμορφα χρώματά του… και κάθε φορά που θα ποτίζεις το φυτό στη γλάστρα, θα θαυμάζεις την ανάπτυξή του.

Ο άνθρωπος είναι στη φύση του να φροντίζει. Γι’ αυτό και πολλοί ηλικιωμένοι έχουν κατοικίδιο. Έχοντας σταματήσει να φροντίζουν τα παιδιά τους, η ίδια η φύση «σπρώχνει» τον άνθρωπο να δείξει φροντίδα σε κάτι άλλο.

Φέρε στη ζωή σου κάτι ευαίσθητο, κάτι όμορφο για να το φροντίζεις κάθε μέρα. Θα σου ξυπνήσει όμορφα συναισθήματα και καθημερινά θα προσθέτει ομορφιά στη ζωή σου. Υιοθέτησε κάτι από τον φυσικό κόσμο της Γης που θα μπορείς να αλληλεπιδράς μαζί του. Ακόμη και τα λουλούδια εκπληρώνουν αυτό το σκοπό, έστω και για λίγες ημέρες. Σε μαθαίνουν να εκτιμάς την ομορφιά όσο διαρκεί και σε εκπαιδεύουν στην Παρουσία.

Η φύση δεν έχει εγώ αλλά ένστικτα. Το λουλούδι στέκεται εκεί, στο βάζο σου με Παρουσία μην κάνοντας τίποτε άλλο πέρα από το να εκπέμπει την ομορφιά του. Άσε το να σε διδάξει να μένεις ακίνητος κάποιες στιγμές και απλά να είσαι. Κάνε ένα μικρό διάλλειμα από την δουλειά σου, άγγιξε τα πέταλα και μείνει σε Παρουσία μαζί του για λίγα δευτερόλεπτα. Φέρε στο σπίτι σου, έστω και για λίγες μέρες, τον τρόπο που ο φυσικός κόσμος εκδηλώνει την Παρουσία στη Γη.

Αλληλεπίδρασε με λίγα λουλούδια για λίγες ημέρες και θα δεις διαφορά. Κι αν θες να το προχωρήσεις κι άλλο, υιοθέτησε ένα κατοικίδιο από το δρόμο ή από ένα άσυλο και θα κάνεις συνάμα και μια καλή πράξη. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις, να το κάνεις γιατί είσαι πρόθυμος να αλληλεπιδράς μαζί του, να μαθαίνεις και να αναλάβεις τη φροντίδα του.

Ακόμη κι αν δεν μπορείς να υιοθετήσεις ένα κατοικίδιο, να έχεις στη τσάντα σου ένα βαζάκι με τροφή και να ταΐζεις αυτά που βλέπεις στο δρόμο. Υπάρχουν τρόποι για να αλληλεπιδράσεις με τη φύση και ο κόσμος χρειάζεται πράξεις καλοσύνης κάθε μέρα. Θα σε διδάξει την Παρουσία καθώς εκείνη τη στιγμή που ανοίγεις το βαζάκι με τη τροφή για να ταΐσεις ένα σκύλο ή μια γάτα, υπάρχεις μόνο εσύ και το ζώο. Υπάρχει η συμπόνια και η ανιδιοτελής αγάπη ανάμεσά σας και όχι το εγώ.

Με αγάπη,
Έλενα

Πηγή: www.elenaera.com/gr

Newsletter εγγραφή

 

Έλενα Έρα

1 σχόλιο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας