Πώς διακρίνω αν ένα chakra είναι σε ανισορροπία;

0
4429

Τα chakras είναι ενεργειακά κέντρα στο σώμα μας. Μπορούμε να συντονιστούμε με τα επτά βασικά ενεργειακά μας κέντρα (chakras), προκειμένου να πάρουμε πληροφορίες σχετικά με το πως λειτουργούμε στο ενεργειακό, το σωματικό, το συναισθηματικό και το πνευματικό επίπεδο.

 

Στα σανσκριτικά, chakra σημαίνει τροχός. Για να λειτουργεί κάποιος με τον καλύτερο τρόπο, θα πρέπει αυτοί οι “τροχοί” να είναι ανοιχτοί, ώστε η ενέργεια να ρέει από μέσα τους.

Το σώμα, ο νους και το πνεύμα μας, είναι συνδεδεμένα με κάθε ένα από αυτά τα chakra σε φυσικό, διανοητικό και πνευματικό επίπεδο.

Όταν κάποιος συντονιστεί με λεπτοφυή τρόπο με αυτά τα ενεργειακά κέντρα, μπορεί να έχει σημαντική εικόνα για την εσωτερική συναισθηματική θεραπευτική δουλειά που κάνει. Μπορεί επίσης να κάνει πιο στοχευμένες επιλογές και να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα mandra, θετικές διατυπώσεις, και asana (θέσεις) προκειμένου να ρυθμίσει το chakra που επιθυμεί.

το 1ο τσάκρα είναι η κόκκινη σφαίρα, το 2ο η πορτοκαλί, το 3ο η κίτρινη, το 4ο η πράσινη, το 5η η μπλε, το 6ο η λουλακί και το 7ο βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού (μοβ)

Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε πως μια ανισορροπία σε κάποιο chakra, μπορεί να αποτυπωθεί στο φυσικό αλλά και στο αστρικό μας σώμα, και δίνουμε λύσεις για το πως να φέρουμε ξανά την ισορροπία.

Muladhara

Αυτό είναι το πρώτο από τα επτά chakra. Στα σανσκριτικά mula σημαίνει “ρίζα” και adhara σημαίνει βάση ή στήριξη. Το Muladhara είναι η βάση της ύπαρξής μας και σε αυτό βρίσκεται η αίσθηση της ασφάλειας, της επιβίωσης και της σταθερότητας.

Είναι πολύ βασικό να καλλιεργήσουμε την ισορροπία σε αυτό το chakra, πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο σχετικά με τα υπόλοιπα.

Οποιαδήποτε ανισορροπία στο chakra της βάσης, μπορεί να εκδηλωθεί με πόνο στην μέση και στα πόδια και με συναισθηματικές διαταραχές, όπως το άγχος και οι διατροφικές διαταραχές.

Πολλοί άνθρωποι που είχαν την εμπειρία μιας ασταθούς παιδικής ηλικίας, στην οποία μπορεί να ένιωθαν ανασφάλεια, έλλειψη σταθερότητας και παραμέληση, παρουσιάζουν αργότερα στην ζωή τους διαταραχές που αφορούν το muladhara.

Υπάρχουν πολλά εργαλεία στη yoga, μεταξύ των οποίων το pranayama (ασκήσεις αναπνοής) και τα asanas (θέσεις), για να ανοίξουμε και να ξεμπλοκάρουμε το πρώτο chakra. Όμως το να ικανοποιήσουμε τις βασικές μας ανάγκες, είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά που μπορούμε να κάνουμε για την καλή λειτουργία του πρώτου chakra.

Αυτή η ισορροπία είναι που μας επιτρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς και γενναίοι, καθώς πλοηγούμαστε στην ζωή.

Svadhisthana

Το δεύτερο chakra είναι το κέντρο της συναισθηματικής μας έκφρασης και δημιουργικότητας. Θεωρείται επίσης το κέντρο της σεξουαλικής μας ενέργειας.

To Svadhisthana είναι “ο χώρος όπου κατοικεί ο εαυτός μας”, σύμφωνα με την σανσκριτική παράδοση και αυτό δηλώνει, το πόσο μια ανισορροπία στο δεύτερο chakra, μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σύστημά μας.

Αυτός είναι ο τροχός της δημιουργίας.

Η δημιουργία δεν έχει να κάνει απλώς με την αναπαραγωγή. Αντίθετα έχει σχέση με οτιδήποτε ένας άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει, για παράδειγμα: τέχνη, ιδέες, φαγητό, κατασκευές και κάθε είδος δημιουργικής έκφρασης. Αν νιώθουμε ανήμποροι να δημιουργήσουμε και να πρωτοτυπήσουμε, τότε το δεύτερο chakra μας είναι σε ανισορροπία.

Συμμετέχοντας στην σεξουαλικότητα συνειδητά, θεραπεύοντας σεξουαλικά τραύματα, αναιρώντας σχήματα σεξουαλικών δεσμεύσεων, και διατηρώντας υγιή και ανοιχτή σχέση με τα συναισθήματά μας, βοηθά στο να κρατάμε το δεύτερο chakra μας σε ισορροπία.

Manipura

 

Το κέντρο αυτό είναι το κέντρο της δύναμης. Βρίσκεται στην περιοχή του ηλιακού πλέγματος ανάμεσα στον αφαλό και στην αρχή του θωρακικού οστού και συνδέεται με το στοιχείο της φωτιάς.

Όταν το manipura είναι ισορροπημένο, νιώθουμε ότι είμαστε σε επαφή με ένα αίσθημα σκοπού, κινήτρου και προσωπικής σιγουριάς. Στο φυσικό μας σώμα συνδέεται με τον μεταβολισμό και την πέψη.

Αν το τρίτο chakra είναι εκτός ισορροπίας, εκδηλώνεται με χαμηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης, αναποφασιστικότητα και έλλειψη κινήτρων ή δυσκολίες στη χώνεψη.

Αυτή είναι η περιοχή όπου νιώθουμε το ένστικτό μας, το οποίο μας καθοδηγεί προς τους στόχους μας. Το να αγνοούμε αυτό που μας λέει το ένστικτό μας, το να πίνουμε και να τρώμε με έναν τρόπο που δεν ευνοεί μια καλή διαδικασία πέψης, μπορεί να οδηγήσει σε μια διαταραχή του τρίτου chakra.

Anahata

To τέταρτο chakra είναι τοποθετημένο στο κέντρο της καρδιάς και λένε πως είναι η γέφυρα ανάμεσα στα κατώτερα chakra που έχουν μεγαλύτερη σχέση με το φυσικό μας σώμα και στα ανώτερα chakra που είναι τα πιο πνευματικά.

Ένα ανοιχτό anahata μας επιτρέπει να αγαπήσουμε και να παραμείνουμε συμπονετικοί απέναντι στον εαυτό μας και τους άλλους. Συνδέεται με την καρδιά, τους πνεύμονες και το στήθος.

Όταν αυτό το chakra είναι ανοιχτό, βιώνουμε την αγάπη, και την ικανότητα να συγχωρούμε και να αποδεχόμαστε.

Εάν το chakra αυτό είναι εκτός ισορροπίας, μπορεί να βιώνουμε θυμό, φόβο, μίσος, θλίψη, ζήλια και συναισθηματικό μούδιασμα. Μπορεί ακόμη να βυθίζουμε την καρδιά μας προς τα μέσα και να ρίχνουμε τους ώμους μπροστά, προκειμένου να αποτραβήξουμε και να προστατεύσουμε την καρδιά. Επίσης, είναι πιθανό να αισθανόμαστε σφίξιμο στο στήθος ή να έχουμε καρδιολογικά προβλήματα.

Επιλέγοντας την αγάπη και την ενσυναίσθηση αντί του φόβου και του φθόνου, είναι ένας τρόπος να κρατήσουμε το anahata ανοιχτό και ισορροπημένο.

Visuddha

Το πέμπτο chakra βρίσκεται πλέον στο πνευματικό πεδίο. Αυτό το κέντρο συνδέεται με τον λαιμό, τον θυρεοειδή, το σαγόνι, τον αυχένα, το στόμα και την γλώσσα.

Ένα ανοιχτό visuddha μας επιτρέπει να εκφράσουμε τον εαυτό μας, να εκφραστούμε ελεύθερα, αλλά και να ακούσουμε όχι μόνο τους άλλους αλλά και τα μηνύματα που έρχονται από το σύμπαν.

Ένα ανοιχτό και ισορροπημένο πέμπτο ενεργειακό κέντρο είναι συνδεδεμένο με την κατάσταση που υπάρχει στα κέντρα που βρίσκονται κάτω από αυτό. Η προετοιμασία που έχει γίνει σε αυτά, μας βοηθά να καταλάβουμε τον εαυτό μας και να εκφράσουμε τις επιθυμίες μας.

Εάν αυτό το chakra δεν είναι σε ισορροπία, μπορεί να εκδηλωθεί με την αδυναμία να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας όταν κάποιος ξεπερνά τα όριά μας, ενώ στο φυσικό σώμα μπορεί να εκδηλωθεί σαν λαρυγγίτιδα ή με το κλείσιμο της φωνής.

Ajna

Το έκτο chakra είναι το σημείο όπου βρίσκεται το τρίτο μάτι. Εδώ καλλιεργείται η διαίσθηση και η ενόραση.

Ajna σημαίνει “πέρα από την σοφία”. Αυτό το ενεργειακό κέντρο επιτρέπει να οραματιζόμαστε και να διαισθανόμαστε πέραν του φυσικού κόσμου. Δημιουργώντας τον χώρο για αυτή την πληροφορία, έχουμε πρόσβαση στην διαρκή εσωτερική καθοδήγηση που υπάρχει.

Όταν το έκτο chakra είναι σε ανισορροπία, ενδεχομένως αγνοούμε την έκτη αίσθηση μας, τη διαίσθηση.

Με τον ίδιο τρόπο που μπορούμε να βάλουμε σε ανισορροπία το τρίτο μας chakra αγνοώντας το ένστικτό μας, αγνοούμε και την ανώτερη διαισθητική μας αίσθηση. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με νοητική θολούρα καθώς χάνουμε την διαίσθησή μας.

Sahasrara

Το έβδομο chakra βρίσκεται στο στέμμα το κεφαλιού και είναι ο χώρος της σύνδεσής μας με το θεϊκό στοιχείο. Είμαστε συνδεδεμένοι με κάθε ζωντανό όν και αποτελούμε μέρος του ευρύτερου όλου που συμπεριλαμβάνει τα πάντα.

Το Sahasrara είναι πραγματικά ανοιχτό και σε ισορροπία, όταν μπορούμε να βιώσουμε τον εαυτό μας σαν έκφραση της απόλυτης συνειδητότητας. Όταν το chakra αυτό είναι σε ανισορροπία, βιώνουμε την έλλειψη συνειδητότητας και θειότητας.

Το στέμμα ανοίγει με τον συχνό διαλογισμό, την προσευχή, την σιωπή και την συγκέντρωση. Μέσα από αυτά μπορούμε να βιώσουμε στιγμές ή ακόμη και περιόδους απόλυτης ευδαιμονίας, οι οποίες προσδιορίζονται από το αίσθημα συνειδητής παρουσίας και ιερής σύνδεσης με το όλον.

Ενότητα ανάμεσα στο φυσικό και το πνευματικό μας σώμα

Τα chakra μας είναι συστήματα ενέργειας τα οποία μπορούν να συντονιστούν και να εστιαστούν στην θεραπεία που αφορά το συναισθηματική, νοητική, σωματική και πνευματική μας διάσταση.

Πιάνοντας αυτό που είναι στάσιμο ή επίμονο στην ζωή μας, και μένοντας συνειδητοί στα λεπτοφυή μηνύματα του σώματός μας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιο chakra είναι σε ανισορροπία, και να δουλέψουμε στην θεραπεία του βάζοντας σε κίνηση την ενέργειά του.

Πηγή: Yogapedia 

Διαβάστε ακόμη: 10 γιόγκικες λέξεις που αγαπάμε

Muladhara | Το σημαντικότερο από όλα τα chakra και οι θέσεις yoga που το ξεμπλοκάρουν 

Svadhisthana | Το chakra του ερωτισμού και της απόλαυσης 

Manipura chakra | Η δύναμη της θέλησης είναι στο τρίτο ενεργειακό κέντρο 

Anahat chakra | H καρδιά δονείται στην συχνότητα της αγάπης 

Vishuddha chakra | Μίλα, εκφράσου, βγάλε τον αληθινό σου εαυτό 

Μτφ: Πώς διακρίνω αν ένα chakra είναι σε ανισορροπία; 

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας