Πώς γιορτάζεται η Γιορτή της Μητέρας ανά τον κόσμο;

0
640

Για να προετοιμαστούμε για τη Γιορτή της Μητέρας, θα ρίξουμε μία ματιά στους τρόπους που γιορτάζεται η συγκεκριμένη Ημέρα ανά τον κόσμο.

 

Θα μάθουμε πως οι μητέρες γιορτάζονται σε οκτώ διαφορετικές χώρες και θα ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να συμπεριλάβουμε αυτά τα έθιμα στις δικές μας παραδόσεις για την Γιορτή της Μητέρας. Σχεδόν κάθε χώρα του κόσμου έχει μία μέρα ειδικά αφιερωμένη στις μητέρες και είναι όλες διάσπαρτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Κάθε χρόνο, όταν φτάνει η άνοιξη, με πιάνει μία στιγμή πανικού με τη σκέψη ότι έχω ξεχάσει την Γιορτή της Μητέρας – λόγω του ότι αρκετά μέλη της οικογένειάς μου ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, βλέπω συνήθως δημοσιεύσεις για την Γιορτή της Μητέρας περίπου έναν μήνα πριν την γιορτάσουμε εδώ στις ΗΠΑ. Έτσι νιώθω πάντα ανακούφιση όταν αντιλαμβάνομαι ότι έχω ακόμη χρόνο για να πάρω στη μαμά μου ένα δώρο, αλλά αυτή η πολιτισμική διαφορά είναι πάντα μία καλή υπενθύμιση του ότι παρόλο που μπορεί να είναι όμοιες, οι περισσότεροι εορτασμοί για την Ημέρα της Μητέρας ανά τον κόσμο προέκυψαν από διαφορετικά ιστορικά γεγονότα και η καθεμία έχει τη δική της πολιτισμική σημασία.

Συχνά νιώθουμε τόσο οικία με τις δικές μας παραδόσεις, που είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι όλοι γιορτάζουν με τον ίδιο τρόπο. Εξέτασα μερικές χώρες ανά την υφήλιο και η καθεμία από αυτές έχει τις δικές της μοναδικές παραδόσεις, όπως και τις δικές της συναρπαστικές ιστορίες. Σκέφτομαι ότι ίσως δανειστώ μερικές από αυτές τις ιδέες για τα δικά μου σχέδια για την Γιορτή της Μητέρας.

Κάνε την συγκεκριμένη μέρα όσο πιο ξεχωριστή για την δική σου μητέρα με το να ερευνήσεις την καταγωγή της οικογένειάς σου και να συμπεριλάβεις μερικές από τις δικές τους πρακτικές στη δική της ιδιαίτερη μέρα.

Η Γιορτή της Μητέρας στις ΗΠΑ

Η πρώτη αμερικανική Ημέρα της Μητέρας γιορτάστηκε το 1908, όταν μία γυναίκα με το όνομα Anna Jarvis διοργάνωσε ένα μνημόσυνο για την εκλιπούσα μητέρα της. Η Jarvis ήταν μία ακτιβίστρια για την ειρήνη και γιατρός στον Εμφύλιο πόλεμο, που ήθελε να δημιουργήσει μία ημέρα ειδικά αφιερωμένη στις μητέρες – το άτομο που κάνει τα περισσότερα για να μας φροντίσει από οποιαδήποτε άλλο άτομο. Μέχρι το 1914, αυτός ο εορτασμός είχε κερδίσει εθνική αποδοχή και ο Πρόεδρος Woodrow Wilson ανακήρυξε ότι η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου θα μετατραπεί σε εθνική γιορτή. Το 1920, η Hallmark ξεκίνησε να πουλάει κάρτες για την Ημέρα της Μητέρας και η παράδοση να «γεμίζουμε» τις μαμάδες με δώρα, κάρτες και ποιοτικό χρόνο ξεκίνησε.

Η Γιορτή της Μητέρας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η παράδοση της Γιορτής της Μητέρας στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε σαν θρησκευτική γιορτή τον 16ο αιώνα, γνωστή ως Μητρική Κυριακή. Την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής, οι άνθρωποι έπαιρναν άδεια και επέστρεφαν στην εκκλησία που βαπτίστηκαν, γνωστή ως Μητέρα Εκκλησία, για να περάσουν την ημέρα συναθροισμένοι με τις οικογένειες τους. Από τότε, η Γιορτή έγινε λιγότερη θρησκευτική και εξελίχθηκε σε έναν εορτασμό με λουλούδια και δώρα ή με ένα ειδικό brunch για την Ημέρα της Μητέρας.

Η Γιορτή της Μητέρας στο Περού

Στο Περού, η εβδομάδα που οδηγεί στην Ημέρα της Μητέρας, γνωστή ως Dia de la Madre, περιέχει πολλά μεγάλα γεύματα, εορτασμούς και παραστάσεις που τιμούν τις μητέρες της κάθε κοινότητας. Ενώ οι λευκές οικογένειες ανά τον κόσμο γιορτάζουν την συγκεκριμένη γιορτή με το να πηγαίνουν τις μητέρες τους για brunch ή περνώντας την ημέρα μαζί τους στο σπίτι, οι οικογένειες στο Περού περνούν την ημέρα στο νεκροταφείο. Την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, οι οικογένειες μαζεύονται γύρω από τους τάφους των γυναικών της οικογένειας και αφιερώνουν την ημέρα στο να τους καθαρίσουν και να τους διακοσμήσουν με σκοπό να τις τιμήσουν.

Η Γιορτή της Μητέρας στη Γαλλία

Η Γαλλική Γιορτή της Μητέρας, γνωστή και ως Fête des Mères, προέρχεται από μία ιστορική γιορτή για την ισότητα των γυναικών. Πριν το 1904, οι άντρες με μεγάλες οικογένειες – με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά – λάμβαναν μία ειδική τιμή από την κυβέρνηση, που είχε στόχο να ενθαρρύνει τις οικογένειες, ώστε να αποκτήσουν περισσότερα παιδικά σε μία περίοδο που άκμαζε η υπογεννητικότητα. Το 1904, οι γυναίκες έγιναν συνδικαιούχοι αυτής της τιμής και αναγνωρίστηκαν ως ίσο μέλος της οικογένειας για πρώτη φορά. Κατά το 1920, η γαλλική κυβέρνηση ανακήρυξε μία εθνική γιορτή για να τιμήσει τις γυναίκες και την ισότητα των γυναικών. Η Ημέρα αυτή γιορτάζεται την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, εκτός και αν η Πεντηκοστή συμπίπτει με αυτή την ημέρα – σε αυτήν την περίπτωση, γιορτάζεται την επόμενη Κυριακή. Παραδοσιακά, η μέρα περιλαμβάνει ένα μεγάλο γεύμα και δωράκια.

Η Γιορτή της Μητέρας στο Μεξικό

Οι μητέρες κατέχουν έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στην μεξικάνικη κουλτούρα, και η Dia de las Madres αντανακλα τις διδαχές και τις θυσίες των συγκεκριμένων γυναικών. Παραδοσιακά, τα παιδιά ξεκινούν τη μέρα της δεκάτης Μαΐου, ξυπνώντας νωρίς, τραγουδώντας ή παίζοντας μουσική με σκοπό να ξυπνήσουν τη μητέρα τους. Είναι επίσης παράδοση για τα παιδιά να παρουσιάζουν ένα σκετς στις μητέρες τους κάποια στιγμή, κατά την διάρκεια της ημέρας. Εκτός από αυτές τις μικρές παραστάσεις, κατασκευάζουν χειροποίητες κάρτες και δώρα, που συνοδεύονται με μεσημεριανό ή βραδινό σε κάποιο εστιατόριο, ώστε η μαμά να μην χρειάζεται να μαγειρέψει.

Η Γιορτή της Μητέρας στη Βολιβία

Η παράδοση της Ημέρας της Μητέρας στη Βολιβία έχει μία σημαντική ιστορική σύνδεση με μία συγκεκριμένη ημέρα του 19ου αιώνα. Στις 27 Μαΐου του 1812, μία ομάδα γυναικών από την Βολιβία πήραν τα όπλα ενάντια στον ισπανικό στρατό, σε μία προσπάθεια να απελευθερώσουν τη χώρα τους. Από τότε, η Βολιβία γιορτάζει τις γυναίκες και τις μητέρες κάθε 27 Μαΐου, εις μνήμην αυτών που έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της χώρας. Ανακηρύχθηκε εθνική γιορτή το 1927. Τα παιδιά συνηθίζεται να διοργανώνουν ένα εορταστικό πρόγραμμα για τις μητέρες τους και να τους το παρουσιάζουν με συνοδεία τούρτας, αντί για λουλούδια.

Η Γιορτή της Μητέρας στον Καναδά

Τα καναδικά έθιμα για την Ημέρα της Μητέρας είναι παρόμοια με αυτά των ΗΠΑ. Τα γαρύφαλλα είναι το παραδοσιακό τους λουλούδι και ένα δημοφιλές δώρα. Ακόμη, κάποιοι Καναδοί γιορτάζουν φορώντας μία καρφίτσα – γαρύφαλλο. Στο Κεμπέκ ειδικά, είναι σύνηθες για τους Γάλλο-Καναδούς άνδρες να παρουσιάζονται στις μητέρες και γυναίκες τους με ένα τριαντάφυλλο.

Η Γιορτή της Μητέρας στη Βουλγαρία

Στην Βουλγαρία, η Ημέρα της Μητέρας συμπίπτει με τους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας των Γυναικών. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1920 για να τιμήσει τις γυναίκες ανά την υφήλιο και ανακηρύχθηκε επισήμως ως εθνική γιορτή από τα Ηνωμένα Έθνη το 1975. Αντίστοιχα και άλλες χώρες υιοθέτησαν την συγκεκριμένη παράδοση όπως οι: Χιλή, Κροατία, Ρουμανία, Καμερούν, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, όπου γιορτάζουν τις δύο Ημέρες ταυτόχρονα.

Πηγή: bhg.com 

Διαβάστε ακόμη: Πώς συμβάλλουν οι προσωπικές συνήθειες της μητέρας στην υγεία του παιδιού

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας