Κοινή γνώση είναι ότι η διατροφή αποτελεί σημείο-κλειδί στη διαχείριση ασθενειών, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.

 

Νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει πως συγκεκριμένες επιλογές στη διατροφή μας μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της αντικαρκινικής θεραπείας. Και το πετυχαίνουν αυτό αναστέλλοντας την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.

Συγκεκριμένα η προαναφερθείσα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Natute, διαπίστωσε ότι ο δραστικός περιορισμός ενός αμινοξέος που βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας και τα αυγά, αύξησε την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας στα ποντίκια, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των όγκων.

Είναι ωστόσο πάρα πολύ νωρίς ακόμη για να εξαχθούν συμπεράσματα για τον άνθρωπο, υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζέισον Λόκασεϊλ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας και βασικός συντάκτης του άρθρου. Η ομάδα του περιόρισε την πρόσληψη μεθειονίνης στα ποντίκια, ενός αμινοξέος που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού αλλά λαμβάνεται μόνο μέσω της τροφής, επειδή το σώμα δεν τo παράγει από μόνο του. Το αμινοξύ αυτό χρησιμοποιείται επίσης από τα καρκινικά κύτταρα για να αναπτυχθούν.

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με αυτήν την περιοριστική δίαιτα σε υγιή ποντίκια, για να επαληθεύσουν αρχικά ότι θα είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στον μεταβολισμό τους. Κατόπιν την εφάρμοσαν και σε ποντίκια που έπασχαν από καρκίνο του παχέος εντέρου ή από σάρκωμα των μαλακών ιστών, έναν σπάνιο τύπο καρκίνου. Η χορήγηση μιας πολύ ήπιας δόσης χημειοθεραπείας, που από μόνη της δεν αναμενόταν να έχει κάποιο αποτέλεσμα στον καρκίνο του παχέος εντέρου, διαπιστώθηκε ότι προκάλεσε μια «αξιοσημείωτη μείωση της ανάπτυξης του όγκου».

Το ίδιο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε όταν συνδύασαν τη μείωση της μεθειονίνης με την ακτινοβολία στα ποντίκια που έπασχαν από σάρκωμα μαλακών ιστών. «Τα καρκινικά κύτταρα λιμοκτονούν όταν τους στερούμε ορισμένες θρεπτικές ουσίες», εξήγησε ο καθηγητής Λόκασεϊλ. «Ασφαλώς δεν πρόκειται για το φάρμακο κατά του καρκίνου», τόνισε ο ίδος, όμως «δείχνει ότι υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες αλληλεπιδράσεις με την τροφή που καταναλώνουμε, το πώς αυτό αλλάζει τον μεταβολισμό (…) και πώς αυτές οι αλλαγές στον μεταβολισμό των κυττάρων θα μπορούσαν να έχουν κάποια επίπτωση στην ανάπτυξη των όγκων», κατέληξε ο ίδιος.

Σε ένα πρώτο βήμα για να επεκτείνουν τη μελέτη τους και στον άνθρωπο, οι ερευνητές χορήγησαν αυτήν τη φτωχή σε μεθειονίνη δίαιτα σε έξι υγιείς ανθρώπους επί τρεις εβδομάδες. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις στον μεταβολισμό τους ήταν παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν στα ποντίκια, κάτι που ενισχύει την υπόθεση ότι μια τέτοια διατροφή θα μπορούσε να έχει επίδραση και σε ορισμένους όγκους στον άνθρωπο.

Η συνέχεια της έρευνας και σε ασθενείς με καρκίνο ελπίζεται από την επιστημονική κοινότητα ότι θα οδηγήσει μελλοντικά στην ανάδειξη μιας νέας θεραπευτικής προσέγγισης.

Πηγή: medicalnewstoday.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας