Υπάρχουν εκτεταμένες πηγές που εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο το κλίμα παίζει ρόλο σε κάθε τύπο ακραίων καιρικών φαινομένων. Παρακάτω, και μέσα από αποσπάσματα που προέρχονται από τη σελίδα Climate Central, κάνουμε μια σύντομη περίληψη για το πως η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει διάφορες περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων. Επίσης, παραθέτουμε συνδέσμους σε διάφορες ηλεκτρονικές πηγές, ώστε να διαβάσετε περισσότερα. Για σχετικά άρθρα, ανατρέξτε στο νέο «Extreme Weather Reporting Guide» και στο πρόσφατο webinar “Talking Shop“.

Επιπρόσθετα, δείτε το διαδραστικό χάρτη του CarbonBrief για τους τρόπους με τους οποίους η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλον τον κόσμο.

Παράκτιες πλημμύρες

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, λιώνουν οι πάγοι και τα παγόβουνα, και το νερό τους ρέει στους παγκόσμιους ωκεανούς. Ταυτόχρονα, ο όγκος του ίδιου του νερού αυξάνεται όταν θερμαίνεται. Αυτά τα δύο στοιχεία συμβάλλουν στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επίπεδα της θάλασσας έχουν αυξηθεί περίπου 17 εκατοστά από τις αρχές του 20ου αιώνα. Αυτό η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αυξάνει τον αριθμό των παράκτιων πλημμυρών κατά τις τακτικές υψηλές παλίρροιες και κατά τη διάρκεια παράκτιων καταιγίδων, είτε αυτές οι καταιγίδες είναι τροπικές είτε μη τροπικές, όπως είναι οι καταιγίδες «Nor’easters» στην ανατολική ακτή της Βόρειας Αμερικής. Δείτε την εργαλειοθήκη «Coastal Flooding» του Climate Central.

Ξηρασία

Η σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των συνθηκών ξηρασίας που σχετίζονται με τις βροχοπτώσεις είναι ακόμα αβέβαιη, αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η κλιματική αλλαγή κάνει την ξηρασία χειρότερη λόγω των επιπτώσεών της στις θερμοκρασίες.

Καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται από την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι ρυθμοί εξάτμισης επίσης αυξάνονται. Οι υψηλότεροι ρυθμοί εξάτμισης στεγνώνουν ταχύτερα τις επιφάνειες της γης, κάνοντας την ξηρασία χειρότερη. Ένα ξηρό έδαφος, επίσης, θερμαίνεται πιο εύκολα από ένα υγρό έδαφος, κάνοντας την περιοχή που επηρεάζεται από την ξηρασία ακόμη πιο θερμή. Δείτε την εργαλειοθήκη “Drought” του Climate Central.

Υπερβολική ζέστη

Η αύξηση της ακραίας θερμοκρασίας είναι άμεσο αποτέλεσμα ενός πλανήτη που θερμαίνεται υπερβολικά. Αυτό που κάποτε θεωρούνταν μια σπάνια, εξαιρετικά ζεστή μέρα γίνεται πλέον μια συνηθισμένη μέρα. Τα κύματα θερμότητας γίνονται πιο ζεστά και μεγαλύτερα σε διάρκεια και οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ ξεπερνούν τις χαμηλές θερμοκρασίες ρεκόρ. Δείτε την εργαλειοθήκη «Extreme Heat» του Climate Central.

Δυνατή βροχή και πλημμύρες

Η πιο δυνατή βροχή είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σημάδια της κλιματικής αλλαγής. Καθώς η ατμόσφαιρα θερμαίνεται, περισσότερο νερό εξατμίζεται από τα εδάφη, τα φυτά, τις λίμνες και τους ωκεανούς. Για κάθε επιπλέον θέρμανση περίπου 1° C, η ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει 4% επιπλέον υδρατμούς. Έτσι, όταν αυτός ο πρόσθετος υδρατμός συμπυκνώνεται σε βροχόπτωση, οδηγεί σε πιο δυνατή βροχή ή όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, σε πιο βαρύ χιόνι. Δείτε την εργαλειοθήκη «Heavy Rain & Flooding» του Climate Central.

Τυφώνες και τροπικός καιρός

Οι τροπικοί κυκλώνες, ο γενικότερος όρος για τυφώνες και τροπικές καταιγίδες, παίρνουν την ενέργειά τους από το ζεστό νερό του ωκεανού. Το 90% της πρόσθετης θερμότητας που εισέρχεται στη γη πηγαίνει στους ωκεανούς και ορισμένες περιοχές του ωκεανού είναι πλέον κατά 3-4 °C θερμότερες σε σύγκριση με τις αρχές του 20ου αιώνα. Ενώ ο αριθμός των τροπικών καταιγίδων και των τυφώνων (επίσης γνωστοί ως τυφώνες ή κυκλώνες σε άλλες περιοχές του κόσμου) δεν αυξάνεται απαραίτητα, αυτοί που σχηματίζονται μπορούν να γίνουν πιο καταστροφικοί λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας του νερού. Πρώιμες έρευνες δείχνουν, επίσης, ότι το ζεστό νερό μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη εντατικοποίηση των τυφώνων. Δείτε την εργαλειοθήκη «Tropical Weather».

Ακραίος καιρός (συμπεριλαμβανομένων των καταιγίδων και των ανεμοστρόβιλων)

Ένας ζεστός πλανήτης τροφοδοτεί με περισσότερη ενέργεια τις σοβαρές τοπικές καταιγίδες λόγω ενός θερμότερου, πιο υγρού περιβάλλοντος. Παρόλο που δεν είναι σαφές το πως ακριβώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους ανεμοστρόβιλους, το μακροπρόθεσμο ρεκόρ ανεμοστρόβιλου δείχνει ότι υπήρξε μια αυξανόμενη μεταβολή στον αριθμό των ανεμοστρόβιλων από έτος σε έτος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συνολική τάση δείχνει πως υπάρχουν λιγότερες ημέρες με ανεμοστρόβιλους ετησίως, όμως υπάρχουν περισσότεροι ανεμοστρόβιλοι τις ημέρες κατά τις οποίες συμβαίνουν (ημέρες έξαρσης). Δείτε την εργαλειοθήκη «Extreme Weather» του Climate Central.

Χιόνι και Πάγος

Ακόμα και σε έναν θερμό πλανήτη, θα εξακολουθεί να υπάρχει χιόνι. Αλλά η ποσότητα του χιονιού και οι περίοδοι που υπάρχουν χιονοπτώσεις ήδη αλλάζουν. Η χιονοκάλυψη στο Βόρειο Ημισφαίριο και τη Βόρεια Αμερική μειώνονται, κατά μέσο όρο, με τις μειώσεις να είναι πιο έντονες την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ωστόσο, το χιόνι μπορεί να είναι βαρύτερο σε μέρη όπου εξακολουθεί να υπάρχει αρκετό κρύο για να χιονίσει, διότι ένας θερμός πλανήτης σημαίνει επίσης περισσότερη εξάτμιση, οδηγώντας σε πιο έντονη βροχόπτωση. Δείτε την εργαλειοθήκη “Snow & Ice” του Climate Central.

Πυρκαγιές

Οι ξηροί χειμώνες, οι πρώιμες έναρξεις της άνοιξης και το ξηρότερο έδαφος πιέζουν τα δάση και μετατρέπουν τα δέντρα σε «προσάναμμα» για πυρκαγιές. Η μέση ετήσια περίοδος πυρκαγιάς στις Δυτικές ΗΠΑ είναι 105 ημέρες μεγαλύτερη, καίει 24 φορές περισσότερα στρέμματα και έχει 3 φορές περισσότερες πυρκαγιές (πάνω από 4.000 στρέμματα) από ό, τι στη δεκαετία του 1970. Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τις θερμοκρασίες και να μειώνει την υγρασία σε ολόκληρη τη Δύση, εν μέρει, εξαιτίας του λιγότερου χιονιού. Αυτές οι αλλαγές θα προκαλέσουν, με τη σειρά τους, περισσότερες, και πιο έντονες, πυρκαγιές στα δυτικά τοπία. Δείτε την εργαλειοθήκη “Wildfires” του Climate Central.

Πηγή: coveringclimatenow.org

Μετάφραση: Μαίρη Μαρινοπούλου

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας