Πώς ηχογραφείτε και επεξεργάζεστε podcasts με το Audacity

0
554

To Audacity είναι ένα δωρεάν λογισμικό ηχογράφησης και επεξεργασίας ήχου για Windows και Mac που μπορείτε να κατεβάσετε εδώ:
https://www.audacityteam.org/download/ 

Με αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να ηχογραφήσετε απευθείας τη φωνή σας ή να εισάγετε το ηχητικό υλικό σας που έχει ηχογραφηθεί σε άλλο πρόγραμμα.

Οι τύποι αρχείων που το πρόγραμμα υποστηρίζει είναι: .mp3, .wav, .aiff, .ogg.

Για να εισάγετε αρχεία M4A (AAC), AC3, AMR (narrow band) and WMA, χρειάζεται να κατεβάσετε το πρόσθετο FFmpeg Import/Export Library.

Το κατεβάζετε εδώ: https://lame.buanzo.org/#lamewindl και το αποσυμπιέζετε.

Για να το εγκαταστήσετε, πάτε στο Edit -> Preferences -> Libraries και δηλώνετε τη θέση που το έχετε αποθηκεύσει

Πώς ηχογραφείτε στο Audacity;

Ανοίγετε το πρόγραμμα, ενώ έχετε ήδη συνδέσει το μικρόφωνο στον υπολογιστή σας.
Στο πάνω αριστερό τμήμα του προγράμματος, το κόκκινο στρογγυλό κουμπί είναι αυτό της ηχογράφησης (recording), το οποίο και πατάτε όταν είστε έτοιμοι να ηχογραφήσετε.
Όταν ξεκινάτε την ηχογράφηση, εμφανίζεται ένα κανάλι ήχου στο οποίο μπορείτε να δείτε τις ηχο-γραμμές της φωνής σας. Στο πάνω μέρος του προγράμματος βλέπετε την ένταση της φωνής σας να συμβολίζεται με μια πράσινη οριζόντια γραμμή, η οποία πρέπει να προσέξετε να βρίσκεται περίπου στη μέση διότι υποδηλώνει πως η ένταση της φωνής σας είναι στα σωστά επίπεδα.

Στο τέλος της ηχογράφησης πατάτε το stop (μαύρο τετράγωνο).

Πώς επεξεργάζεστε το υλικό σας στο Audacity;

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε αλλαγές απευθείας στο κομμάτι που έχετε ηχογραφήσει ή στο κομμάτι που έχετε προσθέσει στο πρόγραμμα.

Η λίστα των προσφερόμενων εργαλείων βρίσκεται είτε κάτω είτε δεξιά από την ηχογράφηση και περιλαμβάνουν το σχήμα του ψαλιδιού, για το «κόψιμο» ήχου, τον μεγεθυντικό φακό, με τον οποίο μπορείτε να προσεγγίσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια το κομμάτι που θέλετε να επεξεργαστείτε, και άλλα εργαλεία.

Αν θέλετε να «κόψετε» ένα τμήμα του ηχητικού σας κομματιού μπορείτε να το κάνετε με δυο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι έχοντας τον κέρσορα πάνω στο ηχητικό κομμάτι και κρατώντας πατημένο το αριστερό κλικ στο ποντίκι σας να «τραβήξετε» μια γραμμή ως το σημείο που επιθυμείτε να «κόψετε». Ο δεύτερος τρόπος είναι να διαλέξετε το σημείο στο ηχητικό σας κομμάτι όπου θέλετε ο ήχος να «κοπεί» και να πατήσετε το σχήμα του ψαλιδιού. Έπειτα, πατάτε το σημείο στο κομμάτι σας που θέλετε το «κόψιμο» να καταλήγει και επιλέγετε πάλι το σχήμα του ψαλιδιού. Πατάτε το πλήκτρο delete στο πληκτρολόγιό σας και το ηχητικό κομμάτι που επιλέξατε έχει αφαιρεθεί.

Πως διαχειρίζεστε/μετακινείτε διάφορα κομμάτια ήχου στο Audacity ώστε να έχετε ένα ενιαίο ηχητικό αποτέλεσμα

Μπορεί κατά τη διάρκεια της ηχογράφησής σας να έπρεπε να διακόψετε να μιλάτε είτε γιατί μπερδευτήκατε, είτε γιατί είχατε κάποιο τεχνικό πρόβλημα ή γιατί κάποιος σας χτύπησε την πόρτα. Μην ανησυχείτε, γιατί μπορείτε να επεξεργαστείτε το κάθε τμήμα της ηχογράφησής σας ως ξεχωριστό τμήμα και μπορείτε να τα ενσωματώσετε όλα στο ίδιο κανάλι ήχου, ώστε στο τέλος να έχετε μια αδιάκοπη ομιλία.

Αν έχετε την ηχογράφησή σας σε διαφορετικά αρχεία, απλώς περάστε τα όλα στο πρόγραμμα. Θα δείτε πως πλέον, αντί για μόνο μια οριζόντια γραμμή, θα έχετε οριζόντιες γραμμές όσες και τα αρχεία που έχετε προσθέσει στο πρόγραμμα. Για να τοποθετήσετε το ένα αρχείο ώστε να ξεκινά μετά το άλλο, δημιουργώντας την αίσθηση της συνέχειας όταν ακούει κάποιος, χρησιμοποιείτε το εργαλείο μετακίνησης ήχων, το οποίο βρίσκεται στην μπάρα με τα εργαλεία σας πάνω αριστερά και έχει σχήμα αριστερό και δεξί βελάκι.

Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία για όσα αρχεία ήχου έχετε και ακούτε αν ταιριάζουν όλα σωστά μεταξύ τους.

Πώς αποθηκεύετε ένα αρχείο στο audacity;

Όταν έχετε ολοκληρώσει την επεξεργασία του ηχητικού σας, μπορείτε να πατήσετε πάνω αριστερά File à Export à Export as mp3/wav/κλπ.

Σιγουρευτείτε ότι η ποιότητα του αρχείου σας δεν είναι μικρότερη των 170-210 kbps.

Αποθηκεύστε το αρχείο στον υπολογιστή σας και στείλτε το σε εμάς μέσω της πλατφόρμας μεταφοράς αρχείων www.wetransfer.com

*Το πρόγραμμα έχει επιλογές επεξεργασίας και των ήχων περιβάλλοντος. Μπορείτε να μεταβάλετε πολλά από τα ηχητικά στοιχεία όπως το ρυθμό, την ένταση, τον τόνο της φωνής κλπ. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε μας αν επιθυμείτε μια πληρέστερη εξοικείωση με το audacity για τις μελλοντικές σας ηχογραφήσεις.

Δείτε στο ακόλουθο video αναλυτικές οδηγίες εγκατάσταση, ηχογράφησης, επεξεργασίας και αποθήκευσης ηχητικών.

Audacity – Πως να ηχογραφείς και να επεξεργάζεσαι τα podcasts σου

Σχετικοί σύδεσμοι:

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας