2.467 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν να διαλογίζονται επειδή πιστεύουν πως ο διαλογισμός θα τους βοηθήσει να χαλαρώσουν και να μειώσουν το άγχος.

 

Ο διαλογισμός όμως μπορεί να φέρει μεγάλη απογοήτευση και άγχος και να μην είναι καθόλου χαλαρωτικός. Οι άνθρωποι μπορούν πολύ εύκολα να παρατήσουν τον διαλογισμό και να πουν ότι δεν λειτουργεί. Το πρόβλημα όμως είναι ότι μεταφέρουμε τη φυσική μας διάθεση χρήσης της δύναμης της θέλησής μας και της επιθετικότητας στον διαλογισμό και όχι μια συμπεριφορά παθητικότητας και ουδετερότητας.

Ο μάστερ του διαλογισμού Chogyam Trungpa λέει:
Τα μεγαλύτερα πνευματικά βάσανα και η ένταση προκαλούνται από τη λεπτή επιθετικότητα του να θέλουμε η παρούσα στιγμή να είναι διαφορετική.
Εδώ υπάρχει το μυστικό της απόλυτης χαλάρωσης στον διαλογισμό· να επιτρέπετε στα πράγματα να είναι αυτά που είναι και να τα αφήνετε όπως τα βρήκατε.

Ακόμα κι αν έχετε μεγάλη ένταση, μπορείτε να της επιτρέψετε να υπάρχει και να κάνετε ένα πνευματικό βήμα πίσω για να την παρατηρήσετε χωρίς να προσπαθήσετε να την αλλάξετε. Υπάρχουν πολλοί τύποι διαλογισμού, όπως η συγκέντρωση στην αναπνοή, οι διαλογισμοί αγάπης, οι οραματισμοί και τα επαναλαμβανόμενα μάντρα. Κατά τη δική μου εμπειρία όμως, όλα αυτά περιέχουν μια λεπτή επιθετικότητα, μια επιθυμία τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Όλοι αυτοί οι διαλογισμοί είναι προσπάθειες δημιουργίας μιας γαλήνιας κατάστασης ή υπέρβασης της καθημερινής κατάστασης του νου. Για να χαλαρώσετε όμως, το μόνο που χρειάζεται είναι να επιτρέψετε στην κατάσταση να είναι αυτή που είναι.

Πιθανότατα έχετε ακούσει για την αποδοχή και την απελευθέρωση, αυτό είναι όμως το μυστικό της αποδοχής και της ικανότητας να μπορείτε να χαλαρώνετε απόλυτα: δεν χρειάζεται να αποδεχθείτε το τώρα ή να απελευθερώσετε οτιδήποτε, γιατί αυτό θα χρειαζόταν προσπάθεια και θα σήμαινε πως τα πράγματα δεν είναι τέλεια όπως είναι. Η προσπάθεια να αποδεχθείτε θα απαιτούσε από εσάς να κάνετε κάτι με τη δύναμη της θέλησης και της λεπτής επιθετικότητας. Το μυστικό είναι να ΒΡΕΙΤΕ το κομμάτι του εαυτού σας που ήδη επιτρέπει και δέχεται την παρούσα κατάσταση. Μην αποδέχεστε ούτε να απορρίπτετε τίποτα. Αυτές είναι οι βασικές οδηγίες των Θιβετιανών Βουδιστών Δασκάλων.

Εδώ είναι που ο πιο απλός χαλαρωτικός διαλογισμός γίνεται προφανής. Το να βρείτε εκείνο το μέρος που βρίσκεται μέσα σε όλους τους ανθρώπους, ονομάζεται Επίγνωση. Χρησιμοποιώ κεφαλαίο «Ε» για να της δώσω τον επιπλέον σεβασμό που της αξίζει, αποτελεί όμως το πιο συνηθισμένο και βασικό κομμάτι της ζωής μας. Η επικοινωνία με την Επίγνωση αποτελεί την ουσία του διαλογισμού. Η Επίγνωση έχει ήδη επιτρέψει την παρούσα κατάσταση, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη για οποιαδήποτε μελλοντική αποδοχή.

Η προσπάθεια της αλλαγής της παρούσας κατάστασης εμπεριέχει έναν λεπτό φόβο, μια αίσθηση πως τα πράγματα δεν είναι εντάξει όπως είναι και χρειάζεται να τα αλλάξουμε ή να τα αποφύγουμε ώστε να είμαστε ευτυχισμένοι.

Αυτή η ανοιχτή Επίγνωση την οποία επιδεικνύω είναι άφοβη, αυτό που λένε οι Δάσκαλοι Ζεν ακατάβλητη – κάτι που σημαίνει πως δεν μετακινείται ούτε απομακρύνεται από τις παρούσες καταστάσεις γιατί είναι σταθερή όπως ένα βουνό. Η επικοινωνία με αυτό τον εσωτερικό χώρο μπορεί να φέρει απίστευτο θάρρος και γενναιότητα στη ζωή μας. Αυτή η απίστευτη ευρυχωρία περιβάλλει τα πάντα – κάθε συναίσθημα, κάθε σκέψη και κάθε αίσθηση είναι διαποτισμένη και βυθισμένη σε μια απέραντη Επίγνωση.

Η ανοιχτή Επίγνωση δεν έρχεται και φεύγει, δε χρειάζεται να τη δημιουργήσετε κατά τη διάρκεια του διαλογισμού και δεν μπορείτε να την κάνετε καλύτερη ούτε να της κάνετε κακό. Βρίσκεται στην καρδιά όλων των εμπειριών, βρίσκεται εδώ τώρα, είναι ο ανοιχτός χώρος που σας επιτρέπει να διαβάζετε αυτό το άρθρο. Είναι ο αβίαστος χώρος της ύπαρξής σας, η αμετάβλητη παρουσία η οποία βρίσκεται μαζί σας σε όλη σας τη ζωή. Όπως εξηγεί ο Deepak Chopra:

Ο διαλογισμός δεν είναι ένας τρόπος να σιωπήσετε το νου σας. Είναι ένας τρόπος να εισέλθετε στη σιωπή που ήδη υπάρχει εκεί – θαμμένη κάτω από 50.000 σκέψεις τις οποίες κάνουν οι άνθρωποι κάθε μέρα.

Παρουσία, ύπαρξη, Επίγνωση – όλοι αυτοί οι όροι μπορεί να κατανοηθούν χρησιμοποιώντας πνευματική ορολογία, δεν είναι όμως ξεχωριστοί ή «πνευματικοί», με την έννοια ότι χαρακτηρίζουν μόνο τους γκούρου και τους φωτισμένους ανθρώπους. Είναι ο πιο συνηθισμένος χώρος μέσα σας ο οποίος έχει ΗΔΗ αποδεχθεί κι επιτρέψει στην παρούσα στιγμή να συμβεί ώστε εσείς να μην έχετε να ΚΑΝΕΤΕ τίποτα για να αποδεχθείτε τα πράγματα να ΕΙΝΑΙ. Απλά να ΕΙΣΤΕ αυτή η βασική ανοιχτή Επίγνωση η οποία φιλοξενεί την παρούσα στιγμή. Κάθε προσπάθεια να φτάσετε κάπου στο μέλλον, είναι μια τεχνητή εγωιστική επιδίωξη η οποία σίγουρα να αποτύχει ή τουλάχιστον δεν θα ζήσει για πολύ. Δεν υπάρχει κάπου να πάτε ή κάπου να φτάσετε στο μέλλον, γιατί αυτή η Επίγνωση θα βρίσκεται πάντα σε κάθε παρούσα στιγμή.

Φυσικά το να παίρνετε αργές και βαθιές αναπνοές ή να παρατηρείτε τη διαδικασία της αναπνοής χωρίς να αποσπάται η προσοχή σας ή το να επαναλαμβάνετε ένα μάντρα μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε κατά τον διαλογισμό και να έχετε οφέλη στην υγεία σας, όλα όμως αποτελούν προσωρινή ανακούφιση.

Είναι ένας τρόπος συγκάλυψης ή καταπίεσης της έντασης και δημιουργίας ενός αντιγράφου της πραγματικής χαλάρωσης. Όλα τους απαιτούν προσπάθεια και δύναμη θέλησης για να λειτουργήσουν και γι΄ αυτό μπορούν να σας απομακρύνουν από το να βρείτε την πραγματική γαλήνη της ανοιχτής Επίγνωσης.

Μόλις βρείτε την ολοκληρωτική χαλάρωση της επιστροφής στην Επίγνωση μέσω του διαλογισμού, γίνεται όλο και πιο εύκολο να επικοινωνήσετε μαζί της οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Η Θιβετιανή Βουδιστική λέξη για τον διαλογισμό είναι η λέξη «Gompa», που σημαίνει εξοικείωση. Στον τυπικό διαλογισμό, εξοικειώνεστε με τη δική σας άμεση Επίγνωση και πολύ σύντομα, στην καθημερινότητά σας, θα μπορείτε εύκολα να την αγγίζετε και η χαλάρωση θα σας συντροφεύει όπου κι αν πάτε.

Οι οδηγίες λοιπόν για να διαλογίζεστε με αυτό τον τρόπο, είναι οι εξής: καθίστε ακίνητοι, μην μιλάτε, μην κάνετε δύσκολες σκέψεις, μην αλλάξετε ή μην τροποποιήσετε τίποτα. Για την ακρίβεια, αφήστε τα πάντα όπως είναι και χαλαρώστε στην Επίγνωση του απλά να είστε.

Συγγραφέας: Chad Foreman (δάσκαλος διαλογισμού, συγγραφέας, thewayofmeditation.com)
Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός
Photo credit: graphicstock

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Thessaloniki #JobFestival 2018

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.