Πως να χτίσετε μία σχέση με διάρκεια και προοπτική;

0
368

Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων επιθυμούν να χτίσουν σχέσεις με διάρκεια, αγάπη και συντροφικότητα.

 

Τι συμβαίνει όμως και ενώ στην αρχή της γνωριμίας είμαστε ενθουσιασμένοι σε λίγο καιρό ο ενθουσιασμός ξεφουσκώνει και στην θέση του φουσκώνει η απογοήτευση, η βαρεμάρα και η τάση φυγής;

Η αναζήτηση ερωτικού συντρόφου είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες και προκλητικές δραστηριότητες στη ζωή. Ειδικά για το γυναικείο φύλο, η διαδικασία να ντυθείς ιδιαίτερα, να βαφτείς προσεκτικά και να στηριχθείς πάνω στα 12ποντα νέα σου παπούτσια είναι τελετουργία από μόνη της.

Μία τελετουργία που εύχεσαι να αποδώσει καρπούς και να συναντήσεις τον μεγάλο έρωτα ή να φλερτάρεις με κάποιον που θα σου κάνει το «κλικ»…

Έρευνες δηλώνουν ότι χρειάζεται μόλις 1/5 του δευτερολέπτου για να ενεργοποιηθούν στον εγκέφαλό μας οι χημικές διεργασίες που μας προκαλούν ευφορία, όταν κοιτάζουμε αυτόν για τον οποίο χτυπά η καρδιά μας.

Την στιγμή που ο έρωτας «χτυπήσει την πόρτα»  έχει διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται 12 διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου τα οποία απελευθερώνουν ένα κοκτέιλ νευροδιαβιβαστών σε ολόκληρο τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης.

Και αισίως περνούμε από το στάδιο της γνωριμίας στο στάδιο της βαθμιαίας οικειότητας. Ξεκινά μία πολλά υποσχόμενη σχέση, με αμοιβαία έλξη, αμοιβαία διάθεση για συμπόρευση και αμοιβαία διάθεση για μοίρασμα.

Το διάστημα των πρώτων 3 μηνών παίζει καθοριστικό ρόλο, βάσει μελετών, στο αν η σχέση αυτή θα μακροημερεύσει.  Καθώς μετά τους 3 μήνες ξεκινά η αυτόματη και ασυνείδητη ανίχνευση στοιχείων που δεν μας ικανοποιούν στο έτερο ήμισυ.

Τι μπορούμε να κάνουμε κατά την πορεία της γνωριμίας ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες μίας αρμονικής και με διάρκεια σχέσης;

  • Βλέπουμε τον ενδιαφερόμενο όπως ακριβώς είναι. Δεν τον φανταζόμαστε με άλλα ρούχα, άλλα μαλλιά και άλλη μύτη…

Όσο και να σας φαίνεται περίεργο ο εγκέφαλός μας, εξαιτίας της έντονης επιθυμίας μας να σχετιστούμε, έχει την τάση ή να εξιδανικεύει αυτό που βλέπει ή να εντοπίζει στοιχεία που αν αλλάξουν θα ταιριάζουν τέλεια με την εικόνα που έχουμε πλάσει στο μυαλό μας.

  • Γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε σε μία σχέση καθώς και τι ζητούμε από μία σχέση.

Οι σχέσεις είναι «δούναι και λαβείν» και όχι «πάρε-δώσε». Προκειμένου η σχέση μας να χτιστεί σε γερά θεμέλια χρειάζεται αυτογνωσία.

  • Ποιες είναι οι προτεραιότητές μας την συγκεκριμένη περίοδο το οποίο και γνωστοποιούμε.

Πόσο χρόνο έχουμε την δυνατότητα να αφιερώσουμε σε ένα καινούργιο άνθρωπο που εισέρχεται στη ζωή μας;

  • Πως επικοινωνούμε τις στιγμές της συνεύρεσής μας;

Υπάρχουν κοινά θέματα ενδιαφέροντος προς συζήτηση εκτός από τον καιρό;

  • Υπάρχει το στοιχείο του χιούμορ και του αυτοσαρκασμού;

Γνωρίζοντας τον εαυτό μας γνωρίζουμε και τις ατέλειές μας, τις οποίες τις έχουμε αναγνωρίζει, τις έχουμε αποδεχτεί και με χιούμορ και αίσθηση αυτοσαρκασμού αναφερόμαστε σε αυτές.

Όπως καταλαβαίνουμε γνωρίζοντας «εμάς» αυξάνουμε τις πιθανότητες να ελκύσουμε τον την ανάλογο/η προσωπικότητα.

Η εμφάνιση σαφώς παίζει ρόλο στο 1ο επίπεδο της έλξης όμως δεν είναι αρκετή όταν επιθυμούμε μία σχέση με διάρκεια και προοπτική.

Η επικοινωνία που αναπτύσσεται, η διάθεση του «μαζί» και η βαθιά γνώση του εαυτού μας είναι παράμετροι που υποστηρίζουν την ποιότητα και την διάρκεια της σχέσης.

Εάν θέλεις να δεις τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι στον σύντροφό σου ώστε να έχεις την δυνατότητα να τον διαφοροποιήσεις και αν δεν έχεις σύντροφο να μάθεις πώς να θέτεις γερά θεμέλια σε μία σχέση ώστε να τα εφαρμόσεις στο μέλλον, δήλωσε συμμετοχή στο Webinar: Απολαμβάνεις τις σχέσεις σου; | Π. Μουζάκη – Π. Τσάγκας

 

Δήλωσε συμμετοχή στο Webinar >>

 

Newsletter εγγραφή

Πέγκυ Μουζάκη

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας