Πως να δημιουργήσετε ένα μουσικό playlist που μειώνει το στρες

0
283

Ποιος φανταζόταν ότι η μουσική μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική;

Η μουσική μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του στρες, να κατευνάσει την ψυχική αναστάτωση και την κατάθλιψη. Ας δούμε, πως μπορούμε να δημιουργήσουμε μια “playlist πνευματικής υγείας”, που θα μας βοηθήσει να τα βγάζουμε πέρα στις δύσκολες φάσεις, σύμφωνα με όσα έχει να μας πει ένας κορυφαίος επαγγελματίας στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Ίσως έχουμε μια playlist που την χρησιμοποιούμε όταν αθλούμαστε, μια άλλη όταν μαγειρεύουμε και κάποια που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να διασκεδάσουμε τα Σαββατόβραδα.

Γιατί λοιπόν να μην έχουμε μια playlist για όταν νιώθουμε να μας πνίγει η ανησυχία και το άγχος;

Είναι αλήθεια πως η μουσική χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για να κατευνάσει τέτοιου είδους συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις.

“Η μουσική έχει μια πολύ μεγάλη γκάμα από δυνατότητες, με τις οποίες μπορεί να επηρεάσει το συναίσθημα και την ψυχολογία μας γενικότερα”.

Ο καθηγητής ψυχολογίας, Bill Thompson λέει: “Η μουσική έχει ρυθμό και τέμπο που μπορεί να είναι γρήγορο ή αργό ανάλογα με την διάθεσή μας. Έχει τονικότητα και μελωδία, που μπορεί να είναι ψηλά ή χαμηλά. Μουσικά όργανα τα οποία ορισμένες φορές ηχούν όπως η ανθρώπινη φωνή δημιουργώντας ένα αίσθημα συμπόνιας. Επίσης, ένταση που μπορεί να είναι δυνατή ή χαμηλή, ανάλογα με το επίπεδο ενέργειας που θέλουμε να έχουμε.”

“Τώρα πλέον γνωρίζουμε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά στοιχεία συνολικά, μπορούν να διεγείρουν και να απελευθερώσουν νευροχημικές ουσίες που καθορίζουν τη διάθεση και την ενέργειά μας. Μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα των ορμονών που συνδέονται με το στρες και να αυξήσουν τις ορμόνες που συνδέονται με την κοινωνικότητα και την αίσθηση της ασφάλειας”.

Όμως όπως η μουσική μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της ανησυχίας, εάν χρησιμοποιήσουμε τον λάθος ρυθμό μπορεί να επιδεινώσουμε τα συναισθήματά μας.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην χρησιμοποιούμε μια μουσική η οποία θα ενεργοποιήσει την fight or flight αντίδραση*”, εξηγεί ο καθηγητής Thompson.

“H χαλαρωτική μουσική έχει έναν αργό ρυθμό, ο οποίος είναι απλός και προβλέψιμος, απαλές μελωδίες που ρέουν και ήπιους αρμονικούς οργανικούς ήχους, όπως τα έγχορδα και η άρπα”.

“Επιπλέον η μουσική λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο, όταν είναι προσαρμοσμένη στην προσωπικότητα μας, στα μουσικά μας γούστα, στο φύλο, στο μουσικό background και στο κοινωνικό πλαίσιο που εντασσόμαστε”.

Ο καθηγητής Thompson τονίζει τέσσερα σημεία κλειδιά που πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη, όταν θέλει να διαλέξει μουσική με την οποία θα αντιμετωπίσει το άγχος:

1. Εάν το άγχος έχει να κάνει με το αίσθημα της απογοήτευσης και της θλίψης…

Προσπαθήστε να ακούσετε μουσική που είναι θετική και αναζωογονητική. Μουσική με την οποία μπορείτε να συνδεθείτε προσωπικά με έντονα τρόπο.

2. Εάν έχετε άγχος γιατί δεν νιώθετε σίγουροι για τον εαυτό σας…

Δοκιμάστε να ακούσετε την “αγαπημένη” σας μουσική. Η μουσική που αγαπάτε θα μειώσει το άγχος σας γιατί θα σας θυμίσει τις βασικές σας αξίες και αυτό θα τονώσει την αυτοπεποίθησή σας.

3. Εάν το άγχος σας συνδέεται με το αίσθημα της μοναξιάς…

Ακούστε την μουσική που απολαμβάνετε μαζί με άλλους ανθρώπους. Αυτή που ενδεχομένως σας συνδέει με μια ομάδα υποστήριξης, ανθρώπους με τους οποίους σας συνδέουν κοινά ενδιαφέροντα. Είναι σίγουρο ότι θα νιώθετε λιγότερο μόνοι αν αισθάνεστε ότι είστε μέρος μιας μεγαλύτερης ανθρώπινης κοινότητας.

4. Εάν το άγχος σας συνδέεται με την έλλειψης ελέγχου μιας κατάστασης …

Δοκιμάστε να παίξετε μουσική ενδυνάμωσης. Η μουσική αυτή δεν είναι πάντοτε χαλαρωτική, μπορεί να είναι αρκετά δυναμική, με ροκ συγχορδίες και εμπνευσμένους στίχους.

Ενώ καθένας μπορεί να έχει μια προσωπική μουσική playlist για την πνευματική του ενδυνάμωση, η οποία θα έχει σχέση με την λογική του, την μουσική παιδεία που έχει, την προσωπικότητά του, την σχέση του με το κοινωνικό πλαίσιο, “η τέλεια playlist που μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία το άγχος, πρέπει να δίνει έμφαση στην ήρεμη αλλά συγχρόνως αναζωογονητική μουσική”.

“Θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθύνεται στους λόγους για τους οποίους είστε αγχωμένοι και να υπολογίζει τους στόχους που έχετε”, προσθέτει ο καθηγητής Thompson.

3 τεχνικές για να φτιάξετε μια playlist που θα ανακουφίσει το άγχος

Αυτά είναι τρία έξυπνα tips, που ο καθηγητής Thompson προτείνει να χρησιμοποιήσουμε, για να φτιάξουμε την δική μας τέλεια playlist, που θα μας βοηθήσει να διώξουμε το άγχος και να μείνουμε ήρεμοι:

1. Εάν σχεδιάζετε να ακούτε την μουσική σας αργά το βράδυ, τότε θα πρέπει να ρίξετε τους τόνους. Διαλέξτε κάτι που σας είναι οικείο και χαλαρωτικό. Διαλέξτε ένα αργό τέμπο, αναμενόμενους και επαναλαμβανόμενους ρυθμούς, απλές μελωδίες, κατευναστικά μουσικά όργανα όπως τα έγχορδα και αισιόδοξους στίχους.

2. Η μουσική που είναι τρυφερή, ειρηνική ή νοσταλγική λειτουργεί καλά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρέπει να αποφύγετε την πολύ ενεργητική μουσική, τη μουσική χορού, τη φρενήρη ή σύνθετη μουσική ή ακόμη και τις δημοφιλείς «πιασάρικες» μελωδίες που μπορεί να κολλήσουν στο κεφάλι σας.

3. Κατά κανόνα, εάν θέλετε η μουσική να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, τότε θα πρέπει να είναι μουσική «περιβάλλοντος» ή «background» που διευκολύνει τον ύπνο και που δεν απαιτεί υπερβολική προσοχή ή εστίαση για να την ακολουθήσετε.

Πηγή: bodyandsoul.com.au

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

No apps configured. Please contact your administrator.
εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ