Κάθε χρόνο, μόλις πλησιάζει ο χειμώνας, όλοι προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να προφυλάξουμε το ανοσοποιητικό μας από τους κινδύνους που καραδοκούν. Οι λάτρεις των φυσικών προϊόντων καταφεύγουν στα βότανα όπως το τσάι, το χαμομήλι, η μέντα και ο ιβίσκος. Όπως, τα θαύματα της φύσης δεν εξαντλούνται εκεί.

 

Ηκουφοξυλιά (ή αφροξυλιά, Φρουξυλήθρα κα., Επιστημονική ονομασία: Sambucus nigra L.) είναι ένα από τα φυτά που έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για το ανοσοποιητικό. Πρόκειται για ένα θαμνώδες δέντρο που παράγει καρπούς όμοιους με τα μούρα, στα οποία αναφερόμαστε και ως μούρα κουφοξυλιάς ή σαμπούκος. Και μάλιστα, το σιρόπι που παράγεται από αυτά αποτελεί ένα πολύτιμο ίαμα για τις χειμερινές ασθένειες!

Οφέλη που έχει το σιρόπι από μούρα κουφοξυλιάς

Τα μούρα, τα άνθη και ο φλοιός της κουφοξυλιάς χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια από βοτανοθεραπευτές σε όλο τον πλανήτη. Έρευνες έχουν επίσης αποδείξει την ικανότητα των μούρων να συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού. Αυτό κάνει την κουφοξυλιά έναν εξαιρετικό σύμμαχο που θα κρατήσει τον οργανισμό μας υγιή σε δύσκολες στιγμές.

Γιατί να επιλέξετε το σιρόπι;

Τα μούρα από κουφοξυλιά μπορούν να παρασκευαστούν με πολλούς τρόπους, ωστόσο το σιρόπι προτιμάται. Ένας βασικός λόγος για αυτό είναι το ότι είναι πιο πρακτικό. Τα περισσότερα παραδοσιακά σιρόπια από μούρα κουφοξυλιάς φτιάχνονται με μία γενναία δόση μελιού. Αυτή η γλυκαντική ουσία λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό για τα μούρα.

Ένας άλλος βασικός λόγος είναι η γεύση! Η γεύση των μούρων από κουφοξυλιά πραγματικά απογειώνεται με την προσθήκη ενός γλυκαντικού. Για αυτό συχνά θα δούμε το σιρόπι από μούρα κουφοξυλιάς να έχει και άλλες χρήσεις όπως συνοδευτικό για πάνκεικς, βρώμη και επιδόρπια.

Υπάρχουν αρκετές συνταγές για σιρόπι που περιέχουν και αλκοόλ, με σκοπό να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής και το θεραπευτικό φάσμα του. Αυτό το κάνει ιδανικό για όλους τους μήνες του χρόνου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι σας αρέσει η γεύση του αλκοόλ.

Κλασσική συνταγή για σιρόπι από μούρα κουφοξυλιάς

Ποσότητα: Περίπου 3 κούπες (χωρίς αλκοόλ) ή 4 (με αλκοόλ)
Χρόνος παρασκευής: 1 ώρα

Συστατικά
  • 2 κούπες αποξηραμένα βιολογικά μούρα κουφοξυλιάς
  • 4 κούπες νερό (προτιμήστε εμφιαλωμένο)
  • 2-3 κουταλιές του γλυκού βιολογική αποξηραμένη πιπερόριζα
  • 1 ξυλάκι βιολογική κανέλλα
  • 1 κούπα μέλι (ή βιολογικό σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης για μία vegan και φιλική στα βρέφη εκδοχή)
  • 1 κούπα βότκα, ρακί ή μπράντι (προαιρετικά)
Οδηγίες παρασκευής

Αναμίξτε τα μούρα και τα βότανα με κρύο νερό μέσα σε μία κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν.

Χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 30 με 40 λεπτά.

Απομακρύνετε από τη φωτιά και αφήστε τα για 1 ώρα να κρυώσουν.

Διαχωρίστε τα μούρα και τα μπαχαρικά από το υπόλοιπο μίγμα. Χρησιμοποιήστε ένα σουρωτήρι ή ένα τουλουπάνι ώστε να παραμείνει μόνο το υγρό στοιχείο.

Όταν το υγρό φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέστε το μέλι και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.

Κάνετε το ίδιο και με τη βότκα, τη ρακί ή το μπράντι (εάν χρησιμοποιήσετε).

Αποθηκεύστε σε ένα γυάλινο, αποστειρωμένο μπουκάλι.

Συχνές ερωτήσεις για όταν θέλουμε να παρασκευάσουμε σιρόπι από μούρα κουφοξυλιάς

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα ή αποξηραμένα μούρα;

Η απάντηση είναι και τα δύο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκα και αποξηραμένα μούρα για την παρασκευή του σιροπιού. Συνήθως τα αποξηραμένα είναι πιο εύκολο να τα βρούμε καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εάν όμως προτιμάτε τα φρέσκα, χρησιμοποιήστε διπλάσια ποσότητα από αυτή που αναγράφεται στη συνταγή.

Τι είναι αυτό που δίνει στο σιρόπι από μούρα κουφοξυλιάς μακρά διάρκεια;

Τα σιρόπια μακράς διάρκειας είναι αυτά που μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς να χαλάσουν. Αυτά συνήθως χρειάζονται περισσότερη ζάχαρη ή αλκοόλ στα συστατικά τους ή ακόμη καλύτερα και τα δύο. Για να κάνετε το σιρόπι πιο κατάλληλο για παιδιά, υπάρχουν συνταγές που συστήνουν λιγότερη ζάχαρη και καθόλου αλκοόλ, αρκεί το προϊόν να φυλάσσεται στο ψυγείο.

Το σιρόπι από μούρα κουφοξυλιάς είναι κατάλληλο για μωρά;

Το μέλι λειτουργεί ως ένα φυσικό συντηρητικό και γλυκαντικό ωστόσο δεν συστήνεται για παιδιά που είναι μικρότερα του ενός έτους. Οπότε, εάν θέλετε να το κάνετε πιο φιλικό προς τα βρέφη αντικαταστήστε το μέλι με ζάχαρη ή σιρόπι σφενδάμου. Και βέβαια μην ξεχνάτε να διατηρείτε το προϊόν στο ψυγείο.

Μέσα σε τι σκεύος παρασκευάζεται το σιρόπι από μούρα κουφοξυλιάς;

Όταν προετοιμάζετε το σιρόπι, χρησιμοποιήστε ένα κεραμικό, γυάλινο ή άλλο αβλαβές υλικό. Τα σκεύη με συνθετική, αντικολλητική επίστρωση αποβάλλουν βλαβερές ουσίες όταν θερμαίνονται οπότε καλό είναι να αποφεύγονται.

Τι νερό να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε σιρόπι από μούρα κουφοξυλιάς;

Το νερό που θα χρησιμοποιήσετε καλό είναι να είναι εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο. Βέβαια τα παραπάνω είναι υποκειμενικά και εξαρτώνται από το πού μένετε και σε ποια προϊόντα έχετε πρόσβαση.

Αναλογία νερού – βοτάνων για την παρασκευή του σιροπιού

Η αναλογία νερού και βοτάνων που θα χρησιμοποιήσετε όταν φτιάχνετε σιρόπι από μούρα κουφοξυλιάς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι κύριοι δύο είναι το είδος των βοτάνων που θα χρησιμοποιήσετε αλλά και ο σκοπός για τον οποίο φτιάχνετε το σιρόπι. Όταν θέλετε να φτιάξετε ένα προϊόν για θεραπευτικούς σκοπούς, η ιδανική αναλογία βοτάνων-νερού είναι 1 προς 4.

Η αναλογία αυτή σημαίνει ότι για 1 μέρος βοτάνων θα χρησιμοποιήσετε αντίστοιχα 4 μέρη νερού.

Σημαντική σημείωση: Οι αναλογίες πρέπει να μετριόνται με βάση το βάρος και όχι τον όγκο των υλικών. Διαφορετικά η τελική σύσταση του σιροπιού δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Πηγή: www.blog.mountainroseherbs.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας