Σε κάθε πεδίο ανθρώπινης δραστηριότητας ο πρώτος πρέπει να λούζεται αιωνίως από το έντονο φως της δημοσιότητας. Είτε πρόκειται για έναν άνθρωπο ηγέτη είτε για ένα κατασκευασμένο προϊόν, η μίμηση και ο φθόνος είναι πάντα παρόντα.

Στην τέχνη, τη λογοτεχνία, τη μουσική, τη βιομηχανία, η ανταμοιβή και η τιμωρία είναι πάντα οι ίδιες. Η ανταμοιβή είναι η ευρύτερη αναγνώριση. Η τιμωρία είναι η έντονη άρνηση και δυσφήμιση.

Όταν το έργο ενός γίνει κριτήριο για όλον τον κόσμο, γίνεται και στόχος για τα βέλη των ζηλόφθονων ολίγων. Εάν η δουλειά του είναι απλώς μέτρια, θα μείνει εντελώς μόνος- εάν φτιάξει ένα αριστούργημα, θα κάνει ένα εκατομμύριο γλώσσες να τον κακολογήσουν. Η ζήλια δεν στρέφει τη φιδίσια γλώσσα της στον καλλιτέχνη που δημιουργεί έναν κοινότοπο πίνακα.

Ό,τι και αν γράψεις, ζωγραφίσεις, παίξεις, τραγουδήσεις ή κατασκευάσεις, κανείς δεν θα πασχίσει να σε ξεπεράσει ή να σε κακολογήσει, εάν η δουλειά σου δεν έχει τη σφραγίδα της μεγαλοφυΐας.

Πολύ πριν γίνει ένα μεγάλο ή καλό έργο, οι απογοητευμένοι ή οι ζηλόφθονοι φωνάζουν ότι δεν μπορεί να γίνει.

Ο ηγέτης δέχεται επίθεση, επειδή είναι ηγέτης και η προσπάθεια να τον φτάσουν είναι απλώς μία ακόμα απόδειξη της ηγεσίας του.

Εάν δεν μπορέσει να τον φτάσει ή να τον ξεπεράσει, ο ακόλουθος αποζητά να τον υποβαθμίσει και να τον καταστρέψει- αλλά αυτό απλώς επιβεβαιώνει την ανωτερότητα αυτού που ο ακόλουθος πασχίζει να αντικαταστήσει.

Όλα αυτά είναι παλιά ιστορία.
Παλιά όσο ο κόσμος, παλιά όσο και τα ανθρώπινα πάθη- ο φθόνος, ο φόβος, η απληστία, η φιλοδοξία και η επιθυμία να ξεπερνάς.
Κι όλα αυτά δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα.

Εάν ο ηγέτης όντως ηγείται, παραμένει ηγέτης!
Ο μεγάλος ποιητής, ο μεγάλος ζωγράφος, ο μεγάλος εργάτης, ο καθένας με τη σειρά του δέχεται επίθεση και ο καθένας κρατά τις δάφνες του ανά τους αιώνες.

Ό,τι είναι καλό ή μεγάλο, γίνεται γνωστό, ανεξάρτητα πόση φασαρία θα κάνουν οι αρνητές του.

Ο πραγματικός ηγέτης δεν μπορεί να συκοφαντηθεί ή να ζημιωθεί από τα ψέματα των ζηλόφθονων, επειδή το μόνο που καταφέρνουν όλες αυτές οι απόπειρες είναι να στρέψουν τον προβολέα στις ικανότητες του και η πραγματική ικανότητα πάντα βρίσκει άφθονους ακολούθους. Οι απόπειρες να καταστραφεί η πραγματική ηγεσία είναι αγώνας άγονος, επειδή ό,τι αξίζει να ζήσει, ζει.

Ο κύριος στόχος της μεθόδου του Νόμου της Επιτυχίας είναι να ερεθίσει την προσεκτική σκέψη. Ειδικά τη σκέψη που είναι ελεύθερη από μεροληψία και προκατάληψη και που αναζητά την αλήθεια, ανεξάρτητα πού, πώς, ή πότε θα τη βρει.

Στη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου ήμουν αρκετά τυχερός να ακούσω την ανάλυση ενός μεγάλου στρατιώτη για το πώς να είσαι ηγέτης.

Αυτή η ανάλυση παρουσιάστηκε στους έφεδρους αξιωματικούς του Δεύτερου Στρατοπέδου Εκπαίδευσης στο Φορντ Σέρινταν, από τον ταγματάρχη Κ.Α. Μπαχ, έναν ήρεμο και ανεπιτήδευτο αξιωματικό που έπαιζε ρόλο εκπαιδευτή. Κράτησα ένα αντίγραφο της ομιλίας, επειδή πιστεύω πως είναι ένα από τα καλύτερα μαθήματα ηγεσίας που καταγράφηκαν ποτέ.

Η σοφία της ομιλίας του ταγματάρχη Μπαχ είναι τόσο ζωτικής σημασίας για τον επιχειρηματία που θέλει να γίνει ηγέτης, για τον προσωπάρχη, την στενογράφο, τον διευθυντή ενός καταστήματος ή έναν πρόεδρο διοικητικού συμβουλίου, που την ενέταξα στη μέθοδο.

Ελπίζω ειλικρινά ότι μέσω της μεθόδου, τούτη η σημαντική διατριβή πάνω στην ηγεσία θα φτάσει σε κάθε εργοδότη, κάθε εργάτη και κάθε φιλόδοξο άνθρωπο που επιθυμεί να ηγείται σε κάθε έκφανση της ζωής. Οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η ομιλία είναι εφαρμόσιμες στην ηγεσία της επιχείρησης, της βιομηχανίας, των τραπεζών, όπως και στην επιτυχημένη διεξαγωγή του πολέμου.

Ο ταγματάρχης Μπαχ είπε τα εξής:

Σε λίγο καιρό, ο καθένας σας θα ελέγχει τη ζωή άλλων ανδρών. Θα έχετε υπ΄ευθύνη σας πιστούς, αλλά ανεκπαίδευτους πολίτες, που θα γυρεύουν από σας διδασκαλία και καθοδήγηση. Τα λόγια σας θα είναι νόμος τους. Θα θυμούνται το πιο ασήμαντο σχόλιο σας. Θα πιθηκίζουν τη συμπεριφορά σας. Θα μιμούνται τα ρούχα σας, το λεξιλόγιό σας, τον τρόπο διοίκησης.

Όταν πάτε στη μονάδα σας, θα βρείτε εκεί ένα σώμα πρόθυμο ανδρών που δεν θα σας ζητήσει τίποτα περισσότερο από αξίες που επισύρουν τον σεβασμό, την αφοσίωση και την υπακοή τους.

Είναι απολύτως έτοιμοι και πρόθυμοι να σας ακολουθήσουν, εάν τους πείσετε ότι έχετε αυτές τις ικανότητες. Όταν έρθει η ώρα να ικανοποιηθούν και δεν τις κατέχετε, τότε την πατήσατε. Η χρησιμότητα σας στη μονάδα θα λάβει τέλος.
(Πόσο αληθεύει αυτό για κάθε μορφή ηγεσίας.)


Ανάγνωση: Βάσια Μώραλη, Φώτο: Θάνος Ρίβιος, Μουσική: White divine, Επιμέλεια: Γιώργος Ανδρέου για το Energy4Life – Creativiness due Networking – CDN ®, (https://www.energy4life.online)

Από την άποψη της κοινωνίας, ο κόσμος μπορεί να διαιρεθεί σε ηγέτες και ακολούθους.
Σε λίγες μέρες οι περισσότεροι από σας θα πάρετε φύλλο πορείας ως αξιωματικοί. Αυτό δεν θα σας κάνει ηγέτες, θα σας κάνει απλώς αξιωματικούς. Θα σας τοποθετήσουν εκεί που μπορείτε να γίνετε ηγέτες, εάν κατέχετε τα κατάλληλα γνωρίσματα. Όμως πρέπει να κάνετε το καλό, όχι τόσο στους ανωτέρους σας, όσο στους κατώτερους σας.

Οι άνδρες πρέπει να ακολουθήσουν, και θα ακολουθήσουν, στη μάχη αξιωματικούς που δεν είναι ηγέτες, μα δεν θα το κάνουν από ενθουσιασμό αλλά εξαιτίας της πειθαρχίας. Θα πάνε με την αμφιβολία και τον φόβο που γεννά το ανομολόγητο ερώτημα” τι θα κάνει μετά αυτός”; Τέτοιοι άντρες υπακούουν στο γράμμα των διαταγών, αλλά όχι περισσότερο. Δεν γνωρίζουν τι θα πει αφοσίωση στον διοικητή τους, τι θα πει εξυψωμένος ενθουσιασμός που περιφρονεί το προσωπικό ρίσκο, τι θα πει αυτοθυσία που διασφαλίζει την προσωπική ασφάλεια του διοικητή. Τα πόδια τούς σπρώχνουν μπροστά, επειδή το μυαλό και η εκπαίδευσή τούς λένε ότι πρέπει να πάνε. Το πνεύμα δεν πηγαίνει μαζί τους.

Τα μεγάλα αποτελέσματα δεν επιτυγχάνονται από ψυχρούς, παθητικούς και αδρανείς στρατιώτες. Αυτοί δεν φτάνουν πολύ μακριά και σταματούν μόλις μπορούν. Η ηγεσία όχι μόνο απαιτεί, αλλά και λαμβάνει την πρόθυμη, ανενδοίαστη, σθεναρή υπακοή και πίστη των άλλων, και την αφοσίωση που θα τους κάνει, σαν έρθει η ώρα, να ακολουθήσουν τον άστεφο βασιλιά τους μέχρι την κόλαση, εάν χρειαστεί.

Και θα αναρωτηθείτε: “Τότε από τι αποτελείται η ηγεσία; Τι πρέπει να κάνω για να γίνω ηγέτης; Ποια είναι τα γνωρίσματα της ηγεσίας και πώς μπορώ να τα καλλιεργήσω;”

Η ηγεσία είναι σύνθεση ενός αριθμού ιδιοτήτων. Ανάμεσα στις σημαντικότερες θα περιελάμβανα την Αυτοπεποίθηση, την Ηθική Υπεροχή, την Αυτοθυσία, τον Καλοπροαίρετο Πατερναλισμό, την Εντιμότητα, την Πρωτοβουλία, την Αποφασιστικότητα, την Αξιοπρέπεια και το Θάρρος.

Η αυτοπεποίθηση προέρχεται πρωτίστως, από την ακριβή γνώση, κατά δεύτερο από την ικανότητα να μεταβιβάζεται αυτή η γνώση, και, κατά τρίτο από το αίσθημα της ανωτερότητας που φυσιολογικά έπεται. Όλα αυτά δίνουν στον αξιωματικό νηφαλιότητα. Για να ηγηθείς πρέπει να γνωρίζεις! Μπορείς να μπλοφάρεις σε όλους τους άντρες σου μερικές φορές αλλά δεν μπορείς να το κάνεις συνέχεια. Οι άνδρες δεν έχουν εμπιστοσύνη στον αξιωματικό, αν δεν ξέρει τη δουλειά του- και πρέπει να την ξέρει σε κάθε της λεπτομέρεια.

Ο αξιωματικός πρέπει να ξέρει περισσότερα για τη γραφική δουλειά από τον πρώτο λοχία και τον υπάλληλο μιας εταιρίας μαζί. Πρέπει να ξέρει περισσότερα για το συσσίτιο από το λοχία-συσσιτιάρχη, περισσότερα για τις ασθένειες των αλόγων από τον υπεύθυνο υπαξιωματικό. Πρέπει να είναι καλός στις βολές τουλάχιστον όσο κάθε άνδρας του λόχου.

Εάν ο αξιωματικός δεν ξέρει και δείξει ότι δεν ξέρει, είναι απολύτως ανθρώπινο να πει ο στρατιώτης από μέσα του “Μωρέ δεν πάει στο διάολο. Δεν ξέρει περισσότερα από μένα.” Και θα περιφρονήσει απαθώς τις διαταγές που έλαβε.

Τίποτα δεν υποκαθιστά τη γνώση ακριβείας!

Γίνε τόσο καλά πληροφορημένος, που οι άντρες θα σε κυνηγούν να κάνουν ερωτήσεις, που οι άλλοι αξιωματικοί θα λένε μεταξύ τους: “Πήγαινε ρώτα τον Τάδε αυτός ξέρει.

Και όχι μόνο κάθε αξιωματικός πρέπει να ξέρει ενδελεχώς τα καθήκοντά του βαθμού του, αλλά θα πρέπει να μελετήσει και εκείνα δύο βαθμών παραπάνω. Το όφελος είναι διπλό. Αφενός μεν προετοιμάζεται για καθήκοντα που μπορεί να αναλάβει ανά πάσα στιγμή στη μάχη και αφετέρου αποκτά ευρύτερη οπτική γωνία που τον βοηθά να εκτιμήσει την αναγκαιότητα των διαταγών και να τις εκτελεί πιο έξυπνα.

Όχι μόνο πρέπει ο αξιωματικός να γνωρίζει, αλλά πρέπει και να μπορεί να εκφράζει όσα ξέρει με γλώσσα γραμματικά σωστή, ενδιαφέρουσα και δυναμική. Πρέπει να μάθει να στέκεται και να μιλά χωρίς αμηχανία.

Άκουσα ότι στα βρετανικά στρατόπεδα εκπαίδευσης οι εκπαιδευόμενοι αξιωματικοί πρέπει να κάνουν δεκάλεπτες ομιλίες σε θέμα της επιλογής τους. Αυτό είναι εξαίρετη άσκηση. Για να μιλάς με σαφήνεια, πρέπει να σκέφτεσαι με σαφήνεια και η καθαρή λογική σκέψη εκφράζεται με συγκεκριμένο, θετικό τρόπο.

Η αυτοπεποίθηση είναι αποτέλεσμα της γνώσης περισσότερων από αυτά που γνωρίζουν οι άντρες, αλλά η Ηθική Υπεροχή βασίζεται στην πεποίθησή σου ότι είσαι καλύτερος τους. Για να αποκτήσετε και να διατηρήσετε αυτή την υπεροχή, πρέπει να έχετε αυτοέλεγχο, σωματική ζωτικότητα, αντοχή και ηθική δύναμη. Πρέπει να ελέγχετε τον εαυτό σας τόσο καλά, που ακόμα και όταν τα έχετε χρειαστεί από τον φόβο στη μάχη, να μην το δείχνετε ποτέ. Γιατί εξαιτίας μιας βιαστικής κίνησης, ενός τρέμουλου των χεριών, μιας γκριμάτσας ή μιας βιαστικής διαταγής που ανακαλείται πάραυτα, φανερώνεται την πνευματική σας κατάσταση, η οποία θα αντικατοπτριστεί στους άντρες σας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.
Στη φρουρά ή στο στρατόπεδο θα υπάρξουν πολλές περιστάσεις, όπου θα δοκιμαστεί ο θυμός σας και θα χαλάσει η καλή σας διάθεση. Εάν αυτές τις στιγμές βγείτε εκτός εαυτού δεν μπορείτε να είστε επικεφαλής των ανδρών. Γιατί οι θυμωμένοι λένε και κάνουν πράγματα για τα οποία σχεδόν αναπόφευκτα μετανιώνουν μετά.

Ένας αξιωματικός ποτέ δεν πρέπει να ζητά συγγνώμη από τους άντρες του. Επίσης, ο αξιωματικός ποτέ δεν πρέπει να είναι ένοχος πράξης, για την οποία η αίσθηση δικαιοσύνης τού λέει ότι θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη.

Ένας άλλος παράγοντας απόκτησης Ηθικής Υπεροχής είναι να διαθέτετε αρκετή σωματική ζωτικότητα και αντοχή, για να αντέχετε τις κακουχίες που θα υποβληθείτε εσείς και οι άντρες σας. Το ακαταμάχητο πνεύμα επιτρέπει όχι μόνο να τις αποδέχεστε με χαρά, αλλά και να ελαχιστοποιείτε τις επιπτώσεις τους.

Αστειευτείτε με τα προβλήματά σας, περιφρονήστε τις δοκιμασίες σας και θα συμβάλετε σημαντικά στη δημιουργία ενός πνεύματος, η αξία του οποίου σε δύσκολες ώρες είναι ανυπολόγιστη.

Η ηθική δύναμη είναι το τρίτο στοιχείο στην απόκτηση Ηθικής Υπεροχής. Για να ασκήσεις ηθική δύναμη πρέπει να είσαι καθαρός. Πρέπει να έχεις αρκετό μυαλό για να δεις το σωστό και να έχεις τη βούληση να το πράξεις.

Να γίνετε υποδείγματα για τους άντρες σας!

Ο αξιωματικός μπορεί να γίνει δύναμη καλού ή δύναμη κακού. Μην τους κάνετε κήρυγμα- αυτό είναι χειρότερο από άχρηστο. Ζήστε τη ζωή που τους βάζετε να ζουν και θα εκπλαγείτε όταν δείτε πόσοι θα σας μιμηθούν.

Ο αθυρόστομος, βλάσφημος λοχαγός που δεν προσέχει την προσωπική του εμφάνιση θα έχει αθυρόστομο, βλάσφημο και βρώμικο λόχο. Θυμηθείτε τι σας λέω!

Ο λόχος σας είναι ο καθρέφτης του εαυτού σας! Εάν έχετε λόχο για τα σκουπίδια, αυτό οφείλεται στο ότι είστε λοχαγός για τα σκουπίδια.

Η αυτοθυσία είναι απαραίτητη για την ηγεσία. Θα δίνετε, θα δίνετε, συνεχώς.
Θα δίνεστε σωματικά, γιατί μοίρα του λοχαγού είναι οι περισσότερες ώρες δουλειάς, η σκληρότερη δουλειά και η μεγαλύτερη ευθύνη. Είναι ο πρώτος το πρωί που σηκώνεται και ο τελευταίος που πέφτει για ύπνο το βράδυ. Δουλεύει, ενώ οι άλλοι κοιμούνται.

Θα δίνεστε πνευματικά, με συμπάθεια και ενδιαφέρον για τα προβλήματα των ανδρών στην ευθύνη σας. Του ενός πέθανε η μητέρα και ο άλλος έχασε τις οικονομίες μιας ζωής, επειδή χρεοκόπησε η τράπεζα. Μπορεί να επιθυμούν βοήθεια, αλλά πάνω από όλα επιθυμούν συμπάθεια. Μην κάνετε το λάθος και απορρίψετε τέτοια αιτήματα λέγοντας ότι έχετε τις δικές σας σκοτούρες, γιατί κάθε φορά που το λέτε, βγάζετε μία πέτρα από τα θεμέλια του σπιτιού σας.

Οι άνδρες σας είναι το θεμέλιο σας, και το σπίτι της ηγεσίας θα καταρρεύσει, εάν δεν στέκει γερά πάνω τους. Θα φτάσετε σε σημείο να δώσετε από τις δικές σας πενιχρές οικονομίες. Συχνά θα ξοδεύετε τα χρήματά σας για να διατηρείτε την υγεία και την καλοπέραση των ανδρών σας ή για να τους βοηθήσετε όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Εν γένει θα πάρετε πίσω τα χρήματά σας. Μην κρατάτε “λογιστικό βιβλίο” για τα κέρδη ή τις ζημιές σας.
Ακόμα και έτσι, αξίζει το κόστος.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο: “Ο νόμος της Επιτυχίας”, του Ναπολέων Χιλ, των εκδόσεων Τhe Law of Success Publishing.

 

Newsletter εγγραφή

 

Γιώργος Ανδρέου

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας