Το να μπορεί κάποιος να καλλιεργήσει το φαγητό του είναι το καλύτερο στοίχημα που μπορεί να κερδίσει.

 

Επειδή όμως το να καλλιεργήσετε το φαγητό σας μπορεί να αποδειχτεί μια δύσκολη και αποκαρδιωτική διαδικασία, ας δούμε πως μπορείτε να το επιτύχετε… Χωρίς τεράστιο κόπο και μεγάλα δράματα.

Εάν έχετε μόνο ένα πρεβάζι

Τα μικρολαχανικά (microgreens) προσφέρουν σε όσους δεν έχουν μεγάλο χώρο τη δυνατότητα να αναπτύξουν καλλιέργειες με γεύση, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Τα microgreens είναι μικρά λαχανικά με ύψος όχι μεγαλύτερο των 10 εκατοστών. Μεγαλώνουν μάλιστα τόσο κοντά το ένα στο άλλο που μοιάζουν με μικρό δάσος.

Για την καλλιέργεια τους δεν χρειαζόσαστε συγκεκριμένα γλαστράκια ή δίσκους για σπόρους. Αρκεί το κεσεδάκι από ένα γιαούρτι ή το χαρτόνι από το φαγητό που παραγγείλατε απέξω, αρκεί να κάνετε τρύπες στον πάτο του για να φεύγει το νερό. Τα μικρολαχανικά όμως είναι θαύμα της μιας φοράς. Κάθε φορά δηλαδή που κόβετε λίγα από τα λαχανικά σας αυτά, σβήνει η ζωή του δενδρυλλίου σας. Γι αυτό και πρέπει να σπείρετε ξανά κάθε δύο εβδομάδες.

Μπορείτε να εκπαιδευτείτε στην όλη διαδικασία με αποξηραμένα μπιζέλια από το σουπερμάρκετ και να συνεχίσετε με λάχανο, μπρόκολο, μουστάρδα, ελληνικό κέδρο, βασιλικό, περίγια ή σίσο. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος, καθώς ακόμα και οι σπόροι καρότου είναι εξαιρετικά εύγευστοι.

Αν έχετε λίγο παραπάνω χώρο που λούζεται στο φως δοκιμάστε μια λεμονιά ή το κουμκουάτ. Όχι φυσικά για να γεμίσετε τα μπολ σας με τα φρούτα, αλλά για το υπέροχο χρώμα των φύλλων τους.

Εάν έχετε χώρο για υπαίθριες γλάστρες

Είτε βρίσκονται στο μπαλκόνι σας είτε στην αυλή σας, οι γλάστρες μπορούν να προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες για να καλλιεργήσετε το φαγητό σας. Αρκεί να υπάρχει επαρκές φως και καθημερινό πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες. Το θέμα με το φως είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Κι αυτό γιατί αν οι γλάστρες σας βρίσκονται στη σκιά, τα φυτά σας θα δυσκολευτούν να τα καταφέρουν.

Κι ενώ το δίχως άλλο όλοι θα θέλουν να ξεκινήσουν με ντομάτες, οι καυτερές πιπεριές τσίλι είναι η καλύτερη επιλογή. Αν μάλιστα μόλις οι σπόροι σας ανθίσουν τους δώσετε βιολογικές τομάτες κάθε δεύτερη εβδομάδα, τα φυτά σας θα σας τροφοδοτούν με τσίλι ολόκληρο τον χρόνο. Για όσους πάλι αποφεύγουν τα καυτερά, μια καλή επιλογή είναι τα γαλλικά φασόλια που μεγαλώνουν πολύ εύκολα.

Ξεκινήστε την καλλιέργεια σας στα μέσα Μαΐου. Σπείρετε ξανά κάθε δυο με τρεις εβδομάδες μέχρι το τέλος του Ιουλίου και το φθινόπωρο θα είστε σε θέση να απολαύσετε την παραγωγή σας.  Σημειώστε ότι το κάθε φυτό πρέπει να έχει 15 εκατοστά απόσταση το ένα από το άλλο. Βάλτε δυο σπόρους στις άκρες κάθε γλάστρας σε βάθος 2 εκατοστών, ώστε τα φασόλια να μπορούν να κρεμαστούν στην άκρη. Μόλις τα λουλούδια εμφανιστούν βεβαιωθείτε ότι τα ποτίζετε καλά. Τα υπόλοιπα θα τα κάνουν μόνα τους.

Αν πάντως έχετε χώρο στη μέση της γλάστρας μπορείτε να σπείρετε ένα λουλούδι φιλικό προς τις μέλισσες όπως η καλέντουλα για να ενθαρρυνθούν οι επικονιάσεις.

Εάν έχετε έδαφος

Το καλό με το έδαφος είναι ότι κάνει όλη τη δουλειά μόνο του. Οι ρίζες των φυτών μπορούν να αναπτυχθούν στα βάθη του και να βρουν μέταλλα και θρεπτικά συστατικά. Τα φιλικά παράσιτα βοηθούν στην προστασία απέναντι στα παράσιτα και τις ασθένειες. Κάντε το φυτό σας να αντέξει στο χρόνο ποτίζοντας το τακτικά μέχρι να δείτε σημάδια ανάπτυξης. Στη συνέχεια είναι σαν να φροντίζει μόνο του τον εαυτό του.

Ίσως η καλύτερη καλλιέργεια για το έδαφος είναι η αγκινάρα. Αυτά τα φυτά φτάνουν περίπου το ένα μέτρο ύψος. Μπορείτε να τα αγοράσετε αυτή την εποχή. Θα χρειαστούν δώδεκα μήνες για να σας δώσουν περίπου 10 αγκινάρες το καλοκαίρι, αλλά θα τις απολαμβάνετε για πολλά χρόνια στο μέλλον. Αν πάλι βαρεθείτε να τις τρώτε μπορείτε να φτιάξετε ένα υπέροχο λικέρ βουτώντας τα πέταλα τους σε βότκα.

Μια άλλη επιλογή είναι να αφήσετε τους σπόρους τους να ανθίσουν δημιουργώντας έναν όμορφο κήπο. Οι αγκινάρες ταιριάζουν με βότανα όπως η λεβάντα, το βάλσαμο λεμονιού, ο μάραθος και το δεντρολίβανο.

Πηγή: theguardian.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας