Πώς να μειώσετε τα σκουπίδια στο σπίτι τη φετινή χρονιά!  

0
517

Πώς μπορώ να δημιουργώ λιγότερα σκουπίδια;

 

Εάν αυτή η ερώτηση σας απασχολεί στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, δεν είστε οι μόνοι. Η προηγούμενη χρονιά προβλημάτισε άπαντες, καθώς η κλιματική αλλαγή έδειξε τα δόντια της σε όλες τις γωνιές της γης, τα τελευταία 5 χρόνια πέρασαν στην ιστορία ως τα πιο ζεστά που κατεγράφησαν ποτέ και το πλαστικό μας… έκλεισε το μάτι από τον πυθμένα των θαλασσών μέχρι τα πιάτα μας!

Εξαιτίας των παραπάνω δεν αποτελεί έκπληξη ότι πολλοί από εμάς ψάχνουμε τρόπους να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μας χωρίς να πληγεί η τσέπη μας.

Δέκα τρόποι που μπορούμε να μειώσουμε τα σκουπίδια τη φετινή χρονιά από την κουζίνα έως το μπάνιο μας είναι οι εξής:
Εναλλακτικές για το χαρτί κουζίνας και τις χαρτοπετσέτες

Μια κουζίνα χωρίς χαρτί, σημαίνει λιγότερα σκουπίδια. Προτιμάμε πετσέτες αντί για χαρτί κουζίνας και μαντήλια αντί για χαρτοπετσέτες, που μπορούν να πλυθούν και να ξαναχρησιμοποιηθούν. Μια καλή ιδέα είναι οι χαρτοπετσέτες από λινό ύφασμα. Μοιάζουν εμφανισιακά με τις χάρτινες και είναι πιο εύχρηστες από άλλα υφασμάτινα μαντήλια. Επίσης, αντί να καλύπτουμε το περιεχόμενο των μπολ ή των πιάτων με χαρτί ή αλουμινόχαρτο, προτιμάμε υφασμάτινες πετσέτες, από βαμβάκι ή λινό.

Εγκαταλείπουμε οριστικά τις πλαστικές σακούλες

Για το καλό του πλανήτη, πηγαίνουμε για ψώνια με τη δική μας τσάντα, μεγάλης χωρητικότητας, για να μην χρειαστεί να βάλουμε τίποτα σε πλαστική σακούλα. Για τη συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο, υπάρχουν σακούλες από σιλικόνη, που πλένονται και ξαναχρησιμοποιούνται. Μια οικολογική μεμβράνη τροφίμων αποτελεί και το μαντήλι από κερί μέλισσας, που προστατεύει όπως η πλαστική μεμβράνη και ξαναχρησιμοποιείται για περίπου ένα χρόνο.

Δεν πετάμε τα υπολείμματα φαγητού στα σκουπίδια

Αντί να πετάμε τα υπολείμματα του φαγητού στα σκουπίδια μπορούμε κάλλιστα να προμηθευτούμε έναν κάδο κομποστοποίησης.

Αλλάζουμε το κλασικό τηλέφωνο μπάνιου με οικολογικό

Τα τηλέφωνα μπάνιου που εξοικονομούν νερό είναι μια σημαντική αγορά για τη φετινή χρονιά. Ο μέσος χρόνος που διαρκεί ένα ντους είναι 8 λεπτά και ξοδεύονται 2,1 λίτρα νερό κάθε λεπτό. Με ένα οικολογικό ντους σπαταλάμε 1,5 λίτρο κάθε λεπτό, γεγονός που σημαίνει ότι μειώνεται η σπατάλη κατά 40%.

Κουβαλάμε το δικό μας ποτήρι και μπολ εκτός σπιτιού

Για να πάρουμε ένα έτοιμο γεύμα από το εστιατόριο χρησιμοποιούμε τη δική μας συσκευασία. Αντί για το πλαστικό μπολ μιας χρήσης που θα μας δώσουν στο κατάστημα, ζητάμε να βάλουν το φαγητό στο δικό μας μπολ. Αν πρόκειται να φάμε στην δουλειά και όχι στο σπίτι, παίρνουμε μαζί και το δικό μας σερβίτσιο.

Τα τρόφιμα που περισσεύουν στην κατάψυξη

Αντί να αφήνουμε τα τρόφιμα που περισσεύουν ξεχασμένα στο ψυγείο μέχρι να χαλάσουν και να μην μπορούν να καταναλωθούν, ας επεκτείνουμε το χρόνο ζωή τους βάζοντάς τα στην κατάψυξη. Το δίχως άλλο είναι ένα «αφιλόξενο» μέρος για βακτήρια και μικροοργανισμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τσάντες από σιλικόνη είναι ιδανικές για αποθήκευση φρούτων, λαχανικών και κρεάτων στην κατάψυξη γιατί πλένονται και ξαναχρησιμοποιούνται. Εξίσου σημαντικό είναι να μάθουμε να μην αγοράζουμε παραπάνω τρόφιμα από όσα χρειαζόμαστε.

Διατηρούμε φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά σε ειδικές τσάντες

Με τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες τα φρούτα και τα λαχανικά διατηρούνται φρέσκα για περισσότερο καιρό, καθώς δεν έρχονται σε επαφή με την υγρασία του ψυγείου, ώστε να χαλάσουν. Παράλληλα επιτρέπουν στα τρόφιμα να «αναπνέουν» τόσο όσο χρειάζεται για να διατηρούνται φρέσκα, κάτι που δεν γίνεται με την πλαστική σακούλα.  Για το λόγο αυτό επιλέγουμε λεπτό δίκτυ ή ειδικές, βαμβακερές τσάντες, που πλένονται στο πλυντήριο και ξαναχρησιμοποιούνται.

Εγκαταλείπουμε τα τάπερ μιας χρήσης

Η μείωση του πλαστικού μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση μπολ για πολλαπλές χρήσεις από σιλικόνη ή γυαλί.

Εγκαθιστούμε καζανάκι διπλής λειτουργίας 

Σε κάθε πάτημα ξοδεύονται τρία με επτά λίτρα νερό. Τα καζανάκια με μηχανισμό διπλής λειτουργίας δίνουν την επιλογή να μειώσουμε το νερό που χάνεται μέχρι και 70%.

Δεν χρησιμοποιούμε το στεγνωτήριο

Η ενέργεια που σπαταλιέται με τα στεγνωτήριο είναι σημαντική. Καλύτερο είναι να απλώνουμε τα ρούχα μας για να στεγνώνουν φυσικά.

Πηγή: huffingtonpost.gr, huffpost.com 

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας