Πώς να μιλήσεις σε κάποιον που βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

 

Το Σοκ ή η Οξεία Διαταραχή Στρες (ASD) είναι μια ψυχολογική και συναισθηματική αντίδραση άγχους που συμβαίνει όταν ένα πρόσωπο βιώνει ή γίνεται μάρτυρας ενός τραυματικού γεγονότος. Τη μια στιγμή τα πάντα είναι φυσιολογικά και μετά το συμβάν προκύπτει και το άτομο αμέσως αισθάνεται φόβο, στρες, πόνο ή πανικό. Το σοκ μεγεθύνεται όταν συνδυάζεται με ή όταν υπάρχει απειλή για σωματική βλάβη, θάνατο ή καταστροφή.

 

Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής:
  • Νομίζετε ότι τα συμπτώματα που νιώθετε είναι βαριά γρίπη και ανακαλύπτεται ότι είναι καρκίνος στο τελικό στάδιο και έχετε μόνο λίγους μήνες ζωής.
  • Φεύγετε από το σπίτι και γυρνάτε για να το βρείτε κατεστραμμένο από μια καταιγίδα, μια φωτιά ή άλλη αιτία.
  • Περπατάτε προς το σπίτι και ξαφνικά κάποιος σας αρπάζει, σας χτυπάει και σας βιάζει.
  • Γεννάτε κανονικά ένα παιδί, το οποίο πεθαίνει λίγες μέρες αργότερα από άγνωστα αίτια.
  • Οδηγείται στη λεωφόρο όταν ένα αυτοκίνητο συγκρούεται μετωπικά με ένα άλλο.
  • Σας καλούν να πάτε στο νοσοκομείο για να βρείτε το άλλο άτομο ματωμένο, αναίσθητο και σε κρίσιμη κατάσταση.
  • Ακούτε πυροβολισμούς την ώρα του σχολείου και αμέσως τρέχετε να καλυφθείτε.

Ο Μάικλ βρισκόταν στο μέσο μιας συνάντησης, όταν έλαβε ένα επείγον μύνημα ότι ένας ανεμοστρόβιλος πλησιάζει τη γειτονιά των γονιών του. Γνωρίζοντας ότι δεν θα προλάβαιναν να εγκαταλείψουν το σπίτι εγκαίρως, έφυγε άμεσα από τη συνάντηση του και προσπάθησε να μπει στο αμάξι του. Οι καιρικές συνθήκες όμως ήταν τόσο άσχημες που δεν μπορούσε να τα καταφέρει. Τότε πάγωσε.

Όταν ένα πρόσωπο βρίσκεται σε κατάσταση σοκ ο χρόνος σταματά. Είναι λες και τα πάντα συμβαίνουν σε αργή κίνηση, ο ήχος μπερδεύεται, η όραση γίνεται θολή και ένα μούδιασμα καταλαμβάνει όλο το σώμα. Ο Μάικλ δεν μπορούσε να σκεφτεί, όλη η λογική έμοιαζε να έχει εγκαταλείψει τον εγκέφαλο του. Ένιωθε λες κι όλο αυτό συνέβαινε σε κάποιον άλλον και όχι στον ίδιο. Πανικοβλήθηκε.

Μια από τους συναδέλφους του συνειδητοποίησε ότι ο Μάικλ βρισκόταν σε κατάσταση σοκ και προχώρησε ήρεμα δίπλα του. Η εξαιρετική αντίδραση της εκείνη την ώρα βοήθησε τον Μάικλ να μην προβεί σε σπασμωδικές αποφάσεις που θα έκαναν τα πράγματα χειρότερα.

 

Συγκεκριμένα ακολούθησε τα ακόλουθα βήματα:
Τσεκάρετε τον εαυτό σας:

Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, οι συνάδελφοι του Μάικλ εκτίμησαν την ικανότητα της να τον βοηθήσει. Ήταν ήρεμη, με ελαφρά αυξημένο καρδιακό ρυθμό και πλήρη συναίσθηση του περιβάλλοντος γύρω της. Αλλά δεν ήταν σε καμιά περίπτωση φοβισμένη ή πανικοβλημένη. Μπορούσε να βοηθήσει τον Μάικλ γιατί εξέπεμπε σταθερότητα και ασφάλεια.

Προσεγγίστε με ευγένεια:

Δεν έτρεξε προς τον Μάικλ για να τον βοηθήσει, ούτε κινήθηκε επιθετικά προς εκείνον. Η προσέγγιση της ήταν αργή, με πρόθεση και ευγενική. Έχοντας σχέση με τον Μάικλ μπόρεσε να ακουμπήσει απαλά το χέρι της στον ώμο του, στέλνοντας ένα χαλαρό μήνυμα συμπαράστασης. Αυτό έκανε τον Μάικλ να αισθανθεί ασφαλής και να καταλάβει ότι είναι εκεί να τον βοηθήσει.

Ζητήστε βοήθεια:

Το πρώτο πράγμα που είπε ήταν «Μπορώ να βοηθήσω;» και όχι «Το συμβαίνει;». Ζητώντας την άδεια του έκανε πιο εύκολη την κουβέντα μαζί του, αφού αισθάνθηκε άμεσα ότι δεν πρόκειται να του επιβληθεί. Η αλήθεια είναι ότι δεν άκουσε την ερώτηση της, αλλά η συμπάθεια της προς το πρόβλημα του ήταν έκδηλη και κατευναστική.

Ακούστε, μην μιλάτε:

Ακόμα και όταν επικρατούσε ησυχία, αντιστάθηκε στον πειρασμό να του μιλήσει. Αντίθετα, άφησε στον Μάικλ την επιλογή να επιλέξει τον χρόνο έναρξης της συζήτησης ανάμεσα τους. Η ακαμψία και η υπομονή της έδωσε στον Μάικλ τον χρόνο να βγει από την ομίχλη του σοκ, ώστε να μπορέσει να της εξηγήσει τι συμβαίνει. Ακόμα και όταν η ομιλία του δεν ήταν σωστά δομημένη, εκείνη τον άκουγε και τον άφησε να πει την ιστορία του με τον δικό του τρόπο και τα λόγια που μπορούσε να χρησιμοποιήσει.

Εκφράστε συμπάθεια:

«Αυτό είναι τρομερό, καταλαβαίνω γιατί φοβήθηκες», του είπε μόλις τελείωσε την ιστορία της, χτυπώντας του απαλά το χέρι σε μια προσπάθεια να συνδεθεί μαζί του. Δεν έσπευσε ωστόσο να μοιραστεί μια ανάλογη ιστορία της μαζί του, ούτε προσπάθησε να του προσφέρει λύσεις, αντίθετα άφησε την συμπάθεια της να γίνει πλήρως αντιληπτή από τον Μάικλ, ώστε να μπορέσει να σηκωθεί και να σταθεί στα πόδια του μόνος του.

Μιλήστε για το επόμενο βήμα:

Για την ώρα δεν υπήρχε κάτι που μπορούσε να κάνει ο Μάικλ. Οπότε τον ενθάρρυνε να παραμείνει στη θέση του και να πιει λίγο νερό, ώστε να μαζέψει τις σκέψεις του. Δεν υπήρξε καμιά κουβέντα για το τι μπορεί να συνέβαινε στους γονείς του εκείνη τη στιγμή, απλά για τα ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα του Μάικλ.

Συζητήστε τις επιλογές:

Επειδή ο Μάικλ ένιωσε τη συμπάθεια και μπόρεσε να παραμείνει ήσυχος στη θέση του για λίγο, επέτρεψε στην λογική πλευρά του εγκεφάλου του να αρχίσει να λειτουργεί. Οι συνάδελφοι του τον άφησαν να μιλήσει γι’ αυτό που ένιωθε και για το τι θα έκανε στη συνέχεια χωρίς κρίση ή παρέμβαση με τις δικές τους απόψεις. Κατά αυτόν τον τρόπο ο Μάικλ μπόρεσε να μιλήσει γι αυτό που του συνέβη και να βρει μια λύση που ήταν ασφαλής και λογική.

Να είστε ενθαρρυντικοί:

Επίσης δεν του είπε ότι «όλα θα πάμε καλά», γιατί δεν ήξερε αν αυτό θα ήταν αλήθεια. Αντίθετα είπε στον Μάικλ «μπορείς να το κάνεις αυτό, έχεις ένα καλό σχέδιο». Αυτού του τύπου η ενθάρρυνση είναι ευεργετική και κινητοποιεί κάποιον να αναλάβει δράση όταν είναι σε κατάσταση σοκ. Αλλά δεν πρέπει να ειπωθεί πρόωρα, γιατί θα δημιουργήσει μεγάλο στρες. Το κλειδί είναι να δείξετε πρώτα τη συμπάθεια σας και να γίνει πλήρως αντιληπτή από τον άνθρωπο με το πρόβλημα.

 

Μιλώντας σωστά σε κάποιον που βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μπορεί να μειώσει την επίδραση του, τον βοηθά να μην γίνουν τα πράγματα χειρότερα για εκείνον ή να μην σημειωθεί επιπλέον κακό. Αυτή είναι μια δεξιότητα που όλοι πρέπει να έχουν, καθώς η τραγωδία χτυπά εκεί που δεν το περιμένει κανείς.

 

Πηγή: pro.psychcentral.com

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας