Πώς σταματάμε να λέμε ναι, όταν στην πραγματικότητα θέλουμε να πούμε όχι;

 

Ηαλήθεια είναι ότι δεν είναι πολύ εύκολο. Και συνήθως το αποτέλεσμα της αποτυχίας μας να εκφράσουμε αυτό που θέλουμε είναι να θυμώνουμε πρώτα με τον εαυτό μας. Μετά εκνευριζόμαστε και με τους άλλους που μας φέρνουν σε αυτή τη θέση.

10 αποτελεσματικοί τρόποι, που μπορούν να μας πείσουν να βροντοφωνάξουμε το ΟΧΙ που σιγοκαίει τα σωθικά μας, αντί του ΝΑΙ της ευγένειας, της υποχωρητικότητας, της απέχθειας προς τις ρήξεις κάθε είδους, είναι οι ακόλουθοι:

Πρώτα από όλα ξεκαθαρίστε γιατί λέτε όχι

Όταν είστε έτοιμοι να πείτε όχι, να θυμάστε συνεχώς τον λόγο που το κάνετε. Επικεντρωθείτε στα θετικά αυτής της απόφασης σας. Για παράδειγμα το να πείτε όχι σε μια πρόταση για επιπλέον δουλειά σας αφήνει χρόνο για την οικογένεια σας. Ή δεν αυξάνει περαιτέρω το άγχος σας. Γιατί επί της ουσίας χρειάζεται να πούμε όχι σε αυτά που δεν θέλουμε, για να πούμε ναι σε αυτά που μας αρέσει να έχουμε στη ζωή μας. Ένας απλός και εύκολος τρόπος να παραμένουμε συνέχεια συγκεντρωμένοι στις επιθυμίες μας είναι να γράψουμε κάτω ποια είναι τα τρία πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας. Κατά αυτό τον τρόπο τίποτα δεν μπορεί να μας μετακινήσει από αυτά που έχουν πραγματική αξία για εμάς.

Αφοπλίστε τον απέναντι και μετά εξηγήστε τη θέση σας

Είναι πιο εύκολο για τους ανθρώπους να δεχτούν το όχι σας, αν είστε ευγενικοί μαζί τους. Αν δηλαδή τους πείτε ότι η πρόταση τους σας κολακεύει, ότι την εκτιμάται πραγματικά. Κι όταν αυτό γίνει κατανοητό και το καλό κλίμα μεταξύ σας εδραιωθεί, εξηγήστε τους ότι το όχι σας απλά εκφράζει την απουσία χρόνου στη καθημερινότητα σας για να κάνετε αυτό που σας ζητούν.

Εξηγήστε πως αισθάνεστε

Κάποιοι άνθρωποι είναι αρκετά πιεστικοί, ώστε επιμένουν στην πρόταση τους παρά την κατηγορηματική σας άρνηση. Ο τρόπος να τους βάλετε φρένο μια και καλή είναι να τους εξηγήσετε πως αισθάνεστε. Να τους πείτε για παράδειγμα ότι νιώθετε πως η πρόταση τους δεν σας ταιριάζει. Ή ότι αισθάνεστε πως αυτή η πρόταση θα σας απομακρύνει από τον βασικό σας στόχο. Το νόημα του να πείτε σε κάποιον πως αισθάνεστε δεν έχει να κάνει μόνο με την επιθυμία σας να σας κατανοήσει καλύτερα. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι πιο δύσκολο να επιχειρηματολογήσει κάποιος εναντίον των αισθημάτων σας από ότι εναντίον των σκέψεων σας, Γιατί πολύ απλά κανείς δεν μπορεί να σας πει τι να αισθάνεστε για κάποιον ή για μια κατάσταση.

Βοηθήστε αν είναι δυνατόν

Το να εγκαταλείψετε έναν συνομιλητή με μια άρνηση μπορεί να σας αφήσει μια πικρή γεύση στο στόμα. Για να «χρυσώσετε το χάπι» και για να είστε καλύτερα εσείς με τον εαυτό σας προσπαθήστε να βοηθήσετε. Για παράδειγμα σε μια πρόταση για δουλειά μπορείτε να προτείνετε κάποιον άλλον συνάδελφο σας που θεωρείτε καταλληλότερο για τη θέση.

Η ενοχή είναι κατανοητή

Αν αισθάνεστε ένοχοι για την άρνηση σας μην αρχίσετε να αμφισβητείτε την απόφαση σας. Απλά αφήστε το συναίσθημα να κατακαθίσει μέσα σας μέχρι να πάρει τη θέση που του πρέπει και τη σημασία που του αξίζει.

Συνειδητοποιήστε ότι δεν μπορείτε να τους ευχαριστείτε όλους

Η αλήθεια είναι κάποιους ανθρώπους δεν θα μπορέσετε να τους ευχαριστήσετε ότι και να κάνετε. Και αυτό δεν έχει να κάνει με εσάς και την αρνητική σας απάντηση. Έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τους ίδιους. Έχει να κάνει με τις δικές τους ανησυχίες και τα προσωπικά τους προβλήματα. Όταν καταλάβετε ότι κάποιοι άνθρωποι δεν θα είναι ποτέ ευχαριστημένοι όσα ναι και να τους πείτε, τότε θα μπορέσετε να τους πείτε όχι χωρίς καμιά απολύτως ενοχή.

Βελτιώστε την αυτοεκτίμηση σας

Εάν δεν εκτιμάτε τον εαυτό σας δεν εκτιμάτε και τον χρόνο σας και τον ξοδεύετε δεξιά και αριστερά. Πέρα από το να έχετε πάντα στο μυαλό σας τις προτεραιότητες σας, ένας καλός τρόπος για να μάθετε να λέτε όχι σε κάτι που δεν θέλετε, είναι να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση σας. Κατά αυτόν τον τρόπο ανεβάζετε στα μάτια σας την ίδια σας την αξία, οπότε δεν είστε διατεθειμένοι να γίνετε το παιχνιδάκι στα χέρια κάποιου που δεν έχει μάθει να δέχεται το όχι ως απάντηση.

Διδάσκετε τους ανθρώπους με φέρσιμο σας

Όταν λέτε όχι και μένετε σταθεροί στην άποψη σας, σταδιακά θα μειωθεί ο αριθμός εκείνων που επιμένουν να σας πείσουν για κάτι που δεν σας αρέσει. Οι σχέσεις σας και η ζωή σας θα γίνει σταδιακά ευκολότερη, εσείς περισσότερο σεβαστοί από τον περίγυρο σας και η αυτοπεποίθηση σας θα βελτιωθεί τα μέγιστα.

Ο κόσμος θα συνεχίσει να κινείται

Να θυμάστε ότι επειδή είπατε όχι σε κάποιον ο κόσμος δεν θα σταματήσει να κινείται. Το πιθανότερο είναι ότι θα βρει κάποιον άλλον να κάνει αυτό που θέλει και θα ολοκληρώσει τον στόχο του χωρίς τη δική σας συμμετοχή. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να καταπιεστείτε για να κάνετε κάτι που δεν θέλετε. Κάτι για το οποίο δεν έχετε χρόνο, με αποτέλεσμα να θυμώσετε με τον εαυτό σας ή να εξαντληθείτε.

Γιορτάστε την επιτυχία σας

Δεν χρειάζεται να πείτε αλλεπάλληλα όχι για να αισθανθείτε ότι καταφέρατε να βάλετε το σχετικό όριο. Έχετε πάρει το μάθημα σας και έχετε πετύχει να κάνετε τον εαυτό σας προτεραιότητα, ακόμα κι αν μπορέσατε να πείτε μόνο μερικά από τα πολλά όχι που θα θέλατε. Γιορτάστε λοιπόν αυτή την αποφασιστικότητα σας και σύντομα τα όρια μεταξύ του ναι και του όχι θα είναι ξεκάθαρα τόσο μέσα σας, όσο και στην επικοινωνία σας με τους άλλους.

Πηγή: positivityblog.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Εναλλακτικές διακοπές
Εναλλακτικές διακοπές

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.