Για τους περισσότερους από εμάς έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή μας που κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και αποφασίζουμε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε ριζικά την εμφάνιση μας. Αυτό σχεδόν κατά κανόνα συμβαίνει στους περισσότερους από εμάς τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα του νέου χρόνου.
Mέχρι να πιάσει όμως ο Φεβρουάριος, οπότε και συνειδητοποιούμε ότι δεν γίναμε ξαφνικά σαν το μοντέλο της φωτογραφίας που μας εντυπωσίασε, η προσπάθεια μας ατονεί και ο στόχος μας ξεχνιέται μέχρι την επόμενη Πρωτοχρονιά.
Πώς όμως μπορούμε να βάλουμε fitness στόχους που θα κρατήσουμε; Εάν στοχεύουμε σε μια μεγάλη απώλεια βάρους θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί χωρίς ταυτόχρονα να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες.
Όπως εξηγεί η γυμνάστρια Χάνα Λιούιν «οι άνθρωποι υποτιμούν το μέγεθος της προσπάθειας που πρέπει να καταβάλουν για να αλλάξουν την εμφάνιση τους». Η ίδια τους συμβουλεύει να επικεντρωθούν σε θετικούς fitness στόχους, όπως για παράδειγμα να τρέχουν 5 χιλιόμετρα καθημερινά ή να σηκώνουν 30 κιλά βάρος, από το να σκέφτονται συνέχεια πώς θα μειωθεί η κοιλιά και θα σφίξουν οι γλουτοί τους.
Εξίσου αποτελεσματικό είναι να καθορίσουμε τι είναι σημαντικό για εμάς. «Πολλοί άνθρωποι έρχονται σε μένα λέγοντας μου θέλω να γίνω σαν και εκείνον ή εκείνη», συμπληρώνει η Λιούιν. «Έτσι όμως έχουν χάσει το παιχνίδι από την αρχή, γιατί επιλέγουν έναν στόχο που αφορά έναν άλλον άνθρωπο».
Η γυμνάστρια Ρούμπι Τούτλεμπι συμβουλεύει να θέτουμε μικρούς στόχους και να ανεβάζουμε τον πήχη σταδιακά. Να μην πάμε δηλαδή μονομιάς να κάνουμε τρίαθλο, αλλά να ξεκινήσουμε με μερικά σετ πους απ, που θα μας οδηγήσουν σε άλλες ασκήσεις, μέχρις ότου να καταφέρουμε να κάνουμε τη διαφορά στον χρόνο που αφιερώνουμε καθημερινά στην προπόνηση μας και στο σώμα μας.
Δεν πρέπει να αποκτούμε εμμονή με τον τελικό στόχο που θα απαιτήσει πολύ από τον χρόνο μας. Αντίθετα η επικέντρωση μας σε μικρούς στόχους, που ανανεώνονται συχνά, θα μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να κουραστούμε και να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια.
Επίσης, το να κάνουμε μια άσκηση που μας ευχαριστεί βοηθά στην επίτευξη του στόχου μας, όπως το να έχουμε δίπλα μας έναν προσωπικό γυμναστή ή να κάνουμε προπόνηση μαζί με έναν φίλο, αποτελούν κίνητρο για τη συνεχή προσπάθεια μας.
Το να κρατάμε σκορ είναι μια εξαιρετική ιδέα με καταπληκτικά αποτελέσματα. «Όταν θέτω στόχους με τους αθλητές τα χωρίζω σε τρεις διαφορετικούς τύπους», εξηγεί η ψυχολόγος αθλητών Έλεν Ντέιβις.
Οι στόχοι αποτελέσματος αφορούν τους αθλητές που έχουν μεγάλα σχέδια, όπως είναι ένας μαραθώνιος. Οι στόχοι απόδοσης είναι για εκείνους που θέλουν να καταλάβουν, αν βρίσκονται στο σωστό μονοπάτι. Οι στόχοι προόδου αφορούν τις καθημερινές μας δραστηριότητες, όπως το να μπορέσουμε να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο 3 φορές την εβδομάδα, να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή κλπ. «Ο συντονισμός αυτών των στόχων δίνει στους ανθρώπους το κίνητρο για να εργάζονται προς την επίτευξη τους χωρίς να χάνουν την συγκέντρωση τους στη διαδρομή», εξηγεί η Ντέιβις.
Και φυσικά το πιο σημαντικό. Ανταμείψτε τον εαυτό σας για οτιδήποτε πετυχαίνετε μικρό ή μεγάλο. «Ακόμα κι αν ο στόχος είναι απλά να φτάσετε μέχρι το γυμναστήριο, επιβραβεύστε τον εαυτό σας για την επιτυχία σας. Οι στόχοι σας αφορούν εσάς και μόνο εσάς. Κάντε τους δικούς σας, κόψτε τους και ράψτε τους ανάλογα με τα δικά σας θέλω», σημειώνει τέλος η Τούτλεμπι.
Πηγή: theguardian.com
- 18 τρόποι για να κρατήσετε τα παιδιά σας μακριά από τους κινδύνους του internet - 07/09/2024
- Μέθοδος θεραπείας Bowtech - 06/09/2024
- Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας - 05/09/2024