Πώς να ζείτε στο παρόν | 5 απλές συνήθειες

0
3368

Να μη βυθίζεσαι στο παρελθόν, να μην κάνεις όνειρα για το μέλλον, να επικεντρώνεις τη σκέψη σου στο παρόν…
Βούδας

 

Υπάρχει μόνο ένας χρόνος και ένας τόπος στον οποίο μπορείς να βρίσκεσαι και να έχεις τον έλεγχο και αυτός είναι το παρόν.

Κι όμως, οι περισσότεροι από εμάς εξακολουθούμε να περνάμε τις μέρες μας χαμένοι στις αναμνήσεις. Ξαναζούμε τις διακοπές μας κάτω από τον ήλιο. Συχνότερα επαναλαμβάνουμε στο μυαλό μας μια παλιά σύγκρουση ή μια αρνητική κατάσταση.

Άλλες φορές πάλι χανόμαστε σε σενάρια για το τι θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον. Ονειρευόμαστε με τα μάτια ανοιχτά. Ή μπορεί να φτιάχνουμε στο μυαλό μας τέρατα και να δημιουργούμε φοβερές ιστορίες για αδιάβατα βουνά, μικρούς λόφους ή απλά αέρα κοπανιστό.

Ενίοτε οι σκέψεις μας είναι τόσο μοιρασμένες σε πολλά και διαφορετικά πράγματα που δεν υπάρχει καμιά συνοχή ή κάποιος σκοπός.

Εάν είστε από αυτούς που περνάτε πολύ χρόνο στο μέλλον ή το παρελθόν και έχετε δυσκολία να συγκεντρωθείτε στο παρόν, ίσως ήρθε η ώρα να μάθετε πώς να αντιστρέψετε την κατάσταση.

Εγώ κάνω τα ακόλουθα. Μερικές απλές συνήθειες που με κρατούν στο σήμερα, ούτε στο χθες, ούτε στο αύριο, είναι οι εξής:

Αναλαμβάνετε ένα καθήκον τη φορά

Πολλές φορές έχω συζητήσει με φίλους μου τη σημασία του να αναλαμβάνεις μία και μόνο δουλειά κάθε φορά. Κατά αυτόν τον τρόπο και πιο γρήγορα την ολοκληρώνεις και περισσότερο αποτελεσματική είναι η προσπάθεια σου.

Προσωπικά έχω ανακαλύψει ότι με βοηθά να παραμένω στο παρόν για περισσότερο χρόνο μέσα στη μέρα μου όταν αναλαμβάνω να κάνω ένα και μόνο πράγμα όσο καλύτερα μπορώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει να μην ανοίγω ένα σωρό αρχεία στο κομπιούτερ μου, αλλά να επικεντρώνομαι σε αυτό που έχω μπροστά μου. Ούτε φυσικά να ασχολούμαι με το κινητό μου ή το κομπιούτερ μου όταν βλέπω τηλεόραση.

Ξεκινήστε όμορφα την ημέρα σας αποφασίζοντας να κάνετε ένα πράγμα τη φορά, λίγο αφότου ξυπνήσετε. Και αν έχετε πολλές υποχρεώσεις να ταχτοποιήσετε, διανείμετε τον χρόνο σας ανάλογα. Σε καμιά περίπτωση όμως μην αρχίσετε να ασχολείστε με πολλά πράγματα μαζί.

Πάρτε τον χρόνο σας

Όταν ξυπνήσετε και αρχίσετε να κάνετε την πρώτη δουλειά της ημέρας, ρίξε για λίγο τους ρυθμούς σας. Κάντε μεν τις δουλειές σας, αλλά σε ένα πιο χαλαρό, ήρεμο ρυθμό. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα κάνετε πολύ περισσότερο χρόνο από ότι αν τις κάνατε με ταχύτητα. Και έτσι θα μπορέσετε να παραμείνετε στο παρόν πιο εύκολα, να επικεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε, να ζήσετε τη στιγμή και να την απολαύσετε.

Προτιμήστε τη χαλαρότητα στους ρυθμούς σας από το να αυξήσετε το στρες σας αμέσως μόλις ξυπνήσατε ανησυχώντας για το τι μπορεί να συμβεί πιο κάτω στην ημέρα σας. Και όσο το 24ωρο προχωρά, φροντίστε ανά φάσεις να κατεβάζετε ταχύτητα.

Πέστε στον εαυτό σας: τώρα εγώ…

Την ώρα που κάνω κάτι μέσα στη μέρα μου συνηθίζω να λέω: τώρα εγώ… Με αυτό εννοώ ότι όταν για παράδειγμα πλένω τα δόντια μου, συνηθίζω να λέω στον εαυτό μου τώρα εγώ βουρτσίζω τα δόντια μου.

Αυτή τη συνήθεια είναι να καλό να την ακολουθείτε, όταν κάνετε πράγματα στη διάρκεια των οποίων το μυαλό σας είναι πιο εύκολο να ταξιδέψει στο παρελθόν ή το μέλλον. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν βουρτσίζουμε τα μαλλιά μας ή όταν πηγαίνουμε στο σουπερμάρκετ.

Φυσικά και δεν λέω αυτή τη φράση συνέχεια στον εαυτό μου όλη την ημέρα, αλλά την επικαλούμαι μερικές φορές μέσα στο 24ωρο μου.

Περιορίστε αυτά που αφήνετε να μπουν στο μυαλό σας νωρίς το πρωί

Έχω παρατηρήσει ότι αν κοιτάζω τα email μου, το Facebook ή άλλες ιστοσελίδες πρωί – πρωί, μετά ένα σωρό σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό μου στη διάρκεια της ημέρας. Συνεπώς γίνεται πολύ δύσκολο να επικεντρωθώ σε οτιδήποτε, να παραμείνω στο παρόν και να μην παρασυρθώ από κάποια αρνητική σκέψη. Οπότε έχω επιλέξει να μην τσεκάρω τίποτα στην αρχή της ημέρας.

Κοιτάζω μάλιστα ότι είναι απαραίτητο να δω, λίγες φορές μέσα στην ημέρα. Και η αλήθεια είναι ότι εάν περιορίζω αυτού του τύπου τις υποχρεώσεις, η μέρα μου γίνεται πιο ανάλαφρη και περισσότερο απλή. Και όχι μόνο καταφέρνω να παραμείνω για μεγάλο χρονικό διάστημα στην παρούσα στιγμή, αλλά και να ολοκληρώνω περισσότερα πράγματα ουσίας.

Όχι, όχι, όχι + επανασυνδεθείτε με το εδώ και τώρα

Τα παραπάνω τέσσερα tips καθιστούν πιο εύκολο να παραμένετε στο παρόν και να απολαμβάνετε στο έπακρο τη στιγμή. Ωστόσο και πάλι κάθε μέρα υπάρχουν διαστήματα που ταξιδεύω στο παρελθόν ή το μέλλον. Ή οι σκέψεις μου μοιράζονται ανάμεσα σε πολλά και διαφορετικά πράγματα. Όσοι είστε γνώστες των σκέψεων μου για την αυτοεκτίμηση, τότε ξέρετε ότι συχνά χρησιμοποιώ μια φράση-φρένο για τις αρνητικές σκέψεις ή τον κριτή μέσα μου.

Και σε αυτή την περίπτωση κάνω ακριβώς το ίδιο. Μόλις δηλαδή συνειδητοποιώ ότι οι σκέψεις μου έχουν ξεφύγει, λέω στον εαυτό μου: όχι, όχι, όχι. Στη συνέχεια επικεντρώνομαι με όλες μου τις αισθήσεις, είτε στην αναπνοή μου, είτε στο τι συμβαίνει γύρω μου εκείνη τη στιγμή για επαναφέρω τον εαυτό μου στο παρόν, στο τώρα.

Πηγή: positivityblog.com

 
 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας