Πως ο ήχος και η δόνηση επιδρούν ευεργετικά στην ανθρώπινη τριμερία σώμα – ψυχή – νους

2
684

Πως ο ήχος και η δόνηση επιδρούν ευεργετικά στην ανθρώπινη τριμερία, σώμα – ψυχή – νους.

 

ΗΕλληνική Φιλοσοφία εργάστηκε δια να δώσει τα θεμέλια της Συνειδητής ύπαρξης και συνύπαρξης κατά τον ένσαρκο Βίο. Θέλησαν οι Φιλόσοφοι μέσα από τις παρατηρήσεις και μελέτες τους να διδάξουν τους Φυσικούς Νόμους που διέπουν όλο το Σύμπαν -συμπεριλαμβανόμενου και της Γης, δια να μπορέσει ο Άνθρωπος εφαρμόζοντας τους να διάγει έναν ατάραχο Βίο. Προσπάθησαν δηλαδή να ενώσουν τα Φυσικά φαινόμενα με την κοινωνία, με τον Άνθρωπο, έτσι ώστε να διαπρέψει η Αρμονία.

Η Αυτογνωσία, το «Γνώθι σαυτόν» δηλαδή, αυτό το αιώνια διαχρονικό Δελφικό Παράγγελμα, προϋποθέτει Αρμονία. Εναρμόνιση με τον Εαυτόν, τις ανάγκες, τους στόχους, τα όρια, εναρμόνιση με τους συνανθρώπους και φυσικά με το περιβάλλον ξανά, με την Φύση και το Σύμπαν των οποίων είμεθα φιλοξενούμενοι.

Επιθυμώντας την Αρμονία, την εναρμόνιση, ένας άλλος και πάρα πολύ απλός τρόπος είναι να εργαστούμε με τον Ήχο και την Δόνηση ή με την Μουσική φυσικά, δια μέσου των οποίων, μυούμαστε με τον πιο απλό τρόπο σε Αυτήν, εις όλο το τρίπτυχο της Υπάρξεώς μας. Καθώς έχω κάνει μνεία εις την Μουσική και τα οφέλη της εις άλλο άρθρο, ετούτη την φορά θα εξηγήσω πως ο Ήχος και η Δόνηση, δύνανται να μας προσφέρουν ωφέλεια.

Ήχος είναι φαινομενικά σκόρπια ερεθίσματα, στα οποία ο ανθρώπινος εγκέφαλος αφιερώνεται καθολικά για να τα αποκωδικοποιήσει, να τα κατανοήσει και κατατάξει στα ράφια της βιβλιοθήκης του. Όταν ήχοι συμβαίνουν γύρω μας, τότε ο Νους ασχολείται αποκλειστικά με την επεξεργασία αυτών, διότι θέλει να αναγνωρίσει αν είναι ήχοι ακίνδυνοι ή επικίνδυνοι και να πράξει αναλόγως.

‘Έτσι, αυτόματα εγείρεται σταδιακά μια νοητική συγκέντρωσις, όμως οι σκέψεις παύουν, επικρατεί σίγαση του Νου και τίποτε άλλο δεν απασχολεί τον δέκτη, παρά η αναγνώρισις αυτών. Ο άνθρωπος λοιπόν φεύγει από την περιφέρεια των απειράριθμων και αχαλίνωτων σκέψεων και εισέρχεται εντός του, εις την σιγαλιά του. Και αυτό είναι η πρώτη ωφέλεια, η παύση της σύγχυσης και η αρχή της ηρεμίας. Πηγαίνοντας πιο βαθειά,

 

Στην Ηχοθεραπεία παράγουμε ήχους. Παράγουμε Ήχους μέσα από όργανα τα οποία ονομάζονται ιδιόφωνα όργανα. Ιδιόφωνα είναι τα όργανα τα οποία παράγουν ήχους καθώς δονούν το ίδιο τους το Σώμα. Δεν έχουν πλήκτρα, δεν διαθέτουν χορδές, παρά μόνον το ίδιο τους το Σώμα. Έτσι, κρούοντάς τα, αυτά ανταποκρίνονται με δονήσεις, οι οποίες δονήσεις παράγουν ήχο (βασικά κάθε μετακίνηση παράγει ήχο και κάτι ανάλογο είναι και οι σεισμοί με τα χαρακτηριστικά βουητά τους.

Υπάρχει μετακίνηση της ύλης  από τις τεκτονικές πλάκες και παράγεται ήχος. Καθώς αυτά τα φαινόμενα ανεβαίνουν στην επιφάνεια,  δονούμαστε και ακούμε το «βουητό» της μετακίνησης της ύλης).

Πως ο ήχος και η δόνηση επιδρούν ευεργετικά στην ανθρώπινη τριμερία
Photo on Pixabay
Όμως, το πρώτο ιδιόφωνο όργανο είναι το Ανθρώπινο Σώμα. Καθώς αυτό δονείται μπορώ και παράγω ήχο, δηλαδή ομιλώ, γελώ, κλαίω, τραγουδώ… Είναι η δόνηση που σταδιακά παράγει ήχο, φυσικά σε ρυθμούς τάχιστους (πολύ μικρότερους από τους σεισμούς που αναφέρθηκαν). Τόσο που ομοιάζουν ήχος και δόνηση να έχουν ίδιο χρονικό σημείο εκκίνησης. Αλλά πάντα προηγείται η δόνηση από του ήχου.

Ιδιόφωνα όργανα λοιπόν αυτά με τα οποία παράγουμε εξωτερικούς ήχους και δονήσεις, ιδιόφωνο όργανο και ο άνθρωπος, λόγω της απαράμιλλης ομοιότητας και ιδιοσυγκρασίας, υπάρχει τέλεια ανταπόκρισις. Ο Ανθρώπινος οργανισμός, αποκρίνεται τέλεια στα ηχοδονητικά μηνύματα που λαμβάνει από τα ιδιόφωνα όργανα!

 

Ποια είναι αυτά τα μηνύματα τέλειας απόκρισης;

Ανέφερα εις την αρχή ότι ήχος είναι «φαινομενικά» σκόρπια ερεθίσματα. Ακριβώς διότι ίσως εις τον δέκτη ομοιάζουν με τυχάρπαστες κρούσεις. Ομοιάζουν φαινομενικά μόνον, καθώς με τα όργανα τούτα, παράγουμε τους λεγόμενους αρχέγονους Ήχους. Αρχέγονος εστί ο πρωτογενής, ο πανάρχαιος. Αυτός που είναι πολύ παλαιός, αυτός που εμπεριέχει την αρχική μορφή.

Μα η Επιστήμη σήμερα μας λέγει ότι ο Ήχος και η Δόνηση είναι τα πρωταρχικά στοιχεία σύστασης του Σύμπαντος. Η Αρχέγονη δηλαδή δομή του Σύμπαντος είναι ό Ήχος και η Δόνηση. Πολύ απλά το Σύμπαν έχει δημιουργηθεί (αυτογεννηθεί κατά Ησίοδο πιο συγκεκριμένα), από Ήχο και Δόνηση!

Όμως, ήχο και Δόνηση είναι ότι αντιλαμβανόμαστε και μέσα στην μήτρα.
Στην μήτρα ήμαστε θα λέγαμε σε μια αρχέγονη κατάσταση ,αφού βιώνουμε την αρχική μας μορφή, αυτή που σταδιακά θα εκκολαφθεί σε άνθρωπο.
Μα και από το Σύμπαν ταξείδεψε η Ψυχή μας για να φωλιάσει στην μήτρα. Άρα και στο Σύμπαν υπάρχει ένα αρχέγονο δικό μας αποτύπωμα…

Αρχέγονη ουσία εντός μήτρας που αφορά τον Βίο, αρχέγονη ουσία στο Σύμπαν που αφορά την Ζωή. (Ζωή και Βίος βεβαίως, είναι διαφορετικά πράγματα. Βίος εστί η κάθε ενσάρκωσις, Ζωή το σύνολο αυτών).

Άρα, ερχόμενοι σε επαφή με τους Αρχέγονους ήχους, α υ τ ό μ α τα , ταξειδεύουμε μέσω Υποσυνειδήτου στην μήτρα που σημαίνει απόλυτη ασφάλεια , απόλυτη πληρότητα και στο Σύμπαν που σημαίνει απόλυτη οικειότητα, που σημαίνει ένωσις με τον Μακρόκοσμο!

Εις αυτήν την κατάσταση η Ανθρώπινη τριμέρεια (Σώμα, Ψυχή, Πνεύμα), εναρμονίζεται! Και ως εκ τούτου, σταδιακά «αυτοϊάται»! Αυτή είναι άλλη μια ωφέλεια του Ήχου και της Δόνησης.

Πως ο ήχος και η δόνηση επιδρούν ευεργετικά στην ανθρώπινη τριμερία
Photo on Pixabay
Προσωπικά, ονομάζω τα εργαστήρια μου Ήχου και Δόνησης, «ΚΑΘΑΡΣΙΣ». Ένας όρος που οι πρόγονοί μου πάσχισαν να κατανοηθεί και να επιτευχθεί και που προσωπικά επιθυμώ διακαώς, να τον επαναφέρω εις τις Συνειδήσεις μας. Η Κάθαρσις βεβαίως είναι εσωτερική υπόθεσις και φυσικά προσωπική. Ο οποιοσδήποτε «θεραπευτής» είναι το ερέθισμα για βελτίωση. Μόνον ο ίδιος ο δέκτης κρατά την Υγιεία του στα χέρια του!

Έτσι ξεκίνησα τούτο εδώ το γραπτό, λέγοντας πως, ο Ήχος και η Δόνηση, μας τοποθετεί μες την σιγαλιά μας, μας αναγκάζει να εισέλθουμε εντός! Άρα, όντας συνειδητά σε μια συνεδρία Ήχου και Δόνησης, ο δέκτης απλά ξαπλώνοντας και δεχόμενος τα ερεθίσματα, αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του και εργάζεται καθαρτικά δια την τριμέρειά του! Και τούτη είναι σίγουρα μια μεγάλη ωφέλεια που προσφέρει ο Ήχος και η Δόνηση: η προσωπική ευθύνη!

Μιλώντας για την προγονική Ελλάδα, όλοι γνωρίζουμε ότι ήτο η Ελλάδα των Μυστηρίων. Παράλληλα με τις Διδασκαλίες εργαζόντουσαν και μέσα από τα πάμπολλα τελετουργικά, προσπαθώντας να τοποθετήσουν και τον πιο απλό Άνθρωπο εις το Μυητικό Ταξείδι που λέγεται Ζωή!

Τα Μυστήρια και οι Τελετές χάθηκαν, κάηκαν μέσα σε πυρά σκοταδισμού, πολλά ήσαν άρρητα και δεν κατεγράφησαν ποτέ… Κάποια σπαράγματα όμως έμειναν!…

 

Στην Ελευσίνα που ισοπεδώθηκε, υπήρχαν κολόνες με εγχάρακτα φωνήεντα ή εγχάρακτους φθόγγους. Ήχοι δηλαδή, που ευεργετούσαν δια των παραχθέντων δονήσεων το Ανθρώπινο Σώμα. Σήμερα όλοι αποδεχόμεθα τα μάντρας από την Ινδία και σεβόμαστε την αξία τους, ως προς τις δονήσεις που εκπέμπουν…

Μα κοιτάζοντας και μόνον τα τρία γένη του Ιερού της Ελευσίνας, υπογραμμίζεται πως εργαζόντουσαν βασικά με τον Ήχο και την Δόνηση:

Κήρυκες

(αυτοί που κηρύττουν, τι άλλο άραγε από τον Θείο Λόγο, όντας μες τους Ναούς; Θείος Λόγος δεν έχει να κάνει με θρησκευτικά όπως σήμερα πολύ κλειστά θεωρούμε. Ήμαστε στην προγονική Ελλάδα και όλοι οι Ναοί είναι πρωτίστως Γνωσιολογικά Σκηνώματα. Άρα, είναι οι Διδασκαλίες, το «Γνώθι Σαυτόν» δια να λάβουμε κοινωνία από τα Θεϊκά μας πεδία και τους Νόμους που διέπουν όλη την Δημιουργία ως ειπώθηκε και στην αρχή και να εναρμονιστούμε με αυτούς και μέσα σε αυτούς. Σήμερα με σύγχρονη ορολογία θα λέγαμε: να εκδηλώσουμε τον «Ανώτερο Εαυτό» μας…)

Ευμολπίδες

(μολπή σημαίνει τραγούδι κι όλοι σήμερα γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του τραγουδιού, υπάρχει και αντίστοιχος κλάδος ίασης μέσω τραγουδιού).

Λέλεγες

(λέλεγας είναι αυτός που έχει ωραία και στεντόρεια φωνή, δηλαδή αυτός που γνωρίζει πώς να τοποθετήσει σωστά την φωνή του, διότι όλοι οι Άνθρωποι είμεθα εν γένει λέλεγες! Όταν η φωνή τοποθετείται σωστά, το κέντρον του Λόγου-το 5ο ενεργειακό κέντρο, είναι σε αρμονία- δονείται ορθά, αλλά και το 6ο και 7ο αφού οι δονήσεις που μεταβιβάζονται εντός του εγκεφάλου μέσω του κέντρου του Λόγου, είναι ευεργετικές. Το αυτό και δια τα υπόλοιπα ενεργειακά κέντρα, που μέσα από την σπονδυλική στήλη, λαμβάνουν τα ηχοδονητικά μυνήματα. Θα ήσαν λοιπόν οι Λέλεγες, Διδάσκαλοι ηχοδονητικής φωνητικής!).

 

ΉΧΟΣ!!! ΔΟΝΗΣΗ!!! Όλη η Ελευσίνα εργάζονταν με τον Ήχο και την Δόνηση!!! Γιατί άραγε; Η επιστήμη του σήμερα μας δίδει απάντηση, τα… σπαράγματα του ένδοξου παρελθόντος, παίρνουν μορφή ξανά!

 

Επανερχόμενοι λοιπόν στο σήμερα, το CERN με τα πειράματά του, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την ύλη. Θέλει να μάθει περισσότερα για την Δημιουργία του Σύμπαντος, του Ανθρώπου… Εργάστηκε λοιπόν με το Ανθρώπινο κύτταρο για να δει από τι έχουμε συσταθεί. Πηγαίνοντας λοιπόν προς τον πυρήνα είδαν ότι το κύτταρο αποτελείται από μόρια, αυτά από άτομα, αυτά από πρωτόνια και τα πρωτόνια από υποατομικά σωματίδια, τα γνωστά πλέον σε όλους κουαρκς.

Είδαν λοιπόν ότι αυτά τα κουαρκς δεν είναι ύλη, υλικά σωματίδια, αλλά ενέργεια! Ενέργεια η οποία καθώς δονείται και συγκρούεται, παράγει ύλη!!! Και βέβαια ήχο, διότι όπως είπαμε ότι κινείται παράγει ήχο(παράδειγμα με σεισμό, με ανθρώπινη φωνή…). Το Ανθρώπινο κύτταρο δημιουργείται από Δόνηση και Ήχο!

 

Ήμαστε ήχος και Δόνηση! Βαθειά μέσα στα κύτταρα μας ως Άνθρωποι ήμαστε ήχος και Δόνηση, όμοιοι με το περιβάλλον που γεννιόμαστε και ερχόμαστε, το Σύμπαν!

Η παράδοση το φώναζε, η επιστήμη το επιβεβαίωσε. Στην Ελευσίνα λοιπόν εργαζόντουσαν με τον Ήχο και την Δόνηση διότι αυτή είναι η Φύση μας, αυτός είναι ο πηλός μας, το υλικό μας. Αν μπορούμε να επέμβουμε και να δια-πλάσουμε τούτο το υλικό που είναι η πρωτογενής μας ουσία, η Αρχέγονη μας ουσία, τότε η επέμβαση είναι πυρηνική! Η ωφέλεια είναι καταλυτική!

Βέβαια και στα Ασκληπιεία εργαζόντουσαν με τον Ήχο και την Δόνηση, μα καθώς το θέμα είναι μεγάλο, ας το αφήσουμε να το αναλύσουμε σε ένα άλλο άρθρο.

Ας αγκαλιάσουμε λοιπόν την Ανθρώπινη ύπαρξη και με τα δυο χέρια…

Το ένα χέρι ας είναι η παράδοση και το άλλο ας είναι η επιστήμη…

Το παρόν χρειάζεται την στήριξη του παρελθόντος για να ατενίσει ορθά το μέλλον.

Ας εμπιστευθούμε και πάλι τις παραδόσεις μας, ας εμπιστευθούμε τις Αρχέγονες Γνώσεις!

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον Ήχο και την Δόνηση ερχόμεθα σε συχνή επαφή, δίχως απαραίτητα να προϋπάρχει εκδηλωμένη ασθένεια (εμείς στον «Ωκεανό» θα την λέμε πάντα «δυσαρμονία»). Ερχόμεθα δια την τακτοποίηση και διατήρηση, ώστε να αποφύγουμε ει δυνατόν την κατάσταση εκδήλωσης. Μα κι αν υπάρχει ήδη κάποια εκδηλωμένη δυσαρμονία, ο Ήχος, η Δόνηση και η Μουσική, δίχως πόνο και κόπο, βοηθούν τα μέγιστα!

Στην Σχολή του Ωκεανού, εκτός από σεμινάρια και πολυποίκιλες Διδασκαλίες δια το «Γνώθι Σαυτόν», λαμβάνουν χώρα και εργαστήρια Ήχου και Δόνησης. Τα εργαστήρια αυτά είναι ατομικά κατόπιν ραντεβού (ατομικές συνεδρίες) ή ομαδικά.

 

Άννα Χαλκιώτη, Ωκεανίς

Εάν θεωρείτε το άρθρο ενδιαφέρον θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τo Εργαστήρι Ήχου και Δόνησης «Κάθαρσις», που ξεκινάει από Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 στην Αθήνα από την Άννα Χαλκιώτη.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

 

 

Άννα Χαλκιώτη

2 Σχόλια

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας