Το τσάι αποτελεί αγαπημένο αφέψημα σε πολλές χώρες του κόσμου. Είναι βαθιά ριζωμένο στις παραδόσεις τους, σερβίρεται με τελετουργικό τρόπο και έχει μεγαλύτερη πολιτιστική σημασία από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα. Ας κάνουμε ένα ταξίδι για να δούμε πώς το πίνουν σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.
Μεγάλη Βρετανία: Afternoon tea
Στη Μεγάλη Βρετανία το τσάι εισήχθη το 1600 από την Κίνα. Μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, σχεδόν όλοι οι Βρετανοί έπιναν τσάι. Το «απογευματινό τσάι» (afternoon tea), που σερβίρεται συνήθως μεταξύ 3 και 5 μ.μ., είναι ένα έθιμο που οι Άγγλοι έχουν διαδώσει σε όλο τον κόσμο. Οι κλασικές επιλογές είναι το μαύρο πλούσιο English Breakfast και το αρωματικό Earl Gray. Συνοδεύεται από μικρά στρογγυλά ψωμάκια (scones) με μαρμελάδα ή κρέμα, σαντουιτσάκια και διάφορα γλυκά.
Ινδία: Masala chai
Το Masala chai είναι ένα αρωματικό τσάι που γίνεται από τη ζύμωση μαύρου τσαγιού με μείγμα ινδικών μπαχαρικών. Ένα ισχυρό μαύρο τσάι (όπως το Assam) αναμειγνύεται με βραστό γάλα, ζάχαρη, αλεσμένο τζίνζερ, πιπέρι, γαρίφαλο και κάρδαμο. Καταναλώνεται σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Νοτίου Ασίας, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ως θερμαντικό ρόφημα σε όλο τον κόσμο.
Μαρόκο: Πράσινο τσάι με μέντα
Το τσάι που καταναλώνεται στο Μαρόκο περισσότερο είναι το πράσινο τσάι με μέντα (Maghrebi). Σύμφωνα με το τελετουργικό, αφού προστεθεί πολλή ζάχαρη, το τσάι χύνεται από ψηλά στα ποτήρια για να δημιουργηθεί αφρός στην επιφάνεια. Σερβίρεται στους καλεσμένους τρεις φορές: την πρώτη φορά έχει ήπια γεύση, τη δεύτερη γλυκιά και την τρίτη πικρή.
Θιβέτ: Τσάι με βούτυρο
Οι Θιβετιανοί αναμειγνύουν βουβαλίσιο βούτυρο και λίγο αλάτι μέσα σε μαύρο τσάι, φτιάχνοντας ένα ρόφημα με υψηλή θερμιδική αξία που θυμίζει περισσότερο σούπα. Είναι φυσικά άκρως δυναμωτικό και ιδανικό για το κλίμα των Ιμαλαΐων.
Κωνσταντινούπολη: Παραδοσιακό τούρκικο τσάι
Το τσάι στην Κωνσταντινούπολη είναι μια «προσφορά» που δεν μπορείς να αρνηθείς. Δεν γίνεται να φύγεις από την πόλη χωρίς να δοκιμάσεις το παραδοσιακό σκούρο κόκκινο τσάι (cay) που σερβίρεται σε ποτήρι σε σχήμα τουλίπας και σου αφήνει στο τέλος μια ελαφριά πικράδα.
Ταϊβάν: Bubble tea
Το Bubble tea εμφανίστηκε το 1980 στην Ταιβάν, έγινε από τα δημοφιλέστερα ποτά της και έχει γίνει πλέον μόδα και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Πρόκειται για παγωμένο τσάι με γάλα ή φρούτα και μια κουταλιά γεμάτη με μπαλίτσες από το φυτό tapioca.
Ιαπωνία: Matcha
Στην Ιαπωνία, η παρασκευή και κατανάλωση τσαγιού είναι σπουδή. Το matcha είναι ένα υψηλής ποιότητας πράσινο τσάι σε μορφή πράσινης σκόνης που παράγεται από φύλλα πράσινου τσαγιού από τις νεαρές κορυφές του φυτού. Λέγεται ότι έχει 130 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κλασικό πράσινο τσάι. Το σερβίρισμα του συνοδεύεται από τελετουργικό, που έχει καταγωγή από τις βουδιστικές παραδόσεις.
Πακιστάν: Noon chai
Στο Πακιστάν, εκτός από μαύρο και πράσινο τσάι, συναντάμε και το ιδιαίτερο Noon Chai. Γάλα, φιστίκια, αμύγδαλα και μπαχαρικά από την περιοχή του Κασμίρ αναμειγνύονται για να δώσουν στο ρόφημα το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα του.
Πηγή: arttable.gr