Πώς θα χάσετε βάρος κάνοντας υπνοθεραπεία

0
528

Του Στέφανου Βαούτη

Κάποιοι μπορεί να γελάσουν, κάποιοι μπορεί να το δουν με σκεπτικισμό ενώ όσοι γνωρίζουν τι γίνεται στο εξωτερικό θα πουν «καλώς ήλθε και στην Ελλάδα». Οι πιο πολλοί είναι σίγουρα είναι σκεπτικιστές. Ο λόγος για αυτό είναι ότι πολλές κινηματογραφικές ταινίες έχουν δώσει μια συγκεκριμένη και ανακριβή εικόνα για το τι είναι Ύπνωση και τι προσφέρει.

Η Υπνοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει, μεταξύ άλλων, να κοιμηθείτε καλύτερα, να μειώσετε το βάρος σας, να διακόψετε το κάπνισμα και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας. Και παρά τη δυσπιστία που επικρατεί για αυτή στη χώρα μας, η Υπνοθεραπεία είναι αποτελεσματική.

Πρόσφατες έρευνες στο εξωτερικό έχουν δείξει ότι όσοι χρησιμοποίησαν Ύπνωση μείωσαν το βάρους τους 2 φορές περισσότερο από αυτούς που έκαναν δίαιτα, χωρίς την χρήση της Υπνοθεραπείας.

Μια μελέτη  της Ιnternational Journal of Clinical and Experimental Hypnosis έδειξε ότι γυναίκες που χρησιμοποίησαν Υπνοθεραπεία, μείωσαν το βάρους τους, βελτίωσαν τις διατροφικές τους συνήθειες και καθώς και την εικόνα τους σώματός τους. Επιπλέον, μία έρευνα Βρετανών επιστημόνων συνέδεσε τη χρήση ύπνωσης να βοηθήσει με την ομαλότερη ρύθμιση ή την απελευθέρωση των πεπτιδίων που ελέγχουν αίσθημα της πείνας και του κορεσμού ενός ανθρώπου.

Σε ποιους απευθύνεται

Σε όλα τα άτομα που τρώνε συναισθηματικά και ασυνείδητα καθώς η Υπνοθεραπεία είναι η θεραπευτική διαδικασία που έχει ως κύρια και αποτελεσματική μέθοδο την κλινική ύπνωση.  Σε εκείνους που γνωρίζουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να φάνε ωστόσο δεν έχουν την απαραίτητη δύναμη θέλησης να το ακολουθήσουν. Εδώ βρίσκεται το κλειδί και το μυστικό επιτυχίας που κάνει την ύπνωση να «δουλεύει»: το άτομο «καλλιεργεί» τη θέληση για την επίτευξη στόχων.

Στόχος της υπνοθεραπείας είναι ο επαναπρογραμματισμός του ατόμου σχετικά με τη σημασία που έχει για εκείνον το φαγητό. Κατά τη διάρκειά της, αναπτύσσεται στο άτομο η ιδέα ότι «το φαγητό είναι το καύσιμο του σώματος».

Πότε αντενδείκνυται

Αντενδείκνυται στα άτομα που δεν θέλουν πραγματικά να μειώσουν το βάρους τους και δεν προτίθενται να πειθαρχήσουν και να δεσμευτούν προς αυτή την κατεύθυνση. Αντενδείκνυται επίσης σε άτομα με ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή.

Πώς δουλεύει

Όχι, δεν κοιμάσαι, δεν είναι ύπνος. Η Ύπνωση είναι μια φυσική, αφάρμακη, νοητική κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, μεταξύ ύπνου και ξύπνιου. Μια τυπική συνεδρία περιλαμβάνει αναλυτική συζήτηση για το ποιοι είναι οι στόχοι του ατόμου που επισκέπτεται τον Υπνοθεραπευτή, τι συναισθήματα πυροδοτούν την υπερφαγία, ποια διατροφικά σχέδια δουλεύουν και ποια όχι για αυτόν. Μετά τη συζήτηση, ακολουθεί το κομμάτι της ύπνωσης.

Οι υποβολές που θα δοθούν κατά τη διάρκεια της Ύπνωσης θα εξυπηρετούν όλα όσα ο Υπνοθεραπευτής έχει συλλέξει από την προηγούμενη συζήτησή του με το άτομο και θα είναι προσαρμοσμένες σε εκείνον. Αρχικά θα έχουν τη μορφή επαναπρογραμματισμού σε νέες διατροφικές συνήθειες, αποφόρτισης αρνητικών συναισθημάτων -που προκαλούν υπερφαγία-  και σε επόμενες συνεδρίες θα «δουλευτούν» τα αρνητικά συναισθήματα στη ρίζα τους.

Όλοι έχουμε ένα υγιές υποσυνείδητο – η ενστικτώδης αντίδραση που μας προφυλάσσει απο ένα κίνδυνο ή μας οδηγεί σε καλές αποφάσεις. Σε κατάσταση ύπνωσης, η εσωτερική σοφία μας ενδυναμώνεται και το συναισθηματικό κομμάτι καταλαγιάζει. Πώς ακούγεται μια υπνωτική υποβολή; Κάπως έτσι: «…Αρχίζεις να προτιμάς τα φρέσκα φρούτα. Τώρα αναγνωρίζεις ότι τα γλυκά είναι πολύ βαριά για σένα και τα φρέσκα φρούτα πρόκειται να σε ικανοποιήσουν και να σε ενυδατώσουν…»

Η Ύπνωση δεν μας εμποδίζει να έχουμε επιθυμίες αλλά μας μαθαίνει να αναγνωρίζουμε τον προγραμματισμό του Νου μας που λέει: «Νιώθω άγχος άρα θέλω κάτι γλυκό».

Όχι, δεν χάνουμε τις αισθήσεις μας! Όχι δεν χάνουμε τον έλεγχο! «Οι αισθήσεις κατά την κατάσταση της Ύπνωσης όχι απλά δεν χάνονται αλλά υπεροξύνονται. Ένας άνθρωπος σε κατάσταση Ύπνωσης μπορεί να ακούσει τα πάντα και να έχει επίγνωση και πλήρη έλεγχο του περιβάλλοντός του. Είναι σαν να είσαι σε δύο μέρη ταυτόχρονα, όπως όταν μισοκοιμόμαστε μπροστά στην τηλεόραση: Έχουμε αόριστη επίγνωση ενός βουητού, αλλά δεν είμαστε συγκεντρωμένοι στα λόγια που ακούμε».

Και αν ανησυχείτε για κάποιον κακό υπνωτιστή που θα σας ωθήσει στο να κάνετε περίεργα πράγματα, κρατείστε στο μυαλό σας ότι ο υποσυνείδητος Νους σας δε σταματά ποτέ να βρίσκεται σε λειτουργία.

Εάν κάποιος που σας υπνωτίζει, σάς δώσει εκούσια ή ακούσια μια υποβολή που αντιτίθεται στον ηθικό σας κώδικα, ο υποσυνείδητος Νους σας θα απορρίψει αυτή την υποβολή και θα σας επαναφέρει εκτός ύπνωσης. Ο υποσυνείδητος Νους υπερισχύει!

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν

Αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια επειδή κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός άρα είναι μοναδικές και οι αντιδράσεις του. Εξαρτάται από το πόσο το άτομο είναι έτοιμο να αναλάβει 100% την ευθύνη της ζωής του, από τη δεκτικότητα, την πειθαρχία, την προσωπική δουλειά μεταξύ των συνεδριών και την δέσμευσή του στο θετικό αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια των συνεδριών κάνουμε το καλύτερο να δώσουμε ώθηση σε όλα αυτά. Ο άμεσος στόχος μας είναι το άτομο να νιώσει καλύτερα από την πρώτη φορά και βραχυπρόθεσμα να αρχίσει να αλλάζει την αυτόματη σκέψη και αντίδρασή του.

 

Πηγή: Jenny.gr

υπνοθεραπεία, βάρος, ύπνωση

Στέφανος Βαούτης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας