Πώς το NLP μας βοηθάει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης;

0
131

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του νεύρο-γλωσσικού προγραμματισμού είναι ότι αποδυναμώνει τις περιοριστικές μας πεποιθήσεις.

 

Αλήθεια τι σκέψεις κάνεις για τον εαυτό σου;

Νιώθεις ότι χάνεις ευκαιρίες συχνά και σαμποτάρεις τον εαυτό σου, κυρίως από χαμηλή αυτοεκτίμηση; Ή νιώθεις υψηλή αυτοπεποίθηση και έχεις υπερβολική εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου;

Πως σκέφτεσαι για τους γύρω σου; Βλέπεις παντού εχθρούς ή μήπως είσαι υπερβολικά καλόπιστος, με αποτέλεσμα να σε εκμεταλλεύονται;

Και μία ακόμη ερώτηση, πώς αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο γύρω σου; Μήπως αισθάνεσαι ότι στον κόσμο του σήμερα είναι αδύνατο να επιτύχεις, ή μήπως τα βλέπεις όλα ρόδινα;

Ότι από τα παραπάνω κι αν πιστεύεις, έχεις δίκιο!

Όλοι μας έχουμε κάποιες συγκεκριμένες πεποιθήσεις. Κάποια ισχυρά πιστεύω, ιδέες, απόψεις και αντιλήψεις που έχουμε διαμορφώσει για κάθε είδους θέμα. Πεποιθήσεις που επηρεάζουν όχι μόνο τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε, αλλά και τον τρόπο που ερμηνεύουμε οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας.

Οι θετικές πεποιθήσεις που στο NLP ονομάζονται «ενδυναμωτικές» πεποιθήσεις είναι αυτές που μας βοηθούν. Τι γίνεται όμως με τις άλλες; Τις περιοριστικές; Εκείνες που μας κρατάνε πίσω και δεν μας αφήνουν να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητές μας;

Υπάρχουν πολλά είδη περιοριστικών πεποιθήσεων που στέκονται εμπόδιο στην αποδοτικότητα και την εξέλιξή μας: εκείνες που αφορούν στον εαυτό μας, τους άλλους, τους διάφορους τομείς, τη ζωή και τον κόσμο γενικότερα.

Πόσο εύκολο είναι να εντοπίσουμε τις δικές μας περιοριστικές πεποιθήσεις;

Για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τις δικές μας περιοριστικές πεποιθήσεις, χρειάζεται να θέσουμε στον εαυτό μας κάποια ερωτήματα και να εμβαθύνουμε σε αυτά:

  • Ποια είναι τα δικά μου ισχυρά πιστεύω;
  • Από πού πηγάζουν και πως διαμορφώθηκαν;
  • Πώς με κάνουν να αισθάνομαι;
  • Τι επιπτώσεις έχουν στη ζωή μου και όσα επιδιώκω;
  • Πώς και πότε άρχισα να τα πιστεύω;
  • Και το σημαντικότερο: για ποιόν λόγο εξακολουθώ να τα πιστεύω εφόσον με βλάπτουν;

Οι άνθρωποι που αναγνωρίζουν πως δεν είναι εύκολο να αλλάξουν από τη μια ημέρα στην άλλη αντιλήψεις και συνήθειες πολλών ετών, αναζητούν έναν ειδικό που θα τους βοηθήσει μέσα από συνεδρίες NLP coaching.

Το πρώτο βήμα αφού εντοπίσουμε τις δικές μας περιοριστικές πεποιθήσεις, είναι να συνειδητοποιήσουμε το πως αυτές οι σκέψεις ρουφάνε την ενέργειά μας και μας απομακρύνουν από όσα επιθυμούμε. Η συνειδητοποίηση αυτή είναι η αρχή για να μπορέσουμε να κάνουμε αλλαγές. Πώς όμως μας βοηθάει ο νευρο-γλωσσικός προγραμματισμός;

Πώς το NLP μας βοηθάει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης;

Ο νεύρο-γλωσσικός προγραμματισμός ή αλλιώς NLP απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς της ζωής. Αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κομμάτια της προσωπικής και επαγγελματικής μας ανάπτυξης.

Μέσα από τις γνώσεις και τα εργαλεία που μας προσφέρει, μας βοηθά να προγραμματίσουμε εκ νέου τον εγκέφαλό μας, να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, το πώς χειριζόμαστε και αντιδράμε σε διάφορες καταστάσεις, το πώς επικοινωνούμε, ακόμη και το πώς συμπεριφερόμαστε.

Μέσω του NLP, μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες επιλογές, να γίνουμε περισσότερο ευέλικτοι και να προβούμε στις απαραίτητες εκείνες αλλαγές που χρειάζεται να κάνουμε για να δημιουργήσουμε μία επιτυχημένη προσωπική και επαγγελματική ζωή.

Όταν μπορέσουμε να εντοπίσουμε και φέρουμε στο συνειδητό τις όποιες πεποιθήσεις μας, μπορούμε με τα κατάλληλα εργαλεία για να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να αξιοποιήσουμε επιτέλους το κρυμμένο δυναμικό μας. Σταδιακά θα διαπιστώσουμε ότι οι απόψεις που είχαμε θα αποδυναμώνονται και στη θέση τους έχουμε υιοθετήσει νέες, που θα ευνοούν τους στόχους και την εξέλιξή μας. Και τότε θα νοιώσουμε πως πετάμε!

 

Newsletter εγγραφή

Μαρία Παπάζογλου

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας