Πώς ξανα-αγάπησα την δουλειά μου

2
498

Της Σοφίας Σήλια

Εργάζομαι μέσα σε χώρους υγείας πολλά πολλά χρόνια. Το Σύμπαν φαίνεται με τοποθέτησε εκεί γιατί είχα από μικρή μία αίσθηση προσφοράς και ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου. Ίσως να ΄ναι κι αυτός ένας λόγος που έχω νιώσει τόσο πόνο στην ζωή μου,  για να καταλαβαίνω καλύτερα τον πόνο γύρω μου. Μπορεί βέβαια και να συμβαίνει το αντίθετο. Ποιος ξέρει; Επειδή έχω πονέσει πολύ μπορώ να συναισθανθώ και τον άνθρωπο απέναντί μου που πονάει.

Οπως κι αν είναι, βρίσκομαι μέσα στα Νοσοκομεία το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου. Έχω δει σχεδόν τα πάντα, έχω βιώσει απίστευτες στιγμές πόνου, απώλειας, λύτρωσης, ίασης, χαράς και ανακούφισης…

Ένα Νοσοκομείο είναι μια μικρή κοινωνία, όπου συμβαίνουν παράλληλα… τα πάντα! Οι ιστορίες  των ασθενών και των συνοδών τους μπλέκονται και συνδέονται με τις ζωές των εργαζομένων και εκτυλίσσονται συγχρόνως χαρές, λύπες, αγωνίες, δράματα αλλά και πολύ ευτυχισμένες στιγμές ανθρώπινης καθημερινότητας.

Όλα μπορούν να συμβούν και συμβαίνουν μέσα στο παιχνίδι της ζωής.

Πριν από δύο – τρία περίπου χρόνια ένιωσα μία μεγάλη κούραση από την δουλειά μου. Ένιωθα στα όρια της αντοχής μου, της υπομονής μου. Δεν ήθελα πια να πηγαίνω, ξεκινούσα με το ζόρι απ΄το σπίτι μου κάθε μέρα. Εργαζόμουν χωρίς κέφι, χωρίς όρεξη… μετρούσα τις ώρες για να φύγω από ΄κει. Ένιωθα μεγάλο βάρος στην καρδιά μου και στους ώμους μου. Ήθελα να ασχοληθώ με άλλα πράγματα, δεν ήθελα άλλο πόνο στην ζωή μου!

Όμως η συνταξιοδότηση αργούσε ακόμα κι εγώ δεν έβρισκα λύση. Είχα πέσει σε τέλμα… έψαχνα διέξοδο για να γλιτώσω απ΄το καθημερινό μου βάσανο. Εμπιστεύθηκα λοιπόν το πρόβλημά μου σε δυο – τρεις δικούς μου ανθρώπους.

Όπως ξανα-αποδείχθηκε είναι πάντα καλό να μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας με ανθρώπους που τους εμπιστευόμαστε και τους αγαπάμε.

Με ρώτησε τότε μία αγαπημένη μου φίλη τι ακριβώς κάνω εκεί μέσα πέρα απ΄το προφανές, ποια είναι η αίσθηση που παίρνω απ΄την δική μου εργασία και τι εισπράττω από τον κόσμο γύρω μου.

Αυτό με έβαλε σε μεγάλη σκέψη… Κάθισα και σκέφτηκα τι συμβαίνει πίσω και πέρα απ΄τις ιατρικές πράξεις.

Με είδα ξανά απ΄την αρχή… πως κινούμαι, τι λέω, τι συζητάω, τι ακούω απ΄τους άλλους.

Άρχισα λοιπόν να παρατηρώ την κάθε μου μέρα. Και κάθε μέρα έβρισκα κάτι καινούργιο να με ενθουσιάζει, να με χαροποιεί.

Άρχισα ξανά να προσέχω τι μου έλεγαν οι ασθενείς… πόσο τους ανακούφιζε μία γλυκιά κουβέντα, ένα χαμόγελο. Τους ρωτούσα για την ζωή τους, για την οικογένειά τους  και κείνοι μου ανοίγονταν. Έβλεπα στα μάτια τους πόση ανάγκη είχαν την επικοινωνία, το μοίρασμα με κάποιον που εκείνη τη στιγμή δεν θα τους έκρινε αλλά θα τους παρηγορούσε με μια αγκαλιά, με ένα χάδι στην πλάτη.

Το βάρος μέσα μου γινόταν ικανοποίηση, όσο ανοιγόμουν τόσο άκουγα λόγια αγάπης και εκτίμησης. Ένιωθα την καρδιά μου να ανοίγει και να μοιράζεται αυτό που έχει μέσα της.

Συνειδητοποίησα πως αυτό έκανα όλη μου την ζωή, άλλοτε συνειδητά και άλλοτε ασυνείδητα.  Αλλοτε με παρουσία και άλλοτε εντελώς μηχανικά. Πολλές φορές έμπαινα στον αυτόματο και πήγαινα…

Έτσι σιγά σιγά άρχισα να ξανα-αγαπώ την δουλειά μου.

Τώρα πηγαίνω κάθε μέρα πολύ συνειδητά για να βοηθήσω όσο και όπως μπορώ, για να χαμογελάσω στον πόνο, για να δηλώσω με τον τρόπο μου πως η ζωή είναι και χαρά. Αυτό είναι και το ζητούμενό μου. Να βρίσκω την χαρά μέσα μου, να μην παίρνω την ζωή και τον εαυτό μου τόσο σοβαρά και να θυμάμαι πως η αξία βρίσκεται στο τώρα, στην κάθε μοναδική στιγμή.

Αφού η ζωή με θέλει ακόμα μέσα σ΄ένα Νοσοκομείο θα κάνω το καλύτερο που μπορώ.

Εξερευνώντας δε τον εαυτό μου και τον τρόπο που σχετίζομαι και εργάζομαι, άρχισα να με εκτιμώ και να με αγαπάω περισσότερο. Τελικά τα οφέλη αυτής της εμπειρίας αποδείχθηκαν πολλά.

Ο καθένας μας τελικά χρειάζεται να κάνει το καλύτερο που μπορεί με ό,τι του έχει δοθεί ή με ό,τι έχει επιλέξει να κάνει.

Πώς θα σου φαινόταν αν μπορούσες να μοιραστείς τις εμπειρίες και τις ιδέες σου με τον υπόλοιπο κόσμο;
Μέσω της στήλης Το δικό σου Βίωμα, έχεις κι εσύ την δυνατότητα να μοιρασθείς τις εμπειρίες σου μαζί μας.
Διάβασε εδώ όλες τις αναλυτικές πληροφορίες !

Όμορφη Ζωή Άρθρα

2 Σχόλια

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας