Πόσες ώρες μπορούν να περνούν οι έφηβοι μπροστά στην οθόνη;

2
105

Σε ένα κόσμο οθονών και δικτύων, οι έφηβοι μπορούν να περνάνε έως τέσσερις ώρες και κάτι (257 λεπτά) τη μέρα μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή χωρίς αυτό να προκαλεί κάποιο πρόβλημα. Για τα κινητά τηλέφωνα, το καθημερινό όριο είναι περίπου δύο ώρες, για τα βιντεοπαιγνίδια μία ώρα και 40 λεπτά, ενώ για την τηλεόραση τρεις ώρες και 41 λεπτά.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, αυτό σημαίνει ότι αν ένας έφηβος καθημερινά περνάει μπροστά στον υπολογιστή του έως 257 λεπτά, μπροστά στο smartphone του έως 117 λεπτά, μπροστά στην τηλεόρασή του έως 221 λεπτά και μπροστά στα βιντεοπαιχνίδια του έως 100 λεπτά, αυτό δεν είναι ανησυχητικό. Όταν όμως αυτά τα χρονικά όρια υπερβαίνονται, οι έφηβοι αρχίζουν πλέον να κάνουν κακό στον εαυτό τους, δημιουργώντας σταδιακά εξάρτηση ή ψυχικά προβλήματα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που θεωρεί ότι η ισορροπημένη χρήση συσκευών από τους νέους είναι ωφέλιμη, αλλά απλώς χρειάζεται μέτρο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα ‘Αντριου Πρζιμπίλσκι του Ινστιτούτου Διαδικτύου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας «Psychological Science» είχαν δείγμα 120.000 δεκαπεντάχρονους.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά όταν βλέπουν τα παιδιά τους μπροστά σε μια οθόνη, αρκεί να μην «κολλάνε». Όπως είπαν, η διασύνδεση με τον ψηφιακό κόσμο βελτιώνει τις επικοινωνιακές ικανότητες, τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη των εφήβων.

Σύμφωνα με τον δρα Πρζιμπίλσκι:

Οι προηγούμενες έρευνες έχουν υπεραπλουστεύσει τη σχέση ανάμεσα στον χρόνο μπροστά σε μια ψηφιακή οθόνη και στην ψυχική υγεία των εφήβων. Συνολικά, βρήκαμε ότι η σύγχρονη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας δεν είναι εγγενώς επιβλαβής και μπορεί να παρέχει πλεονεκτήματα σε ένα διασυνδεμένο κόσμο, εκτός και αν οι ψηφιακές συσκευές χρησιμοποιούνται υπερβολικά ή εμποδίζουν το διάβασμα για το σχολείο ή τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

Η έρευνα βέβαια δεν εξετάζει κατά πόσο βλάπτεται η υγεία των νέων από τις συνήθειες που συνδέονται με τη χρήση των ψηφιακών συσκευών, όπως είναι η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης, καθώς και η έκθεση στην ακτινοβολία των εν λόγω συσκευών. Επίσης, πολλοί νέοι χρησιμοποιούν συνδυασμό των παραπάνω συσκευών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και αυτό λειτουργεί σωρευτικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όμορφη Ζωή Άρθρα

2 Σχόλια

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας