Της Βασιλείας Θεοδωρίδου

Σύμφωνα με την κβαντική μηχανική, η πραγματικότητα αλλάζει και προσαρμόζεται ανάλογα με αυτόν που την παρατηρεί.

Πόσο διαφορετική θα ήταν, άραγε, η ζωή μας εάν γνωρίζαμε τι συνέβαινε μέσα στον οργανισμό μας; Θα ήταν αυτό ικανή συνθήκη να αλλάξει ακόμη και τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας; Μήπως θα διόρθωνε και την ανισορροπία μεταξύ ανθρώπινης δραστηριότητας και φύσης;

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα τέλεια κατασκευασμένο ‘‘μηχάνημα’’ που είναι σε θέση να παράγει ό,τι ακριβώς χρειάζεται και να επιδιορθώνει όλες τις τυχόν βλάβες. Τουλάχιστον, γι’ αυτό προοριζόταν αρχικά. Το DNA περιέχει όλη την πληροφορία για αυτές τις διεργασίες. Στη διάρκεια της εξέλιξης, το DNA διαφοροποιήθηκε, απόκτησε ευαισθησίες και βλάβες, γεγονός που οδηγεί στις διάφορες ανισορροπίες των συστημάτων του οργανισμού.

Αν, όμως, γνωρίζαμε πώς πραγματικά λειτουργούν τα κύτταρά μας και κατ’ επέκταση και το σώμα μας, δε θα ήταν εφικτό να προλάβουμε κάποιες ασθένειες από το να εκδηλωθούν; Όλοι γνωρίζουμε ότι ακόμη κι όταν υπάρχει μία κληρονομική προδιάθεση, δε είναι απαραίτητο να εκδηλωθεί η ασθένεια. Αυτό συνδέεται, όχι μόνο με τον τρόπο ζωής μας, αλλά και με τον τρόπο που βιώνουμε την κάθε εμπειρία ή και τα ίδια τα συναισθήματά μας. Όλα μέσα στο σώμα συνδέονται, όλα βρίσκονται κάτω από τον ίδιο έλεγχο. Όλα επηρεάζουν και όλα επηρεάζονται.

Ένας από τους συμπαντικούς κανόνες που μας άφησε ο Ερμής ο Τρισμέγιστος είναι ότι ‘‘όπως μέσα, έτσι έξω, όπως πάνω, έτσι κάτω’’. Αυτή η φράση επιδέχεται πολλές ερμηνείες, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ο άνθρωπος βρίσκεται σε απόλυτη σχέση με το περιβάλλον γύρω του, τη φύση και τα ζώα, αλλά και ολόκληρο το σύμπαν. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές ασθένειες οφείλονται στην αποκοπή του ανθρώπου από το φυσικό του περιβάλλον. Πολλοί ολιστικοί θεραπευτές προσεγγίζουν τις ασθένειες και, κατ’ επέκταση, την θεραπευτική τους μέσω της σύνδεσης του θεραπευόμενου με τη φύση.

Με απλά λόγια, παρατηρώντας τον τρόπο που λειτουργούν και πορεύονται τα πάντα γύρω μας, μπορούμε να λάβουμε πληροφορίες για την ίδια μας την ύπαρξη, τη θεραπεία μας ή τους λόγους που μας οδηγούν στην ασθένεια. Αντίστοιχα, γνωρίζοντας ‘‘το μέσα μας’’, τη λειτουργία των κυττάρων μας, μπορούμε να συμβάλλουμε άμεσα στην αυτοθεραπεία μας. Άλλωστε, ο ανθρώπινος οργανισμός είναι εκ φύσεως προγραμματισμένος για αυτήν τη λειτουργία.

Κάθε ένα από τα εκατομμύρια κύτταρά μας, εάν τα δούμε ως μέρος ενός μικροσύπαντος, είναι ένας αυτόνομος οργανισμός, ένα ‘‘ανθρωπάκι’’, που αναπνέει, τρέφεται, αναπτύσσεται, συνυπάρχει, αλληλεπιδρά και πεθαίνει. Ό,τι ακριβώς κι ο άνθρωπος, αλλά και κάθε έμβιο ον. Με μία, όμως, ειδοποιό διαφορά: διαπνέονται από μία θεϊκή σοφία. Είναι απίστευτα ακριβή στον καταμερισμό της εργασίας που έχουν αναλάβει, μέσα στο σώμα, δεν επεμβαίνουν το ένα κύτταρο στη δουλειά του άλλου, δεν αλληλοεξοντώνονται, δεν πολεμούν, δε ζηλεύουν, δεν τρώνε περισσότερο από αυτό που χρειάζονται, δεν αφήνουν ‘‘σκουπίδια’’…

Η πρόταση μπορεί να συνεχιστεί για πολλές παραγράφους, αλλά το νόημα είναι να δούμε πως μπορούμε να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση και όχι να επικεντρωνόμαστε στο πρόβλημα, αυτό καθαυτό. Η άγνοια σκοτώνει… δεν έχει αρχή, αλλά έχει τέλος. Η σοφία, αντίθετα, έχει αρχή, αλλά δεν έχει τέλος· το σύμπαν είναι άπειρο. Εξίσου και οι δυνατότητές μας, γιατί είμαστε πλασμένοι ‘‘κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν’’.

Όλα αυτά είναι απλές και απλοϊκές σκέψεις που μου γεννήθηκαν όταν άρχισα να σπουδάζω ανατομία και φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού. Η πρώτη μου ερώτηση, τότε, ήταν: ‘‘Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας και πόσο υγιής θα ήταν ο κόσμος, εάν αυτό το μάθημα διδασκόταν στο σχολείο;’’

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας