Πόσο καλά γνωρίζουμε το φαγητό μας;

0
104

Η Fair Trade Hellas είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία προωθεί τη φιλοσοφία του δίκαιου εμπορίου και της ηθικής/υπεύθυνης κατανάλωσης στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα ευρωπαϊκά πρότζεκτ τα οποία διαχειρίζεται βρίσκεται και το Map your Meal, μια ευρωπαϊκή εφαρμογή για κινητά. Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετέχουν 5 οργανώσεις από 5 χώρες – Κύπρος, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία και Ελλάδα.

Τι ακριβώς είναι το Map Your Meal;

Είναι μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα η οποία δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να σκανάρει το barcode των προϊόντων που ψωνίζει και με αυτό τον τρόπο να λαμβάνει πληροφορίες για το πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι τα προϊόντα που αγοράζει και πόσο δίκαια έχουν παραχθεί.

Εμφανίζονται έτσι στην οθόνη δύο στήλες, μία για το πόσο δίκαιο είναι το προϊόν (fairness) και μία για το πόσο πράσινο είναι (greenness), με ποσοστά, βάσει της μεθοδολογίας που ανέπτυξαν οι ερευνητές.

mapyourmeal3

Πατώντας περαιτέρω σε κάθε στήλη εντοπίζουμε τις πληροφορίες εκείνες που συλλέχθηκαν προκειμένου να βγει το τελικό ποσοστό, η τελική δηλαδή βαθμολογία.

Στο πράσινο λοιπόν ενδεικτικά θα μάθουμε:
• πόσο νερό χρειάστηκε για να παραχθεί το εκάστοτε προϊόν
• εάν περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς
• πόσα τροφοχιλιόμετρα διήνυσε για να φτάσει στο πιάτο μας
• αν περιέχει φοινικέλαιο – ένα έλαιο επιβλαβές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο
• αν η συσκευασία ανακυκλώνεται κλπ.

Αντίστοιχα, στο δίκαιο θα λάβουμε πληροφόρηση για:
• την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων
• την πιθανότητα ύπαρξης παιδικής εργασίας
• τα δικαιώματα των ζώων και
• τη διαφάνεια και υπευθυνότητα της εταιρείας παραγωγής και της μητρικής εταιρείας

Ποιος είναι ο στόχος της εφαρμογής;

Στόχος του Map your Meal application είναι η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών γύρω από την τροφή και η διαμόρφωση διατροφικής συνείδησης και κουλτούρας σε ένα ευρύτερο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο. Όλοι και κυρίως οι νέοι οφείλουμε να λαμβάνουμε συνειδητές αποφάσεις και να σκεφτόμαστε πριν αγοράσουμε: από που προέρχεται η τροφή μας, πόσο ταξίδεψαν τα συστατικά της μέχρι να φτάσουν σε εμάς, τι περιβαλλοντικό αποτύπωμα είχε η παραγωγή, επεξεργασία και μεταφορά των προϊόντων αλλά και πόσο διαφανείς είναι οι εταιρείες στις πολιτικές προμηθειών τους.

Αυτή τη στιγμή στη βάση δεδομένων έχουν καταχωρηθεί 350 προϊόντα που συναντάμε στο supermarket και στα καλάθια των νοικοκυριών ενώ το επόμενο διάστημα η βάση θα εμπλουτιστεί με ακόμα περισσότερα με στόχο ο ίδιος ο καταναλωτής στο άμεσο μέλλον να μπορεί να αξιολογεί και να καταχωρεί τα προϊόντα που αγοράζει.

Η εφαρμογή διατίθεται εντελώς δωρεάν και είναι διαθέσιμη για λογισμικά Android και iOS.

mapyourmeal2

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή εδώ.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το Map Your Meal εδώ
και να παρακολουθήστε το βίντεο με την έναρξη χρήσης της εφαρμογής εδώ.

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας