«Πράσινα» ταξίδια | Ένας οδηγός για να ταξιδεύετε πιο οικολογικά

0
879

Η περίοδος των ταξιδιών για το καλοκαίρι έχει ήδη ξεκινήσει και εμείς σας παρουσιάζουμε ένα αφιέρωμα για να ταξιδεύετε πιο οικολογικά, απλά και οικονομικά όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά όλες τις εποχές.

 

Γιατί μας αφορούν τα «πράσινα» ταξίδια;

Η έννοια του ταξιδιού είναι ταυτόσημη με τη φύση του ανθρώπου· το είδος μας εξελίχθηκε μέσα από τις μετακινήσεις και έχουμε έμφυτη την απορία για το τι βρίσκεται πέρα από εκεί που μπορούμε να δούμε. Ακόμα και φιλοσοφικά, πάντα είχαμε την ανάγκη να φτάσουμε εκεί που δεν γνωρίζουμε, να κατακτήσουμε το άγνωστο. Μέσα στην πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης τα ταξίδια έχουν υπηρετήσει διαφορετικούς σκοπούς και, στη σύγχρονη κοινωνία, τα ταξίδια είναι μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων είτε λόγω εργασίας, είτε λόγω αναψυχής.

Όσο αυξάνεται ο αριθμος των ανθρώπων που επιλέγουν να ταξιδέψουν τόσο αυξάνεται και η αναγκαιότητα εύρεσης λύσεων που αφορούν το οικολογικό αντίκτυπο που έχει αυτή η επιλογή στο περιβάλλον. Σήμερα, υπάρχει μια πληθώρα επιλογών για πιο φιλικά προς το περιβάλλον ταξίδια οι οποίες αφορούν όλες τις ηλικίες, κατηγορίες ταξιδιωτών, προορισμούς αλλά και οικονομικές δυνατότητες.

Ο φιλικός προς το περιβάλλον τουρισμός χωρίζεται στις εξής κατηγορίες:

Βιώσιμος τουρισμός (Sustainable Tourism), ο οποίος αναφέρεται στις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικοπολιτιστικές πτυχές της τουριστικής ανάπτυξης. Για να θεωρηθεί ο τουρισμός βιώσιμος πρέπει να επιτευχθεί μια κατάλληλη ισορροπία μεταξύ αυτών των τριών διαστάσεων για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του.

Οικοτουρισμός (Ecotourism), ο οποίος συνδέεται με διάφορες μορφές δραστηριότητας στη φύση οι οποίες μπορεί να έχουν επιστημονικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και που συχνά συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Κοινωνικά Υπεύθυνος Τουρισμός (Responsible Tourism), είναι ο τουρισμός που λαμβάνει υπόψη τον κοινωνικό αντίκτυπο του τουρισμού και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε σχέση με τη φύση, τους ανθρώπους, την ποιότητα ζωής τους και την πόλη.

Ο Δεκάλογος του Βιώσιμου Τουρισμού

Σίγουρα γνωρίζετε ότι τα ταξίδια ανάλογα με το μέσο που θα χρησιμοποιήσετε και την απόσταση που θα διανύσετε συντελούν στην εκπομπή ρύπων. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να ταξιδεύουν λιγότερο, ώστε να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα, αλλά υπάρχουν τρόποι να ταξιδεύετε και να αφήνετε πολύ μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. Κατ’ αρχάς, πλέον υπάρχει η δυνατότητα να υπολογίσετε τον αντίκτυπο του ταξιδιού σας στο περιβάλλον (εισάγετε τα στοιχεία του ταξιδιού σας εδώ: https://calculator.carbonfootprint.com/calculator.aspx?tab=3) και μπορείτε να αντισταθμήσετε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα υποστηρίζοντας οικολογικές δράσεις όπως αναδασώσεις, κοινωνικά εγχειρήματα κλπ.

Αφού τώρα γνωρίζετε τον οικολογικό αντίκτυπο του ταξιδιού σας μπορείτε να κάνετε τις εξής αλλαγές:

1.Διαλέξτε να διαμείνετε σε ένα οικολογικό κατάλυμα

Αναζητήστε τις επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν με το σήμα Green Key του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

2. Κάντε ένα ταξίδι με τρένο

Στα μέρη όπου υπάρχει καλό σιδηροδρομικό δίκτυο, δηλαδή σε όλη την Ευρώπη καθώς και σε κεντρικές πόλεις της Ρωσίας, της Αμερικής και τη Ν.Α. Ασίας, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε πολλές στάσεις, να επισκεφθείτε διάφορες πόλεις και χώρες. Μπορείτε να γευματίζετε, να ψυχαγωγείστε και να κοιμάστε στα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων και να τροποποιείτε το ταξίδι ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Συμβουλή: Υπάρχουν σημαντικές εκπτώσεις για όσους ταξιδεύουν και είναι είτε φοιτητές είτε νέοι σε ηλικία, ελέγξτε τις επιλογές για το λεγόμενο youth pass.

3. Σχεδιάστε ταξίδια με το αυτοκίνητο

Μπορείτε να ταξιδέψετε τεράστιες αποστάσεις χωρίς να χρειαστεί να μπείτε στο αεροπλάνο και να κάνετε ένα ταξίδι πολλαπλών στάσεων και διανυκτερεύσεων. Δοκιμάστε αυτό το είδος ταξιδιού όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και με καλή και ευπροσάρμοστη παρέα.

4. Επιλέξτε να κάνετε την αναχώρησή σας με κάποιο άλλο μέσο και να κάνετε την επιστροφή σας με το αεροπλάνο.

Όταν σχεδιάζουμε ένα ταξίδι συχνά κοιτάμε η αναχώρηση και η επιστροφή να γίνεται από το ίδιο μέρος και με τον ίδιο τρόπο, το οποίο κάποιες φορές είναι πιο οικονομικό (στις περιπτώσεις των πλοίων ή των λεωφορείων) όμως αυτό δεν συμβαίνει με τα αεροπορικά ταξίδια. Αν δεν μπορείτε, λόγω της απόστασης, να αποφύγετε το αεροπλάνο σκεφτείτε να κάνετε το ταξίδι σας με διαφορετικά μέσα κατά την αναχώρηση και την επιστροφή. Στην αρχή του ταξιδιού έχετε περισσότερη ενέργεια και διάθεση για εξερεύνηση, επομένως μπορείτε να επιλέξετε ένα οποιοδήποτε άλλο μέσο μετακίνησης και να επισκεφθείτε άλλες χώρες μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας και μπορείτε να ταξιδέψετε με το αεροπλάνο για την επιστροφή σας.

5. Προτιμήστε τα ποδήλατα για τις μετακινήσεις στο μέρος που επισκέπτεστε

Οι περισσότερες πόλεις έχουν συστήματα ενοικίασης ποδηλάτου με την ώρα ή με τη μέρα σε πολλά σημεία ενδιαφέροντος της πόλης. Να ελέγξετε τις καιρικές συνθήκες, να είστε προσεκτικοί με τον τοπικό τρόπο οδηγικής συμπεριφοράς και προτιμάτε να μετακινήστε στην πόλη με ποδήλατα.

6. Αναζητήστε τις υπηρεσίες car sharing & car pooling

Στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό υπάρχουν ιστότοποι και υπηρεσίες όπου οι κάτοχοι αυτοκινήτων που προγραμματίζουν μια διαδρομή προσφέρουν τυχόν ελεύθερες θέσεις σε συνταξιδιώτες. Συνταξιδέψτε με άλλους για ένα τμήμα του ταξιδιού σας ή, αν είστε χρονικά ευέλικτοι, για όλο το ταξίδι σας ενώ παράλληλα γνωρίστε κόσμο και ταξιδέψτε οικονομικά.

7. Ακολουθήστε το σύστημα ανακύκλωσης του μέρους που επισκέπτεστε

Εάν ταξιδεύετε εντός της Ευρώπης υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συναντήσετε ένα σύστημα ανακύκλωσης πιο εξελιγμένο από αυτό της Ελλάδας. Ελέγξτε τα σημεία και τους τρόπους ανακύκλωσης και ακολουθήστε τους για τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

8. Όσο βρίσκεστε στο ταξίδι σας, επιλέξτε τοπικά καφέ και εστιατόρια.

Με αυτόν τον τρόπο έρχεστε πιο κοντά στην κουλτούρα του μέρους που επισκέπτεστε και υποστηρίζετε οικονομικά αυτούς που το έχουν ανάγκη αλλά και τον τοπικό πληθυσμό. Επιλέξτε παραδοσιακά πιάτα της περιοχής τα οποία φτιάχνονται από πρώτες ύλες που υπάρχουν σε αφθονία καταναλώστε τοπικά ποτά και ροφήματα. Μπορείτε επίσης, μέσω διάφορων εφαρμογών στο κινητό σας, να βρείτε χορτοφαγικά εστιατόρια ή να αναζητήσετε εστιατόρια μηδενικών απορριμμάτων.

9. Ανταποδώστε μέσω της εθελοντικής σας εργασίας.

Όταν ταξιδεύετε μπορείτε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας στον τοπικό πληθυσμό αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να υποστηρίξετε το μέρος που έχετε επισκεφθεί. Μπορείτε να κάνετε ταξίδια αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό και να εργαστείτε σε φάρμες, κοινωνικούς συνεταιρισμούς ή συλλογικές δράσεις. Πριν ταξιδέψετε, μελετήστε τις ανάγκες του μέρους που επισκέπτεστε και με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ελάτε σε επαφή με εθελοντικές ομάδες, συλλόγους και οργανισμούς οι οποίοι μπορούν να σας καθοδηγήσουν στο πως να βοηθήσετε στο μέρος που πάτε. Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις η διαμονή σας προσφέρεται δωρεάν καθώς και κάποια γεύματα ή λίγα χρήματα για τα καθημερινά σας έξοδα.

10. Ξανασκεφτείτε πριν αγοράσετε αναμνηστικά για εσάς και για τους φίλους σας.

Τα αναμνηστικά είναι ένας όμορφος τρόπος για να θυμάστε το ταξίδι σας όμως πολύ συχνά έχουν υψηλό κόστος, είναι χαμηλής ποιότητας και γεμίζουν τη βαλίτσα σας με παραπάνω βάρος. Εναλλακτικά μπορείτε να στείλετε κάρτες αλληλογραφίας στους φίλους σας από το μέρος που βρίσκεστε ή ακόμα και να φτιάξετε ένα βιβλιαράκι με κάρτες αλληλογραφίες, όπου σημειώνετε στο πίσω μέρος τις ημερομηνίες και τις δραστηριότητες που κάνατε στο συγκεκριμένο μέρος. Αν θέλετε να αγοράσετε αναμνηστικά, επισκεφτείτε συνεταιρισμούς και επιλέξτε φυσικά και τοπικά προϊόντα τα οποία είναι δημοφιλή στο μέρος που επισκέπτεστε (σαπούνια, έργα ξυλοτεχνίας κλπ). Αν πρόκειται για αναμνηστικό για τον εαυτό σας, αποφύγετε τα περιτυλίγματα και τις πλαστικές τσάντες.

Μπορώ να ταξιδεύω οικολογικά με άνεση;

Το να ταξιδεύετε πιο οικολογικά δε σημαίνει πως πρέπει να αποχωριστείτε τις ανέσεις σας. Μπορείτε να κάνετε κάποιες αλλαγές ή τροποποιήσεις των συνηθειών σας όταν ταξιδεύετε ώστε να έχετε χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα, ενώ ταυτόχρονα να απολαμβάνετε το ταξίδι σας στον ίδιο βαθμό.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές ώστε να ταξιδέψετε πιο οικολογικά και με την ίδια άνεση:
  1. Έχετε μαζί σας ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού το οποίο διατηρεί τη θερμοκρασία του νερού για ώρες και που μπορείτε να γεμίσετε στο ταξίδι σας (απλώς ζητήστε να σας γεμίσουν το μπουκάλι σε κάποιο εστιατόριο του αεροδρομίου και των βενζινάδικων ή σταματήστε στους ενδεδειγμένους σταθμούς επαναγεμίσματος).
  2. Έχετε μαζί σας ρούχα ώστε να καλύπτετε ενδεχόμενες καιρικές αλλαγές, όπως βροχή ή κρύο, ακόμα και αν ταξιδεύετε το καλοκαίρι. Με αυτόν τον τρόπο θα γλυτώσετε να αγοράσετε καινούργια ρούχα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
  3. Έχετε μαζί σας τα είδη προσωπικής υγιεινής. Φέρτε την ξύλινη ή βιοδιασπώμενη οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμά σας ή, ακόμα καλύτερα, προμηθευτείτε οδοντόκρεμα σε ταμπλέτες και έχετε τα προσωπικά σας είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνια σώματος και μαλλιών) σε στέρεη μορφή.
  4. Έχετε μαζί σας μια υφασμάτινη τσάντα ώμου ώστε να τη χρησιμοποιείτε και ως αποθηκευτικό χώρο στη βαλίτσα σας αλλά και να την παίρνετε μαζί σας όταν αγοράζετε πράγματα όσο βρίσκεστε στο ταξίδι

Μπορεί να θεωρείτε πως το να έχετε μαζί σας τα παραπάνω είδη θα προσθέσει βάρος σε μια ήδη υπέρογκη αποσκευή, όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Αν ταξιδεύετε με τα απαραίτητα και φροντίζετε να έχετε μονάχα όσα χρειάζεστε σίγουρα στο επόμενο ταξίδι σας θα έχετε τον απαραίτητο χώρο για να έχετε μαζί σας όλα αυτά που θα κάνουν το ταξίδι σας πιο οικολογικό και άνετο.

Της Μαίρης Μαρινοπούλου

Διαβάστε ακόμη: Ιούλιος Χωρίς Πλαστικό | Συμβουλές & Κόλπα για μια Ζωή Χωρίς Πλαστικό

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας