10 πράξεις καλοσύνης για να κάνετε τους γύρω σας να χαμογελούν

0
906

«Το καλύτερο δώρο που μπορείς να δώσεις σε κάποιον είναι ο χρόνος, η αγάπη και η προσοχή σου»

Άγνωστος

 

Ολοι χρειαζόμαστε λίγη έξτρα καλοσύνη αυτή την εποχή. Μια καλή υπενθύμιση προς όλους θα ήταν ότι ακόμη και σε δύσκολες εποχές, οι άνθρωποι δεν σταματούν να νοιάζονται. Και αυτό είναι που έχει πραγματική σημασία. Δεν είναι πως έχουμε όλα όσα επιθυμούμε, αλλά έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε επειδή υπάρχουν άνθρωποι που μας προσέχουν.

Και αυτό είναι το θεμέλιο της καλοσύνης: η προσοχή. Το να παρατηρούμε πότε οι άλλοι παλεύουν, χρειάζονται κάποιον να τους ακούσει ή μία δόση ενθάρρυνσης και κινήτρου για να μπορέσουν να συνεχίσουν. Το να βλέπουμε το καλό στους ανθρώπους και να το αναγνωρίζουμε.

Στην καθημερινότητά μας αντιμετωπίζουμε άπειρους περισπασμούς. Έτσι η προσοχή είναι πραγματικά το καλύτερο δώρο που μπορούμε να δώσουμε σε κάποιον. Γιατί αυτό που πραγματικά επιθυμεί ο καθένας είναι να νιώσει πως τον βλέπουν, τον ακούν, τον εκτιμούν και τον καταλαβαίνουν. Και στο τέλος της ημέρας, ακόμη και οι δυσκολότερες προκλήσεις μοιάζουν ευκολότερες, όταν ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι.

Έτσι, καταγράφουμε παρακάτω 10 πράξεις καλοσύνης που θα κάνουν τους γύρω σας να χαμογελούν.

  1. Ρωτήστε να σας πουν το καλύτερο πράγμα που τους συνέβη τελευταία

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν να μιλούν για τον εαυτό τους και τα πάθη τους, όμως δεν έχουν πάντα την ευκαιρία να το κάνουν. Ειδικά όταν οι γύρω τους είναι αγχωμένοι και πολυάσχολοι δεν είναι διαθέσιμοι να τους ακούσουν πλήρως. Ζητήστε από κάποιον να σας μιλήσει για ένα θέμα που ξέρετε ότι θα τους «ανεβάσει», κάντε ερωτήσεις και δείξτε ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά.

  1. Παρατηρήστε πότε κάποιος αξιοποιεί τις δυνατότητές του και επαινέστε τον

Όλοι έχουμε δυνατότητες όμως δεν τις αναγνωρίζουμε πάντα, ενδεχομένως επειδή μας φαίνονται τόσο οικείες ή επειδή υποθέτουμε ότι οι άλλοι άνθρωποι κάνουν τα πάντα καλύτερα. Πείτε σε κάποιον ότι είναι καλός ακροατής ή θαυμάστε την εφευρετικότητα και το επιχειρηματικό τους πνεύμα όταν σας εκφράσουν μία ιδέα που σκέφτονται.

  1. Ανακαλύψτε πράγματα που έχετε συνδέσει με ανθρώπους και πείτε τους ότι τους σκεφτήκατε και για ποιο λόγο

Εάν αναζητήσετε στον περίγυρό σας πράγματα που σας κάνουν να σκέφτεστε ανθρώπους που αγαπάτε, αυτό θα σας κάνει περισσότερο παρόντες στο τώρα. Και όταν μοιραστείτε αυτές σας τις σκέψεις με τους άλλους, θα κάνει και εκείνους να νιώσουν σημαντικοί και ότι τους αγαπούν. Βάλτε σε λειτουργία όλες σας τις αισθήσεις. Μπορεί να είναι μία μυρωδιά, ένα τραγούδι ή ένα αντικείμενο που φέρνουν στο μυαλό αναμνήσεις από συγκεκριμένα άτομα. Επικοινωνήστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με τον άλλο εμπλεκόμενο και χαρίστε χαμόγελα και καλοσύνη.

  1. Εκφράστε ευγνωμοσύνη που τους έχετε στη ζωή σας

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μία αρνητική προκατάληψη απέναντι στον εαυτό μας. Αυτό σημαίνει ότι επικεντρωνόμαστε περισσότερο στα ελαττώματα και τα λάθη μας παρά στα θετικά μας και στην αξία που έχουμε για τους ανθρώπους γύρω μας. Μην διστάζετε λοιπόν να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας απέναντι στους άλλους, αναφέροντας κάτι που έκαναν ή κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα τους που τους κάνει ξεχωριστούς για εσάς.

  1. Εάν γνωρίζετε ανθρώπους που κάνουν κάτι δύσκολο, πείτε τους ότι είστε περήφανοι για εκείνους

Ίσως πρόκειται για ένα μέλος της οικογένειάς σας που εξισορροπεί την δουλειά και την οικογένεια και νομίζει ότι δεν τα καταφέρνει, παρότι τα πηγαίνει εξαιρετικά. Ή ίσως πρόκειται για ένα παιδί που τα πηγαίνει πολύ καλά στην τηλεκπαίδευση, παρότι του λείπουν οι φίλοι και οι δραστηριότητές του. Ακόμη περισσότερο, ένα μικρό δώρο περηφάνιας και καλοσύνης όπως μία κούπα ζεστή σοκολάτα ή ένα αγαπημένο φαγητό μπορεί να φέρει χαμόγελα στα πρόσωπα αυτών που αγαπάτε.

  1. Πείτε σε κάποιον που προσφέρει τις υπηρεσίες του στην κοινωνία ότι τα πηγαίνουν εξαιρετικά

Μέσα στη συγκυρία της πανδημίας, υπάρχουν άτομα που συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Το ιατρικό προσωπικοί, οι υπάλληλοι στα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης, οι μεταφορείς και δεκάδες ακόμη βρίσκονται στο επίκεντρο της κατάστασης και πολλοί βιώνουν εξαιρετικό στρες. Αφιερώστε ένα λεπτό για να αναγνωρίσετε την εξαιρετική δουλειά που κάνουν και εκφράστε τους την εκτίμησή σας για τις υπηρεσίες τους.

  1. Εάν βλέπετε ότι κάποιος άνθρωπος στο περιβάλλον σας είναι καταβεβλημένος, προτείνετέ του να χαλαρώσετε μαζί

Δεν χρειάζεται να συζητήσετε για τα άγχη και τα προβλήματά σας, αν αυτό θα επιβαρύνει την κατάσταση. Αρκεί απλά να χαλαρώσετε και να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική για μερικά λεπτά. Ή μπορείτε απλά να μην πείτε τίποτα και να κάνετε μία βόλτα στο αγαπημένο σας σημείο χαλάρωσης. Μία τόσο απλή πράξη καλοσύνης μπορεί να δράσει καταλυτικά και ανανεωτικά για την ψυχολογία μας.

  1. Τραβήξτε φωτογραφίες των πραγμάτων που σας κάνουν να χαμογελάτε και στείλτε τες στους αγαπημένους σας

Έτσι θα κάνετε και τους άλλους να γελάσουν και να νιώσουν ότι τους σκέφτεστε! Είναι μία κατάσταση που παράλληλα βοηθά και εσάς, γιατί θα αρχίσετε να παρατηρείτε περισσότερο τα όσα σας κάνουν να χαμογελάτε. Και κάπως έτσι θα ανακαλύψετε ότι υπάρχουν τρόποι για να βάλετε το χαμόγελο και τις πράξεις καλοσύνης στην καθημερινότητά σας.

  1. Κάνετε κομπλιμέντα για την εμφάνισή τους

Ιδιαίτερα όταν παρατηρείτε πως κάποιος έχει την σωματική ικανότητα να κάνει κάτι μοναδικό, ακόμα και αν ο ίδιος δεν το θεωρεί σπουδαίο. Για παράδειγμα, πείτε σε κάποιον πόσο εντυπωσιακό είναι που έχει τη σωματική ικανότητα να σηκώνει μεγάλα βάρη ή με την αντοχή που έχει να ολοκληρώνει δύσκολους κύκλους ασκήσεων. Ακόμη, εάν παρατηρείτε κάποια θετική αλλαγή, δεν βλάπτει να το επισημάνετε, αναφέροντας πόσο όμορφος/η είναι.

  1. Αφιερώστε τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα για να κάνετε κάτι διασκεδαστικό

Φυσικά από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπουν οι πράξεις καλοσύνης απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό! Σιγουρευτείτε ότι αφιερώνετε χρόνο στην αυτοφροντίδα σας, ή εάν δεν το κάνετε, ξεκινήστε σήμερα να βρίσκετε χρόνο για αυτήν.

Το περπάτημα, η ζωγραφική, η γιόγκα ή η μουσική μπορεί να είναι μικρές στιγμές χαράς αφιερωμένες μόνο σε εσάς. Βρείτε τη ροή σας με όποιον τρόπο μπορείτε. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να χαλαρώσει και να χαρεί, επειδή το αξίζετε!

Με πληροφορίες από: tinybuddha.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας