Του Robert Najemy

Πολλοί έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι σημαντικό να νιώθουν ενοχή και ότι ένας «καλός» άνθρωπος θα έπρεπε να νιώθει ενοχή.

Πώς η ενοχή μάς κάνει καλύτερους ανθρώπους;

Είναι η ενοχή μια πνευματική αξία, όπως η αγάπη, η ειλικρίνεια, η ταπεινοφροσύνη, η ειρήνη, το να μην επιβουλευόμαστε αυτό που έχουν οι άλλοι;

Μήπως ο Χριστός δίδαξε την ενοχή σαν πνευματική αξία;

Γιατί ο Χριστός δίδαξε τη συγχώρεση;

Γιατί εξήγησε πως ο Θεός είναι πρόθυμος να αποκαταστήσει την κατάσταση της αγνότητάς μας μέσα από το Μυστήριο της εξομολόγησης, της μετάνοιας και της Θείας Κοινωνίας; Ήταν για να μας βοηθήσει να νιώσουμε ένοχοι ή για να νιώσουμε αθώοι και αγνοί;

Μήπως αυτό σημαίνει ότι το θείο θέλει να νιώθω ένοχος ή να νιώθω αθώος;

Πότε νιώθω πιο συνδεδεμένος με το θείο, όταν αισθάνομαι ένοχος ή όταν αισθάνομαι αθώος;

Πότε είναι πιο πιθανό να δρω με αγάπη και συμπόνια, όταν νιώθω ένοχος ή όταν νιώθω αθώος;

Η ενοχή αυξάνει ή ελαττώνει την πιθανότητα να επαναλάβω αυτό για το οποίο νιώθω ένοχος;

Αν νιώθω βρώμικος, έχω πρόβλημα να ακουμπήσω κάτι βρώμικο;

Αν νιώθω καθαρός, θέλω να ακουμπήσω κάτι βρώμικο;

Πότε νιώθω ασφαλής, όταν νιώθω ένοχος ή όταν νιώθω αθώος;

Μπορώ να αγαπώ, όταν νιώθω ανασφαλής ή όταν νιώθω ασφαλής;

Είναι η αγάπη του Θεού υπό όρους ή άνευ όρων;

Έχω προσπαθήσει να κάνω το καλύτερο στις περισσότερες περιπτώσεις;

Ήταν τα κίνητρά μου βασικά αγνά;

Είμαι ευγενικός άνθρωπος;

Είμαι καλός άνθρωπος;

Είμαι ένοχος ή είμαι αθώος;

Ποια είναι η ετυμηγορία;

Σαφώς θέλουμε να έχουμε επίγνωση της συνείδησής μας και της ανάγκης μας να φερόμαστε στους άλλους όπως θα μας άρεσε να μας φέρονται εκείνοι. Θέλουμε να είμαστε ηθικοί και στοργικοί και τίμιοι και δίκαιοι. Αυτά είναι απόλυτα, επειδή είναι η αληθινή φύση μας.

Από την άλλη, δεν φαίνεται να έχει πολλή αξία το να εμμένουμε στην ενοχή και να αναπτύσσουμε μια ολόκληρη προσωπικότητα και μια κατάσταση ζωής γύρω από το ρόλο του ένοχου, που δεν αγαπιέται και δεν αγαπά.

Όταν νιώθουμε ενοχή ή ντροπή, έχουμε την τάση να μην αγαπάμε τον εαυτό μας και να τον εμποδίζουμε να δημιουργήσει μια ζωή υγείας, ευτυχίας, αγάπης και αφθονίας, επειδή υποσυνείδητα δεν πιστεύουμε ότι την αξίζουμε. Επίσης, είμαστε επιρρεπείς στην αυτοϋπονόμευση, όπως με το κάπνισμα, τη διατροφή με τροφές που καταστρέφουν την υγεία μας, στην υπονόμευση των σχέσεών μας, ακόμη και της οικονομικής μας κατάστασης.

Όταν νιώθουμε ενοχή, έχουμε την τάση να νιώθουμε πολύ εύκολα απόρριψη, καθώς δεν πιστεύουμε ότι οι άλλοι μάς αγαπούν. Ερμηνεύουμε πολλά από τα μηνύματά τους σαν απόρριψη, όταν στην πραγματικότητα δεν είναι. Επίσης, αναζητούμε να βρούμε λάθη στους άλλους για να παρηγορηθούμε ότι δεν είμαστε μόνον εμείς ένοχοι αλλά και οι άλλοι. Ακόμη, κριτικάρουμεπερισσότεροκαιτείνουμεναθιγόμαστεπιοεύκολα.

Όπως μπορούμε να δούμε, η ενοχή μάς κάνει πιο δύσκολους και λιγότερο ευχάριστους στην παρέα.

Τότε, τι κάνουμε;

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις καταστάσεις, όπου νιώθουμε ότι φερόμαστε με τρόπο που δεν συμφωνεί με τη συνείδησή μας ή με τρόπο που δεν θα θέλαμε να μας φέρονται οι άλλοι, σαν ευκαιρίες για να:

 1. Ζητήσουμε συγγνώμη.
 2. Αναζητήσουμε να διορθώσουμε οποιαδήποτε ζημιά έχουμε προκαλέσει;
 3. Αναλύσουμε και να ανακαλύψουμε τις πεποιθήσεις, τα συναισθήματα και τις ανάγκες που μας έκαναν να φερθούμε μ’ αυτό τον τρόπο.
 4. Ανακαλύψουμε εκείνες τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματα που θα μας απελευθερώσουν από τον παλιό ανεπιθύμητο τρόπο συμπεριφοράς και να είμαστε τώρα ικανοί να δρούμε με τρόπο ευθυγραμμισμένο με την αληθινή θεϊκή φύση μας.
 5. Συγχωρήσουμε τον εαυτό μας.
 6. Νιώσουμε την έμφυτη αθωότητά μας.

Γιατί είμαστε έμφυτα αθώοι;

 1. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε την πραγματικότητα κανενός άλλου. Είμαστε υπεύθυνοι για τις πεποιθήσεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας, αλλά όχι για ό,τι συμβαίνει στους άλλους ή για το πώς εκείνοι αισθάνονται γι’ αυτό που συμβαίνει. Μόνον εκείνοι δημιουργούν τη δική τους πραγματικότητα με τη συνεργασία μας, ακριβώς όπως εμείς δημιουργούμε την πραγματικότητά μας με τη συνεργασία τους.
 1. Επειδή δεν είμαστε ο νους ούτε το σώμα, αλλά αγνή η συνειδητότητα πίσω από το νου και το σώμα. Αυτό μοιάζει με το φως του μηχανήματος προβολής, το οποίο είναι πίσω από την κινηματογραφική ταινία και είναι ανεπηρέαστο από το περιεχόμενο της ταινίας ή από τις πράξεις των εικόνων πάνω στην οθόνη. Με τον ίδιο τρόπο, ο αληθινός εαυτός μας είναι ανεπηρέαστος από τις πράξεις του νου και του σώματος.

Μια σπίθα ενοχής είναι χρήσιμη για να δημιουργήσει τη φωτιά της αυτοανάλυσης και της μεταμόρφωσης.

Δεν είναι χρήσιμη σαν ταυτότητα, γύρω από την οποία δημιουργούμε τη ζωή μας.

Η αγάπη του Θεού είναι χωρίς όρους.

Βιβλία

 • Η Ελευθερία να Είσαι ο Εαυτός σου
 • Η Ψυχολογία της Ευτυχίας
 • Αυτογνωσία

Ιστοσελίδες

Αυτοπαραδοχή και Αθωότητα

Από το επερχόμενο Βιβλίο ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ του Ρόμπερτ Ήλια Νατζέμυ

 

Newsletter εγγραφή

 

Robert Najemy

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας