Προβιοτικά και έντερο

0
270

Έχετε νιώσει ποτέ “πεταλούδες”στο στομάχι ή ένα αίσθημα ότι “στρίβουν” τα έντερά σας; Ξέρετε, εκείνο το αίσθημα στο στομάχι όταν έχετε άγχος, αγωνία ή ενθουσιασμό για κάτι; Φαίνεται ότι υπάρχει και επιστημονική εξήγηση γιατί το γαστρεντερικό μας σύστημα είναι ευαίσθητο στο συναίσθημα. Ανησυχία, εκνευρισμός, θυμός, λύπη, ενθουσιασμός, όλα μπορούν να πυροδοτήσουν φυσικά συμπτώματα στα έντερά μας είναι τόσο εκτεταμένο αυτό το γεγονός ώστε κάποιοι επιστήμονες του απέδωσαν το παρατσούκλι “ο δεύτερος εγκέφαλός μας”.

Όπως προκύπτει, το εντερικό μας σύστημα κάνει πολλά περισσότερα από το να διαχειρίζεται τη χώνεψη και να προκαλεί τα αισθήματα αγωνίας σε σύνδεση με τον εγκέφαλό μας. Τα έντερα κατά ένα μέρος καθορίζουν τη διανοητική μας υγεία και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ασθενειών σε όλο το σώμα! Επομένως ακολούθησε το συμπέρασμα ότι το υγιές εντερικό σύστημα βοηθά στο να διατηρήθεί η καλή διανοητική και συναισθηματική υγεία και ισορροπία – οι τροφές που καταναλώνετε απευθείας επιδρούν και επηρεάζουν τη διανοητική και συναισθηματική σας κατάσταση!

Το εντερικό και ο εγκέφαλος αναπτύσσονται από τους ίδιους ιστούς,ένα τμήμα τους αναπτύσεται μέσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα δηλαδή τον εγκέφαλό μας και το άλλο τμήμα μέσα στο εντερικό νευρικό σύστημα- τα έντερα και στομάχι. Το πνευμονογαστρικό νεύρο συνδέει αυτά τα δύο νευρικά συστήματα, στα οποία βρέθηκαν κάποιες ίδιες ορμόνες και νευροδιαβιβαστές! Το εντερικό νευρικό σύστημα μας βοηθά να διαισθανθούμε απειλές από το περιβάλλον μας και αμέσως μετά επηρεάζουν τις αντιδράσεις μας. Ο Δρ.Michael Gershon, συγγραφέας του βιβλίου “Ι Δεύτερος Εγκέφαλος” και πρόεδρος του τμήματος ανατομίας και κυταρρικής βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια δηλώνει: “Πολλές από τις πληροφορίες που τα έντερα στέλνουν στον εγκέφαλο επηρεάζουν την ευημερία μας και δεν τις συνειδητοποιούμε καν!”.

Μελέτες δείχνουν ότι τα Προβιοτικά επηρεάζουν την Εγκεφαλική Λειτουργία

Μία μελέτη που διεξάχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Λος Άτζελες ανακάλυψε ότι τα προβιοτικά (ωφέλιμα βακτήρια) ουσιαστικά μετέβαλαν την εγκεφαλική λειτουργία. Στην έρευνα συμμετείχαν 36 γυναίκες με ηλικία ανάμεσα στα 18 και 55,οι οποίες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες.

-Η μία ομάδα έτρωγαν γιαούρτι που περιείχε προβιοτικά, τα οποία λέγεται ότι έχουν θετική επίδραση στην υγεία του γαστρεντερικού,δύο φορές την ημέρα για ένα μήνα.

-Η άλλη ομάδα έτρωγαν ένα προιόν που έμοιαζε και είχε τη γεύση του γιαουρτιού αλλά δεν περιείχε καθόλου προβιοτικά.

-Η τρίτη ομάδα δεν έτρωγαν κανένα προιόν.

Μετά την πάροδο 4 εβδομάδων εξετάστηκαν όλες οι γυναίκες και βρέθηκε ότι εκείνες που κατανάλωναν το προβιοτικό γιαούρτι είχαν πιο σταθερές συναισθηματικές αντιδράσεις όταν τις εξέθεσαν σε αγχωτική κατάσταση.

“Αλλάζοντας το περιβάλλον στο εντερικό σύστημα, μπορούμε να αλλάξουμε ουσιαστικά το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο.” σημειώνει η Kirsten Tillisch, η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που διεξήγαγε την εν λόγω έρευνα. Η ίδια επεσήμανε “φορές και φορές επαναλαμβανόμενα ακούμε από ασθενείς ότι ποτέ δεν είχαν νιώσει κατάθλιψη ή άγχος μέχρι που άρχισαν να έχουν προβλήματα με τα έντερά τους. Η μελέτη μας δείχνει ότι η σύνδεσή έντερικό-εγκεφάλου είναι ένας δρόμος διπλής διαδρομής…. Όταν λάβουμε υπ’ όψιν τις επιπτώσεις αυτής της εργασίας,οι παλιές ρήσεις “είμαστε ό,τι τρώμε” και “gut feelings”αποκτούν καινούριο νόημα.”

Πώς να Εξασφαλίσουμε Καλή Εντερική Υγεία

-Μην αποφεύγετε το πρωινό. Το πρωινό είναι στα αλήθεια το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ενα γρήγορο smoothie είναι ό,τι χρειάζεσαι για να αρχίσεις τη μέρα σου υγειηνά.

• Αποφύγετε όξινες τροφές όπως τα αναψυκτικά και μήν υπερβάλετε με τον καφέ και το αλκοόλ
• Τρώτε φρούτα. Τα φρούτα είναι η καλυτερη πηγή βιταμινών και ενζύμων τα οποία θα βοηθήσουν το πεπτικό σας σύστημα να δουλευει εξαιρετικά!
• Πίνετε πολύ νερό μέσα στην ημέρα και ιδανικά, τουλάχιστον 500 μλ χλιαρού νερού με λεμόνι κάθε πρωί πρωτού καταναλώσετε ότιδήποτε άλλο.
• Μειώστε την ένταση και το στρες στη ζωή σας και βρείτε χρονο για να κάνετε πράγματα που χαίρεστε, ακολουθείστε αυτά που αγαπάτε και βρείτε χρόνο για αυτά καθημερινά.
• Βρείτε χρόνο για να χαλαρώσετε, κάνετε ίσως γιόγκα και διαλογισμό αν σας αρέσει. Κάντε τακτική άσκηση ,αυτές οι δραστηριότητες αυξάνουν την παραγωγή υγειών ορμονών που απαιτούνται για να διατηρήσουμε έναν υγειή νου ,και επίσης διατηρούν υγιές και το εντερικό σύστημα,

Ο εγκέφαλός σας θα σας ευγνωμονεί!

Πηγή: TherapyWave.eu

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας