Πρόγραμμα | “Ανοιχτά Σχολεία” στην Αθήνα

0
356

Η πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων για τα «Ανοιχτά Σχολεία», σχολεία ανοιχτά στη γειτονιά – ανοιχτά στην κοινωνία, συνεχίζεται όλο το μήνα Ιούλιο με καλοκαιρινές δράσεις σε 10 σχολεία σε διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας: Πλατεία Βάθη, Εξάρχεια, Πλάκα, Παγκράτι, Βοτανικός, Άνω Πετράλωνα, Τέρμα Αχαρνών, Γκράβα, Γκύζη και Κυψέλη.

Από τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, έχει ξεκινήσει η δεύτερη περίοδος των δράσεων, οι οποίες είναι δωρεάν και σε αυτές περιλαμβάνονται ρομποτική, δημιουργική απασχόληση, διδασκαλία χορών λάτιν, βιωματικά εργαστηρία, περιβαλλοντικές δραστηριότητες και άλλα καλλιτεχνικά και ψυχαγωγικά προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 3 έως 15 ετών.

Το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία» υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αναλυτικά οι δράσεις που υλοποιούνται :

Δράση ψυχαγωγίας: Αφιέρωμα στην τέχνη και την μουσική, σε συνεργασία με το ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ. Τα ανθρώπινα συναισθήματα, τα ταξίδια και η φύση παρουσιάζονται μέσα από γνωστούς πίνακες ζωγραφικής. Πολλοί από τους πίνακες προβάλλονται με την τεχνική του animation, ώστε να κινούνται και να ζωντανεύουν στα μάτια των παιδιών. Η παρουσίαση συνοδεύεται με τραγούδια και μουσική. Η δράση διαρκεί μία ώρα και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3-8 ετών σε όλα τα σχολεία ανάλογα με τη συμμετοχή.

Διακοπές στο Σχολείο σε συνεργασία με το: ΕΛΙΞ, προγράμματα εθελοντικής εργασίας. Πρόκειται για καθημερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, 8:00 – 14:00, με διάρκεια 2 εβδομάδες. Ειδικευμένοι παιδαγωγοί και ομάδες εθελοντών της ΕΛΙΞ από όλο τον κόσμο, θα αναπτύξουν δραστηριότητες και θα περάσουν μέρος των διακοπών τους δημιουργικά, στον οικείο χώρο του σχολείου. (6-12 ετών) – 26ο, 135ο, 39ο/141ο Δημοτικά Σχολεία

Η ορχήστρα του καλοκαιριού, σε συνεργασία με την ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΩΜΑΤΩΝ. Πρόκειται για καθημερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, 7:30-15:15, με διάρκεια 2 εβδομάδες, που περιλαμβάνει βιωματικές δημιουργικές δραστηριότητες καλοκαιρινής απασχόλησης γύρω από τους άξονες των εικαστικών, της μουσικής, και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. (6-12 ετών) 76ο Δημοτικό Σχολείο, 17ο Γυμνάσιο.

Παρουσίαση χορών από τη Λατινική Αμερική σε συνεργασία με τους GRIEGO LATINO. Διδασκαλία και παρουσίαση στο κοινό λάτιν χορών από μεικτό χορευτικό συγκρότημα: ΑΜΕΑ και άτομα τυπικής ανάπτυξης από όλη την Αθήνα. Κάθε Σάββατο 19:00-20.30, ανοικτή δραστηριότητα για κάθε ενδιαφερόμενο κάθε ηλικίας: χορογραφίες ομαδικές ή σε ζευγάρια, με στόχο τη δημιουργία ακαδημίας χορού και την ανάπτυξη ταλέντων. 76ο Δημοτικό Σχολείο.

Τα Μουσεία ταξιδεύουν στα Σχολεία, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΤΕΑΠΗ. Τα μουσεία θα μεταφέρουν τις μουσειοσκευές τους και θα δημιουργούν συνθήκες διαπολιτισμικής επικοινωνίας. Οι δράσεις αυτές είναι ανοιχτές σε ομάδες παιδιών από τη γειτονιά ώστε να υπάρξει αλληλεπίδραση με τα παιδιά της Αθήνας και με τα παιδιά της Ανοιχτής Δομής φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα. Κάθε Τρίτη 17.30-19:00 & Πέμπτη 11:00-12:30. (7-13 ετών) 132ο Δημοτικό Σχολείο.

Γνωριμία με την εκπαίδευση STEM, μάθε παίζοντας με τη SciCo, σε συνεργασία με την Επιστήμη-Eπικοινωνία SciCo. Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με δύο από τους πυλώνες του όρου «εκπαίδευση STEM» και συγκεκριμένα με την Επιστήμη (Science) και την Μηχανολογία (Engineering). Μέσα από θεατρικό παιχνίδι και τη διερευνητική μάθηση τα παιδιά θα ανακαλύψουν βασικές έννοιες επιστήμης (με έμφαση στη βιολογία και την ιατρική) και προγραμματισμού/ ρομποτικής, τις οποίες θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν ένα τελικό προϊόν. Μικρές ομάδες παιδιών για μία εβδομάδα καθημερινά 10:00-13:00. (10-15 ετών) 132ο Δημοτικό Σχολείο.

Λιλιπούτειοι Μηχανικοί & Ρομποτική, σε συνεργασία με τον Oργανισμό Εκπαίδευσης Ρομποτικής, Τεχνολογίας & Μαθηματικών STEM education. Πρόκειται για καθημερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, 9:00 – 14:30, με διάρκεια 2 εβδομάδες. Μέσα από μια σειρά από ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τα βασικά δομικά υλικά μιας κατασκευής, ανακαλύπτουν τις Απλές Μηχανές (τροχαλίες, γρανάζια, ρόδες, άξονες, μοχλοί) και εξερευνούν τους διάφορους τρόπους λειτουργίας τους. (6-12 ετών) 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο.

Ανοιχτός διάλογος εξοικείωσης με την αναπηρία σε συνεργασία με το Σωματείο Σ.Κ.Ε.Π. – «Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης για την πραγματικότητα της αναπηρίας το οποίο απευθύνεται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς κοινωνικούς λειτουργούς κλπ. Στόχος: Η δημιουργία «αντανακλαστικών» και αντιλήψεων κοινωνικής ευθύνης και η προώθηση της ίσης συμμετοχής στην κοινωνία όλων των πολιτών – με και χωρίς αναπηρία. Η δράση διαρκεί μία ώρα και υλοποιείται ανάλογα με τη συμμετοχή.

Δημιουργική απασχόληση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών σε συνεργασία με το: ΕΛΙΞ, προγράμματα εθελοντικής εργασίας. Περιλαμβάνει ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης μέσω της μουσικής, του θεάτρου, της ζωγραφικής και των παιχνιδιών καθημερινά 9:30 – 14:30. Στόχος είναι η προετοιμασία των παιδιών στην ομαλή ένταξη στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, και η προσφορά υποστηρικτικής επίδρασης στον πληθυσμό των προσφύγων. (6-12 ετών) 87ο και 35ο Δημοτικά Σχολεία.

Σχολεία χωρίς σύνορα, σε συνεργασία με το ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Μια εξειδικευμένη ομάδα εκπαιδευτικών, θα προετοιμάζουν καθημερινά 9:00-13:00, τα παιδιά πρόσφυγες για την ένταξή τους στο ελληνικό σχολείο: Εκμάθηση της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας. Παράλληλη διδασκαλία της ελληνικής στους συνοδούς ενήλικες μαζί με δράσεις ενημέρωσης, αθλητισμού, ψυχαγωγίας, συναντήσεων κοινωνικοποίησης. (6-12 ετών) 51ο Δημοτικό Σχολείο

Δημιουργικό Παιχνίδι, σε συνεργασία με το ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης από εξειδικευμένη ομάδα εκπαιδευτικών του Δικτύου για τα δικαιώματα του παιδιού. Ομαδικά παιχνίδια που υποστηρίζουν τα «σχολεία χωρίς σύνορα», καθημερινά 12:00-14:00. (6-12 ετών) 51ο Δημοτικό Σχολείο.

Οι διευθύνσεις των σχολείων είναι:

1Η Δημοτική Κοινότητα:

51ο Δημοτικό Σχολείο Ακομινάτου 40 10438 Πλ. Βάθης,

35ο Δημοτικό Σχολείο – Κωλέττη 34 10682 Εξάρχεια,

1ο Πειραματικό Γυμνάσιο – Αδριανού 114, Πλάκα 10557

2Η Δημοτική Κοινότητα:

17ο Γυμνάσιο Κυνίσκας 29 Παγκράτι 11636

3Η Δημοτική Κοινότητα:

87ο Δημοτικό Σχολείο – Ορφέως 58 Βοτανικός 11854,

76ο Δημοτικό Σχολείο – Κυκλώπων 6 Άνω Πετράλωνα 11852

5Η Δημοτική Κοινότητα:

39ο και 141ο Δημοτικά Σχολεία – Αχαρνών 399 και Τσούντα Τέρμα Αχαρνών 11143,

132ο Δημοτικό Σχολείο -Ταϋγέτου 60 Γκράβα 11255

6Η Δημοτική Κοινότητα:

26ο Δημοτικό Σχολείο – Φωκίωνος Νέγρη 63 Κυψέλη 11361

7Η Δημοτική Κοινότητα:

135ο Δημοτικό Σχολείο – Μομφεράτου 94 Γκύζη 11474

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία», ανακοινώσεις, αλλαγές στο πρόγραμμα καθώς και αναλυτικά πληροφορίες για τις καλοκαιρινές δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://athensopenschools.weebly.com/

Πηγή: dikaiologitika.gr

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας