Πρόληψη | Κορυφαίος παράγοντας προστασίας από κάθε παθογόνο μικρόβιο, ιό και άλλα

0
2284
Η φάση που περνάμε το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση του κορωνοϊού, πέραν της ανησυχίας και του φόβου που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι εξαιρετική αφορμή για να σκεφτούμε, να εσωτερικευτούμε και να θυμηθούμε τί πραγματικά σημαίνει «πρόληψη» και πόσο σημαντική είναι για την υγεία και την ομαλή συνέχιση του ανθρώπου στον πλανήτη Γη.

 

aισθανόμαστε και οι δύο πως τώρα είναι η καλύτερη και η πιο κατάλληλη ευκαιρία να δράσουμε ως θεραπευτές, με ευρύτερο τρόπο, τόσο θεραπευτικά όσο και ενημερωτικά για όλους εσάς, αλλά και τους εαυτούς μας φυσικά

Κάτι σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το σώμα μας ζει με μικρόβια, μύκητες, ιούς, και άλλους μικροοργανισμούς, από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής μας!! Αυτά, είναι το μόνιμο «παρεάκι μας» σε όλη την ζωή μας. Ως εκ τούτου, ο οργανισμός μας ξέρει τί να κάνει με όλων των ειδών τους μικροοργανισμούς και τα παράσιτα, τόσο τα ωφέλιμα όσο και τα βλαπτικά. Ο πιο σημαντικός παράγοντας που μας κρατάει σε κατάσταση υγείας είναι η ίδια η δύναμη και οι δυνατότητες του οργανισμού μας να απομονώνει και να απενεργοποιεί τους ιούς, τα μικρόβια κλπ, όταν αυτά γίνονται επικίνδυνα, έτσι ώστε να μην τους επιτρέπεται να δράσουν κατά της υγείας μας. Έτσι, τα απωθούμε ή τα  «φιλοξενούμε», αλλά ΔΕΝ νοσούμε.

Σαφώς υπάρχουν διαβαθμίσεις ως προς το πόσο τους «επιτρέπουμε» να δράσουν. Όσο πιο ισχυρό ανοσοποιητικό έχουμε και όσο πιο καλή είναι η φυσική μας κατάσταση, τόσο απομακρύνεται ο κίνδυνος να ασθενήσουμε από αυτούς. Εάν τα επίπεδα του ανοσοποιητικού και της φυσικής κατάστασης είναι μικρότερα, τότε μπορεί να νοσήσουμε ήπια, και εάν τα επίπεδα αυτά είναι χαμηλά, τότε νοσούμε με πιο έντονα συμπτώματα, αντιστρόφως ανάλογα της δύναμης του ανοσοποιητικού μας.

Όπως καταλαβαίνουμε, ο σημαντικότερος παράγοντας για τη διατήρηση της υγεία μας είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού και η βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης. Αυτά, αφορούν τόσο την πρόληψη, αλλά και την φάση της θεραπείας εάν τελικά το «παθογόνο» (πχ ιός) φανεί πιο δυνατό από τον οργανισμό μας. Ως παράδειγμα που εύκολα αντιλαμβανόμαστε, αναφέρω την ανθεκτικότητα όσων δουλεύουν-δουλεύουμε με ασθενείς οι οποίοι φέρουν και μεταφέρουν παθογόνα μικρόβια και ιούς. Αν ήμασταν έρμαια των παθογόνων, τότε κάθε λίγο θα νοσούσαμε, λόγω της συχνής επαφή μας με ασθενείς. Αυτό όμως δεν γίνεται!

Εν τέλει, η ερώτηση ΔΕΝ είναι «πώς μπορούμε να σωθούμε από τον κορωναϊό», αλλά η ερώτηση είναι «πώς μπορούμε να δυναμώσουμε απέναντι στον κορωναϊό, αλλά και σε κάθε άλλο ιό».

Αυτά τα λίγα που αναφέραμε, είναι πολύ σημαντική πληροφορία για να επανατοποθετηθούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι συμβιώνουμε με πληθώρα και ποικιλία μικροβίων, διότι είμαστε έτσι φτιαγμένοι από την φύση, όμως ο οργανισμός μας έχει την φυσική δυνατότητα να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα.

Η πρόληψη και η διατήρηση της καλής φυσικής, αλλά και ψυχονοητικής μας κατάστασης, είναι τα δυναμικά μας εργαλεία για να διατηρούμε την ισορροπία μας, σωματική και ψυχική, και τελικά την υγεία μας.

Μερικές οδηγίες, όχι οι μόνες, ειδικά σε αυτόν το δύσκολο καιρό, είναι οι παρακάτω με σειρά προτεραιότητας:

1.Κατ’ αρχήν, καλή ψυχολογία

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου εμείς οι ίδιοι ή γνωστοί μας, έχουμε αρρωστήσει μετά από έντονο ή παρατεταμένο στρες, οποιασδήποτε αιτιολογίας. Τυχαίο; Η κακή ψυχολογία «ρουφάει» από τις δυνάμεις μας, και αν αυτό γίνεται παρατεταμένα, εξαντλούμαστε ψυχικά και σωματικά. Δεν υπάρχει συνταγή… Ο καθένας μας γνωρίζει τί «τον ανεβάζει», ποιες είναι οι μικρές χαρές του και τί «τον ρίχνει». Συνεπώς, επιδιώκετε περισσότερες χαρές και ευχάριστες στιγμές και ταυτόχρονα απομακρύνετε  ό,τι σας είναι δυσάρεστο στην ζωή σας.

2. Καλό ύπνο

Διατηρείτε τον ύπνο σας όσο καλύτερο γίνεται και εάν δεν είναι καλός, βελτιώστε τον όσο μπορείτε. Ο νυχτερινός ύπνος κυρίως, είναι «τροφοδότης» και ταυτόχρονα «επιδιορθωτικός» (θα έλεγα και θεραπευτικός) για όποιες ανισορροπίες συμβαίνουν μέσα μας.

3.Σωστή διατροφή

Η «σωστή» διατροφή δεν είναι μία, αλλά για τον καθένα μας διαφορετική. Κάποιες γενικές κατευθύνσεις όμως είναι σχεδόν κοινές για όλους μας:

  • ελαφρά γεύματα, βασισμένα κυρίως σε λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, λαδερά, ρύζι, φαγόπυρο, κινόα, κεχρί. Μείωση των ζυμαρικών, γενικά ζύμης. Μεγάλη μείωση της ζάχαρης. Απουσία τηγανιτών και γενικότερα βαριά μαγειρεμένων φαγητών. Κρέας σε μικρές ποσότητες, συνδυασμένα με λαχανικά.

Όσο πιο ελαφρύ και λειτουργικό είναι το πεπτικό μας σύστημα, τόσο καλύτερα αναπληρώνουμε ενέργεια από τις τροφές κι επίσης καθαρίζει όλη η πεπτική οδός (από το στόμα μέχρι και το έντερο) απομακρύνοντας και βλαπτικούς μικροοργανισμούς.

Εστιάζετε τις διατροφικές σας συνήθειες περισσότερο σε ουδέτερες και αλκαλικές τροφές, παρά όξινες (δείτε πίνακα παρακάτω). Το ΥΓΕΙΕΣ σώμα τείνει προς το αλκαλικό.

4. Μερικά από τα συνηθισμένα τρόφιμα και βότανα της κουζίνας μας, κάνουν εξαιρετική αντιβιωτική – αντιμικροβιακή – αντιοξειδωτική – αντισηπτική – αντιφλεγμονώδη δουλειά

Ρίγανη, θυμάρι, σκόρδο, κρεμμύδι, δενδρολίβανο, ευκάλυπτο, κανέλλα, κουρκουμά, γλυκάνισο, λεμόνι. Ειδικά τα: ρίγανη, θυμάρι, ευκάλυπτο, μάραθο, γλυκόριζα, σκόρδο, είναι πιο κατάλληλα για το αναπνευστικό σύστημα, στο οποίο επιτίθεται ο κορωναϊός.

Ακτινίδια, πορτοκάλια, χρωματιστές πιπεριές που περιέχουν βιταμίνη C.

5. Άλλα ενισχυτικά του ανοσοποιητικού μας είναι τα:

  • Βιταμίνη C σε διατροφικό συμπλήρωμα το οποίο όμως να παρασκευάζεται από φυσική πρώτη ύλη (σημαντικό)
  • Βιταμίνη D σε συμπληρώματα διατροφής ή σε τρόφιμα. Πολύ καλό ενισχυτικό του αναπνευστικού.
  • Ψευδάργυρος, Σελήνιο, Κολλοειδής άργυρος, Εχινάκεια, Καλέντουλα, τα οποία μπορείτε να βρείτε σε συμπληρώματα διατροφής.

Προσοχή: Τηρείτε τις δοσολογίες των σκευασμάτων και εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

6. Συντονίστε ή αλλάξτε τις συνήθειές σας προς τα εξής:

Ήπια σωματική άσκηση

Πέραν της εκτόνωσης του άγχους, η κίνηση του σώματος με μορφή άσκησης τονώνει την κίνηση του λεμφικού (ο «σκουπιδιάρης» του οργανισμού) και του καρδιαγγειακού συστήματος, με αποτέλεσμα να τονώνει τις ζωτικές μας λειτουργίες, οι οποίες ρυθμίζουν την συνολική υγεία μας.

ΖΕΣΤΑ ροφήματα ΑΝΤΙ για κρύα.

Τα ζεστά έναντι των κρύων, κρατούν τις λειτουργίες μας σε ετοιμότητα, ενώ τα κρύα τις επιβραδύνουν, ειδικά τέτοια εποχή που ακόμα έχει κρύο. Επιπλέον, η ζέστη είναι αυτή που δημιουργεί το σωστό κλίμα για να καταστραφούν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

ΕΠΑΦΗ με την ΦΥΣΗ.

Από αυτήν γεννιόμαστε και αυτό είμαστε: ΦΥΣΗ. Συγκρίνετε από τα δικά σας βιώματα, πώς νιώθετε σε φυσικό περιβάλλον και πώς σε αστικό…!!!! Οι δικές σας εμπειρίες τα λένε όλα…

7. Τελευταίο και … τετριμμένο, αλλά σημαντικό ως προς τον κορωναϊό που προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα, ΜΕΙΩΣΤΕ σημαντικά ή εξαφανίστε το ΚΑΠΝΙΣΜΑ.

8. Να θυμάστε πάντα το πρώτο: ΚΑΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ.

Η Αρχαία Σοφία (Sun Si Miao , θεραπευτής, δάσκαλος και συγγραφέας) έλεγε:
όταν το πνεύμα είναι δυνατό, το σώμα μπορεί να κάνει τα πάντα.

 

Newsletter εγγραφή

 

AndreasKarousos

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας