Πρόπολη | Το φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν οι μέλισσες

0
2976

Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης ουσία που παράγουν οι μέλισσες για να στεγανοποιούν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης. Παρουσιάζει ποικιλία στη μορφή και στη χημική σύσταση. Είναι γνωστή από την αρχαιότητα για την θεραπευτική της δράση, ιδίως την αντιική και αντιβακτηριδιακή, που την καθιστά διαχρονικά πολύτιμο σύμμαχο ενάντια στις λοιμώξεις.

 

κατά την αρχαιότητα, οι μεσογειακοί λαοί είχαν διαπιστώσει την αντιφλεγμονώδη δράση της και την ανέφεραν ως το “μαύρο κερί”. Ο Ιπποκράτης την σύστηνε για για τη γρήγορη επούλωση πληγών, σε έλκη και εγκαύματα. Σήμερα, η πρόπολη χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο, είτε ως αυτούσιο σκεύασμα, είτε ως συστατικό με άλλα προϊόντα της μέλισσας, όπως η γύρη και το μέλι ή άλλα βοτανικά σκευάσματα.

Ποιά είναι η ετυμολογία της λέξης πρόπολη;

Το όνομα της προέρχεται από τις λέξεις «Προ» και «Πόλις», δηλαδή «προ (μπροστά) της Πόλεως των μελισσών». Είναι το υλικό που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να καλύψουν τυχόν ρωγμές ή τρύπες στην οχύρωση της κυψέλης, για να απολυμάνουν το εσωτερικό της, προφυλλάσοντας τους γόνους τους, το μέλι και το κερί. Οι μέλισσες χρησιμοποιούν την πρόπολη ως το γιατρικό της κυψέλης, προστατεύοντάς την από εχθρούς και από ασθένειες. Είναι η δική τους άμυνα απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Λέγεται, μάλιστα, πως είναι τόσο αποστειρωμένο το εσωτερικό της κυψέλης, όσο κανένα χειρουργείο δε μπορεί να πετύχει!

Τι είναι η πρόπολη (bee-glue);

Είναι μια κολλώδης ουσία, την οποία συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορες φυτικές πηγές. Οι μέλισσες συλλέγουν τις ρητινωδείς εκκρίσεις από διάφορα φυτά και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες.

Οι μέλισσες ταξιδεύουν κυρίως σε ακτίνα 1,5χλμ. μέχρι 3χλμ μακρυά από την κυψέλη τους για να συλλέξουν τα συστατικά της πρόπολης, έχοντας προτίμηση στο φλοιό της λεύκας, εάν υπάρχει. Το χρώμα και η σύνθεση της πρόπολης ποικίλει ανάλογα με τη θέση των μελισσών και τα δέντρα και τα λουλούδια στα οποία έχουν πρόσβαση, με τις προσμείξεις κεριού και γύρης, αλλά και από τον χρόνο παραμονής της πρόπολης στην κυψέλη. Η πρόπολη της Ελλάδας, για παράδειγμα, διαφέρει από αυτή της Βραζιλίας!

Το χρώμα της πρόπολης μπορεί να είναι κίτρινο-πράσινο, πορτοκαλο-πράσινο μέχρι καστανό και σκούρο καφέ.

Η χημική της σύσταση είναι πολύ σύνθετη, καθώς έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από 300 χημικές ενώσεις. Είναι πλούσια σε ρητίνη (50%), κερί (30%), αιθέρια έλαια και γύρη, ενώ περιέχει πολλά στοιχεία ακόμη, όπως ένζυμα, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, βιοφλαβονοειδή, αρωματικές ουσίες, σάκχαρα, βάλσαμα, τερπένεια, αλειφατικά οξέα και εστέρες, φλαβόνες, ανόργανες ουσίες και πολλά άλλα.

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά της πρόπολης;

Φύση: θερμή
Γεύση: πικάντικη και έντονα αρωματική

Ποιές είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης;

Η πρόπολη έχει πολυάριθμες θεραπευτικές δράσεις. Είναι αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδης, αντιμυκητισιακή, αντιϊκή, αντιαιμορραγική, αντιβακτηριδιακή, επουλωτική, αντιοξειδωτική, αναισθητική, αντιπαρασιτική, ενισχυτική του ανοσοποιητικού συστήματος, και είναι κατάλληλη τόσο για εσωτερική, όσο και για εξωτερική χρήση.

Η πρόπολη, λόγω της μοναδικής της σύστασης και των θεραπευτικών της ιδιοτήτων έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των ερευνητών παγκόσμια, καθώς εκπονούνται περίπου 300 έρευνες το χρόνο.

Ας αναφερθούμε σε κάποια σημεία, σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες:
Αντιμικροβιακή – Αντιβακτηριδιακή δράση

Δρα ως ένα φυσικό αντιβιοτικό με αντιμικροβιακή δράση, απέναντι στο σταφυλόκοκκο, στον στρεπτόκοκο και αλλού, χωρίς παρενέργειες. Σύμφωνα με το Εθνικό Καρδιολογικό & Πνευμονολογικό ινστιτούτο Λονδίνου είνα ικανή να καταστρέφει βακτήρια που έχουν γίνει ανθεκτικά σε μοντέρνα συνθετικά αντιβιοτικά. Επίσης, η ταυτόχρονη λήψη της μαζί με αντιβιοτικά, μειώνει τις παρενέργειες των τελευταίων. Η αντιβακτηριδιακή της δράση οφείλεται κυρίως στο σιναμικό οξύ και στη πληθώρα από φλαβονοειδή, που περιέχει η πρόπολη.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Αναστέλλει τη σύνθεση της προσταγλανδίνης, που είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση της φλεγμονής, ενώ παράλληλα διεγείρει την κινητικότητα των μακροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αντιϊκή δράση

Η πρόπολη προφυλάσσει στη γρίπη και δρα αποτελεσματικά ενάντια σε ιούς του έρπητα και σε αδενο-ιούς. Οι αντιϊκές τις ιδιότητες οφείλονται στα φλαβονοειδή που περιέχει, επίσης στις εστέρες και το καφεϊκό οξύ.

Αναισθητική δράση

Η πρόπολη, χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τον πόνο της άνω αναπνευστικής οδού, των δοντιών, του αυτιού. Επίσης, για τοπική αναισθητική χρήση, όπως τα τσιμπήματα εντόμων, χάρει στα πτητικά της έλαια.

Πού χρησιμοποιείται η πρόπολη;

Ενδείκνυται για εσωτερική και για εξωτερική χρήση.

Εσωτερική χρήση σε:
 • Κρυολογήματα
 • Βήχα
 • Γρίπη
 • Ιώσεις
 • Άσθμα
 • Βρογχίτιδες
 • Άφτρες
 • Στομαχικά
 • Εντερικά
 • Έλκη
 • Γαστρίτιδες
 • Κολπίτιδες
 • Ουλίτιδες
 • Πονόδοντοι
 • Υπέρταση
 • Αρτηριοσκλήρυνση
 • Στεφανιαία
 • Παραγωγή αντισωμάτων
 • Ενδυνάμωση λεμφοκυττάρων
Εξωτερική χρήση σε:
 • Έκζεμα
 • Μυκώσεις
 • Κρυοπαγήματα
 • Καψίματα
 • Έρπης
 • Ρύτιδες
 • Ρευματικοί πόνοι
 • Πρησμένες φλέβες
 • Αιμορροΐδες

Σε ποια μορφή μπορούμε να τη βρούμε στο εμπόριο;

Την πρόπολη τη βρίσκουμε είτε στην ακατέργαστη μορφή της, είτε με τη μορφή διαφόρων σκευασμάτων.

Τα συνήθη σκευάσματα είναι: βάμμα πρόπολης (εκχύλισμα σε αιθυλική αλκοόλη), σιρόπι, έλαιο, κρέμες και αλοιφές, χάπια και ταμπλέτες, στοματικά και ρινικά σπρέι.

Έχει παρενέργειες η πρόπολη;

Δεν παρουσιάζει παρενέργειες, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας σε υποπροιόντα της μέλισσας, όπως το μέλι, σε κωνοφόρα, σε λεύκες, βάλσαμο Περού και σαλικυλικά.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, είναι καλό να συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας

 

Η Αλάδανο συλλέγει πρόπολη από ειδικές προπολοπαγίδες διαλύοντας την σε αιθυλική αλκοόλη 95 βαθμούς. Αυτό την καθιστά ισχυρή άμυνα του οργανισμού. Επιπλέον, η Αλάδανο εμπλουτίζει την πρόπολη με αιθέριο έλαιο από κανέλα Κεϋλάνης και μέλι, με αποτέλεσμα να δυναμώνει τη δράση της. Το “Βάμμα πρόπολης” και η “πρόπολη με αιθέριο έλαιο κανέλας και μέλι” από το Αλάδανο μπορούν να τα χρησιμοποιούν όλοι ανεξαρτήτου ηλικίας και παιδιά από 3 ετών και άνω. Όσες φορές θέλουν ημερησίως χωρίς παρενέργειες.

Διατίθεται Βάμμα πρόπολης σε σταγόνες 35 ml και Πρόπολη με αιθέριο έλαιο κανέλας σε spray των 35ml και 8 ml.

Αναλυτικά στοιχεία: Αλάδανο – Aladano
Ιστοσελίδα: http://aladano.gr/
Email: [email protected]

 

Δικτυογραφία:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-390/propolis
https://www.healthline.com/health/propolis-an-ancient-healer
“Antimicrobial Activities of European Propolis Collected from Various Geographic Origins Alone and in Combination with Antibiotics”, by Issam AL-Ani,1,2 Stefan Zimmermann,3 Jürgen Reichling,1 and Michael Wink1,
http://aladano.gr/%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b7/
https://www.proionta-tis-fisis.com/pos-na-hrisimopoiiseis-thn-propoli-therapeytika/
https://www.itrofi.gr/zwika/meli/article/509/oi-therapeytikes-idiotites-tis-propolis

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας