Πριν από αρκετά χρόνια η μεγαλύτερη κόρη μας δούλευε σε κάποιο εστιατόριο. Λίγο πριν από τη λήξη της συνεργασίας της, ήρθε αντιμέτωπη με έναν «νταή» που δεν ήταν άλλος από τη διευθύντριά της.

 

για να σας δώσω όλη την εικόνα, σκεφτείτε ότι αυτή ήταν η πρώτη της δουλειά σε αυτόν τον κλάδο –που αναμφισβήτητα είναι αρκετά δύσκολος. Ήταν δε συνεσταλμένη, αν όχι κάτι παραπάνω από αυτό, ειδικά σε καταστάσεις όπου δεν είχε πολλή αυτοπεποίθηση. Δύο εβδομάδες πριν από τις διακοπές του Πάσχα υπέβαλε την παραίτησή της –δώρο προς τον εργοδότη, εφόσον ήταν υπάλληλος μερικής απασχόλησης και δύο εβδομάδες προειδοποίηση κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι. Τέλος πάντων, εκείνη προειδοποίησε, άλλα έγινε κάποιο λάθος επικοινωνίας στο διάστημα που μεσολάβησε από τη στιγμή που η κόρη μας ενημέρωσε τον προϊστάμενό της (όχι τον «νταή») ως την ώρα που εκείνος ενημέρωσε τη διευθύντρια (τον «νταή»), ώσπου είχαν σχεδόν περάσει οι δύο εβδομάδες. Αντιλαμβάνεστε σε αυτό το σημείο ότι η κόρη μας είχε προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσει, ώστε να μπορέσει να αποδεσμευτεί πριν από τις διακοπές του Πάσχα για να τις περάσει επιτέλους και μια φορά με την οικογένειά της.

Η διευθύντρια την κάλεσε στο γραφείο της και της είπε ότι έπρεπε να δουλέψει τις ημέρες του Πάσχα δεδομένου ότι μέχρι εκείνη τη μέρα –που ήταν αρκετές μέρες νωρίτερα– εκείνη (ο «νταής») δεν είχε λάβει γνώση (από τον προϊστάμενο). Λάβετε υπόψη ότι η Μπριτ προσπάθησε να εξηγήσει το μπέρδεμα που είχε γίνει στην επικοινωνία, αλλά η διευθύντρια ήταν ανένδοτη. Πραγματικά πιστεύω ότι της άρεσε να εκφοβίζει. Το βρίσκω νοσηρό.

Όταν η γυναίκα μου πήγε να πάρει την κόρη μας από το εστιατόριο, τη βρήκε να κλαίει. Πάλι καλά που η γυναίκα μου δεν έκανε επί τόπου στροφή για να πάει να «βρει» τη διευθύντρια! Η προσωπικότητα της Έιμι είναι επίσης πολύ ήπια και καθόλου εριστική, εκτός αν πας να τα βάλεις με τα παιδιά της. Πολύ θα ήθελα να το δω αυτό! Ήρθαν στο σπίτι και μου εξιστόρησαν τι είχε συμβεί. Ούτε εγώ είμαι υπέρ των αντιπαραθέσεων, αλλά εδώ επρόκειτο για την κόρη μας. Τηλεφώνησα στη διευθύντρια και εν ψυχρώ τη ρώτησα γιατί εκφόβισε την Μπριτ –μια υπάλληλο μερικής απασχόλησης για την οποία γνώριζε ότι ήταν εύκολο να τη φοβερίσει και που είχε βάλει τα κλάματα μες στο γραφείο!

Έπειτα από μερικές αστείες δικαιολογίες και αφού κατάλαβε ότι δεν πτοούμαι εύκολα, μου έκλεισε το τηλέφωνο. Λαμπρά. Της τηλεφώνησα ξανά. Εκείνη απάντησε, αλλά ας σταματήσω την ιστορία εδώ.

Στη ζωή συναντούμε αθροιστές, αφαιρέτες, διαιρέτες και πολλαπλασιαστές. Εγώ αυτό το αποκαλώ μαθηματικά προσωπικοτήτων.

Οι αθροιστές –δίνουν αξία στους ανθρώπους. Ενισχύουν τις σχέσεις και βελτιώνουν τις επιδόσεις της ομάδας μέσα από τη συνεργασία και όχι εκμεταλλευόμενοι τους άλλους.

Οι αφαιρέτες –βλέπουν μόνο τα αρνητικά. Επισημαίνουν τι δεν πάει καλά με εσάς και την κατάσταση –ενεργά και, ακόμη χειρότερα, παθητικά. Αφαιρούν από κάθε σχέση –παρόλο που αυτό συνήθως δεν γίνεται σκόπιμα, συνήθως αυτός είναι ο προκαθορισμένος τρόπος λειτουργίας τους. Μια και το ’φερε η κουβέντα, αυτό δεν είναι δικαιολογία. Όλοι έχουμε την ικανότητα να έχουμε περισσότερη επίγνωση για το πώς επηρεάζουμε όσους μας περιβάλλουν.

Οι διαιρέτες –αυτοί οι άνθρωποι κάνουν ό,τι και οι αφαιρέτες, αλλά σκόπιμα. Το προσχεδιάζουν –συνήθως για τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς. Δηλητηριάζουν οικογένειες, ομάδες και νοοτροπίες.

Οι πολλαπλασιαστές –αυτοί οι άνθρωποι όχι μόνο αναπτύσσουν σχέσεις, αλλά και ανθρώπους, οι οποίοι με τη σειρά τους αναπτύσσουν την ομάδα και τις σχέσεις γύρω τους. Η θετική αλλαγή και η ανάπτυξη συμβαίνουν μέσα από την επιρροή τους ακόμη και όταν δεν είναι παρόντες.

Εσείς τι είδους προσωπικότητα είστε;

Θέλετε να μαντέψετε σε ποια κατηγορία εντάσσεται ο «νταής»; Εντάξει, πάνε χρόνια που έγιναν όλα αυτά, ας ελπίσουμε ότι αυτή η γυναίκα άλλαξε.

Η επιτυχία αποτελείται από συνεχόμενες αποτυχίες
χωρίς να χάνεται ο ενθουσιασμός.
–Γουίνστον Τσόρτσιλ

 

Απόσπασμα από το βιβλίο: «52 Μαθήματα Ηγεσίας», του Μάικ Γκριν από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας