Πρωτοπόρος στην καταπολέμηση της φτώχειας κέρδισε το Νόμπελ

0
223

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα ότι ήταν δυνατόν να κερδίσω το Νόμπελ σε τόσο νεαρή ηλικία», ήταν η πρώτη αντίδραση της 46χρονης Εσθέρ Ντιφλό όταν της ανακοινώθηκε η μεγάλη τιμή που της έκανε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών.

 

ΗΓαλλοαμερικανίδα καθηγήτρια Οικονομικών του ΜΙΤ, Εσθέρ Ντιφλό, μια από τις πιο διάσημες οικονομολόγους σε ολόκληρο τον κόσμο, μοιράζεται το Νόμπελ Οικονομίας με τον σύζυγο και συνάδελφό της Αμπχιτζίτ Μπανερτζί από την Ινδία και τον Αμερικανό, επίσης οικονομολόγο, Μάικλ Κρέμερ, με τους οποίους και δημιούργησε μια πειραματική προσέγγιση για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας.

Σύμφωνα με την Ακαδημία, το έργο των τριών οικονομολόγων έδειξε πώς το πρόβλημα της φτώχειας μπορεί να αντιμετωπιστεί με το να διασπάται σε μικρότερα και πιο συγκεκριμένα ερωτήματα σε τομείς, όπως η εκπαίδευση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθιστώντας έτσι πιο εύκολη την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Και για να γίνει κατανοητό πόσο επείγον είναι το πρόβλημα της φτώχειας στον κόσμο σήμερα, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι περίπου 700 εκατ. άνθρωποι ζουν σε συνθήκες απόλυτης ένδειας.

Από τη θέση της δεύτερης γυναίκας που τιμάται με το βραβείο για την Οικονομία στα 50 χρόνια ιστορίας του, η ταπεινή Ντιφλό εύχεται σήμερα να αποτελέσει «πρότυπο για τα κορίτσια και τις γυναίκες όλου του κόσμου, ώστε να πιστέψουν ότι είναι πιθανό να πετύχουν και η επιτυχία τους να αναγνωριστεί στα πέρατα όλου του κόσμου».

«Ας ελπίσουμε ότι οι γυναίκες θα συνεχίσουν να εργάζονται με το ίδιο πείσμα και οι άνδρες από εδώ και στο εξής, θα τους δείχνουν το σεβασμό που τους αξίζει», προσθέτει η ίδια και εκπλήσσει αποκαλύπτοντας ότι αρχικά ήθελε να σπουδάσει ιστορία. Οι διάφορες ερευνητικές θέσεις όμως που ανέλαβε της έδειξαν ότι «ο τομέας των οικονομικών είναι αυτός που μπορεί να κάνει τη διαφορά όσον αφορά τις παγκόσμιες δράσεις».

Η δυνατότητα να κάνει πράγματα που έχουν σημασία ήταν αυτή που την οδήγησε στην επιστήμη των αριθμών, όπου την κέρδισε η οικονομία της ανάπτυξης. «Δεν ήθελα να ασχοληθώ με τη μακροοικονομία, ούτε με το χρηματοπιστωτικό τομέα», εξηγεί η Ντιφλό, που έκανε το μεταπτυχιακό της στη γαλλική σχολή Paris School of Economics, όπου σήμερα διδάσκει ως καθηγήτρια για την Ανακούφιση της Φτώχειας και την Ανάπτυξη της οικονομίας.

Στις κορυφαίες στιγμές της καριέρας της συγκαταλέγεται η επιλογή της το 2013 από τον Λευκό Οίκο ως σύμβουλος του πρώην Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα ανάπτυξης, οπότε και κατέλαβε μια θέση στο Συμβούλιο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη.

Πηγή: amightygirl.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας