Της Ζωής Νικητάκη

Η ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεία είναι μια συμβουλευτική και θεραπευτική μέθοδος προσέγγισης που ενσωματώνει τους αρχετυπικούς και ενορατικούς κόσμους του Carl Yung, τις πρωτοπόρες μεθόδους του Roger Woolger, καθώς και το ψυχοδραματικό έργο του J.L. Moreno, μα και άλλες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους και πρακτικές που γεφυρώνουν την ανατολή με τη δύση δημιουργώντας και παρέχοντας την ευκαιρία να πραγματοποιηθεί βαθιά προσωπική ανάπτυξη και μεταμόρφωση μέσω των χρωμάτων.

Δημιουργός του Colour Psychodynamics είναι ο Mark Wentworth, ο δάσκαλός μου, και η μέθοδος αυτή είναι το απόσταγμα του 30χρονου προσωπικού και επαγγελματικού χρωματικού ταξιδιού του, ένα ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, μάθηση, διδασκαλία και κατανόηση της θεραπευτικής γλώσσας των χρωμάτων.

Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεία, μια πρωτοποριακή συμβουλευτική και θεραπευτική μέθοδος προσέγγισης - Της Ζωής Νικητάκη

Ο κόσμος γύρω μας αποτελείται από χρώματα που μιλάνε και λένε πολλά περισσότερα από όσα μπορούμε να φανταστούμε. Με τα χρώματα που χρησιμοποιούμε ή δεν χρησιμοποιούμε, αφηγούμαστε ολόκληρη την ιστορία της ζωής μας, έστω κι αν δεν έχουμε επίγνωση γι’ αυτό. Γιατί το πορτοκαλί σε έναν συγκεκριμένο τόνο σου φέρνει απέχθεια και γιατί το πράσινο σε κάνει να ηρεμείς; Γιατί το ροζ το βλέπεις σαν κόκκινο και δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το μπλε από το πράσινο; Γιατί το μπλε για κάποιον λειτουργεί ως παυσίπονο και σε κάποιον άλλον εντείνει την αγωνία του;

Τι ιστορίες έχουν τα χρώματα να σου πουν για το κρυμμένο δημιουργικό δυναμικό σου, για τις δυσκολίες και τα εμπόδια ως προς την υλοποίηση των ονείρων σου, για τη διαχείριση των δυσκολιών, για τον σκοπό της ζωής σου και την αποστολή σου;

Όταν αρχίσεις να εργάζεσαι με τα χρώματα, τα χρώματα έρχονται και σου μιλάνε, είναι ας πούμε οι αγγελιοφόροι, οι κομιστές μιας γνώσης που μπορεί να αφορά ιστορίες που κυοφορούνται καλά κρυμμένες πολλές γενιές πριν, ιστορίες της ψυχής που σαν νότες συνθέτουν τα μονοπάτια των τραγουδιών. Και τα μονοπάτια των τραγουδιών για την κάθε ψυχή είναι διαφορετικά, μα ταυτόχρονα συναντώνται, τέμνονται ή ενώνονται κάποιες φορές. Το κάθε χρώμα έχει μια ιδιαίτερη ιστορία να αφηγηθεί για τον καθένα από εμάς, τα χρώματα είναι προκλήσεις που κρατάνε τα κλειδιά για τη διάνοιξη κάποιων πυλών, όπου εκεί μια κρυμμένη δυνατότητα σαν σπόρος περιμένει υπομονετικά να εδηλωθεί ή ένα θραύσμα της ψυχής ετοιμάζεται να αποκαλυφθεί, να φωτιστεί και να ενωθεί με την ολότητα, απ΄όπου έχει αποχωριστεί. Σαν χρωματοθεραπευτές διευκολύνουμε και διαχειριζόμαστε τον διάλογο ανάμεσα στα χρώματα και στο άτομο.

Κι επειδή τα χρώματα είναι δονήσεις φωτός, κινούνται με αυτή τη συχνότητα και ταχύτητα και φέρουν θαυμαστά αποτελέσματα και επιδράσεις σχεδόν  θαυματουργές στη ζωή μας.

 

Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεία, μια πρωτοποριακή συμβουλευτική και θεραπευτική μέθοδος προσέγγισης - Της Ζωής Νικητάκη

Με τη μέθοδο αυτή που ως κύριο εργαλείο έχει το χρώμα, μπορούμε:

 • να ανακαλύψουμε την αποστολή της ψυχής μας και τον σκοπό που καλούμαστε να υλοποιήσουμε στη ζωή
 • να επικοινωνήσουμε με την ευαλωτότητά μας, το συναισθηματικό μέρος του εαυτού μας, τον χώρο των συνειδητών ονείρων και ελπίδων μας
 • να ανακαλύψουμε τα χαρίσματα, τα ταλέντα, τα δώρα που εμφέρουμε, αλλά και το κρυμμένο ψυχικό δυναμικό μας
 • να έρθουμε σε επαφή με αυτό που ο Γιουνγκ αποκαλεί Σκιά, με τις ποιότητες και ιδιότητες που έχουν απωθηθεί στο χώρο του ανεκδήλωτου και μπορεί να κρύβουν εξαιρετικά θαυμαστά δώρα, να αποτελούν τον κρυμμένο μαγικό θησαυρό μας
 • να ενεργοποιήσουμε θέματα αδιευθέτητα που υπάρχουν σε διάφορους τομείς της ζωής (θέματα υγείας, εργασίας, σχέσεων, κλπ.)
 • να συνδεθούμε βαθύτερα με τον προσωπικό τόπο της δύναμής μας
 • να γειωθούμε καλύτερα και να συνδεθούμε με το εδώ και το τώρα
 • να αποκαλύψουμε εκκρεμότητες που η ψυχή φέρει στη ζωή και καλείται να διαχειριστεί και να ολοκληρώσουμε ημιτελείς κύκλους ή αδιευθέτητα ζητήματα βοηθώντας την ψυχή να εκπληρώσει την αποστολή της.
 • να επιφέρουμε αφθονία σε όλα τα επίπεδα της ζωής
 • να επιτρέψουμε την υπέρβαση των εμποδίων, την επίλυση δυσκολιών και την ολοκλήρωση διεργασιών για την υλοποίηση των νέων στόχων υπερβαίνοντας εμπόδια ή δυσκολίες
 • να συνδεθούμε με τον εκπληρωμένο μας εαυτό και να δώσουμε τις λύσεις σε όσα μας απασχολούν

Το χρώμα είναι σοφό, γνωρίζει σε βάθος και ως οδηγός μπορεί να σου δώσει απαντήσεις για τα ερωτήματά σου και ταυτόχρονα να σου προσφέρει το κλειδί για να μπορέσεις να ξεδιπλώσεις όλες τις κρυμμένες πινελιές του ψυχικού δυναμικού σου. Το χρώμα σου δίνει ένα είδος άδειας για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, για να πραγματώσεις την πληρότητά σου, για να συνδεθείς με τον εκπληρωμένο σου εαυτό. Το χρώμα σε βοηθά να γειωθείς και σου υπενθυμίζει την αποστολή σου στη ζωή.

Κάθε άτομο έχει το χρώμα του μονοπατιού της ζωής του, το χρώμα της συχνότητας της ψυχής του, το χρώμα που το βοηθά να θυμηθεί τον σκοπό της ψυχής του, μα ακόμα και προηγούμενες ζωές. Η ψυχοδυναμική με το χρώμα έχει ως στόχο να αφυπνίσουμε κάτι που βρίσκεται ήδη εκεί, να μας επαναφέρει στο σώμα μας και κάποιες φορές να μας οδηγήσει σε ημιτελείς κύκλους που καλούμαστε να κλείσουμε ή σε τραύματα λησμονημένα, να λάβουμε αποφάσειςγια τη ζωή μας, μα κυρίως έχει ως στόχο να ξαναθυμηθούμε το τραγούδι της καρδιάς μας.

Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεία, μια πρωτοποριακή συμβουλευτική και θεραπευτική μέθοδος προσέγγισης - Της Ζωής Νικητάκη


Και πώς συνδέεται το χρώμα με το τραγούδι της καρδιάς μας;

Στις σαμανικές παραδόσεις που παραμένουν ζωντανές σε φυλές της Ν. Αμερικής, αφού γεννηθεί το παιδί ζωγραφίζουν πάνω στοηλιακό του πλέγμα ένα σύμβολο και ένα χρώμα και έπειτα το σκεπάζουν με ένα φύλλο.Έπειτα από πέντε ημέρες το ξεσκεπάζουν και βλέπουν πως το χρώμα και το σύμβολο δεν υπάρχουν πια. Θεωρούν ότι ο Σπόρος έχει ήδη μπει μέσα. Στην πορεία της ζωής, κάθε φορά που αναδύεται μια δυσκολία, το ξαναζωγραφίζουν πάνω του για να το καθοδηγήσει, για να το συμβουλεύσει και για να το θεραπεύσει. Στο τέλος της ζωής του καίνε το χρώμα και το σύμβολό του, κιέτσι πιστεύουν πως το επιστρέφουν στο Σύμπαν.

Το χρώμα θα σου πει ξεκάθαρα ποιο είναι το αποτύπωμα, με το οποίο έχεις έρθει ως ψυχή, την προσωπική σου σφραγίδα και θα σε βοηθήσει να ευθυγραμμιστείς με το μονοπάτι των τραγουδιών σου, με αυτό ακριβώς που θα κάνει την καρδιά σου να τραγουδά. Ο καθένας βλέπει το χρώμα μέσα από το δικό του μονοπάτι και ανάλογα με το σημείο θέασής του, βλέπει την αλήθεια. Ως ψυχοδυναμικοί χρωματοθεραπευτές γνωρίζουμε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να ξέρεις το χρώμα και να το σκέφτεσαι, από το να το νιώθεις στο σώμα σου και να μπορείς να το ακούς να σου μιλάει.

Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεία, μια πρωτοποριακή συμβουλευτική και θεραπευτική μέθοδος προσέγγισης - Της Ζωής Νικητάκη

 

Η Ζωή Νικητάκη είναι εικαστικός – εικονογράφος, σύμβουλος ψυχοδυναμικής χρωματοθεραπείας, παραμυθοταξιδεύτρια, συγγραφέας

 

Ζωή Νικητάκη

1 σχόλιο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας