Η ψυχοθεραπευτική της Κρίγια Γιόγκα

0
1441

Της Ελένης Κοσσυφίδου

Yoga σημαίνει ένωση ή ζεύξη του κατώτερου εαυτού με τον ανώτερο εαυτό.

Είναι ένα φιλοσοφικό αλλά κυρίως πρακτικό-βιωματικό επιστημονικό σύστημα, το οποίο μας ενώνει μεθοδικά με την τρισυπόστατη φύση μας, προσφέροντας επίγνωση του φυσικού μας σώματος, της ψυχής και του πνεύματος μας.

Υπάρχουν πολλά συστήματα Γιόγκα.

Η επιστήμη της Γιόγκα έχει σαν τελικό σκοπό την ανάπτυξη της συνειδητότητας στον άνθρωπο. Όμως το καθένα από αυτά τα συστήματα εξειδικεύεται κυρίως σε έναν συγκεκριμένο τομέα για να εξυπηρετεί καλύτερα τις διαφορετικές  ιδιοσυγκρασίες και ανάγκες του ανθρώπου.

Η Κρίγια Γιόγκα είναι ένα θαυμάσιο αρχέγονο σύστημα, το οποίο δρα πρωτίστως στο αιθερικό – ενεργειακό σώμα του ανθρώπου, το οποίο είναι η βάση που θρέφει και δομεί το φυσικό μας σώμα. Μπορούμε να πούμε μεταφορικά και κυριολεκτικά, πως είναι το πρόπλασμα ή το καλούπι που δομεί την ύλη της κυτταρικής μας δομής. Με το ηθικοπλαστικό της σύστημα, μέσω της «συγκέντρωσης» και της «σύγκρισης», επαναφέρει τα προγράμματα και τη λειτουργία του νου στη φυσική τους ισορροπία, εξαλείφοντας τις αιτίες που προκαλούν τις νοοπάθειες (νευρώσεις, ψυχώσεις, ψυχοπάθειες).

Διδάσκει πως αν το σώμα και ο νους δε συντονιστούν σωστά,  η αρμονία και η τελειότητα δεν είναι δυνατόν να πλησιάσουν τον άνθρωπο.  Πρώτα υγεία στο σώμα και αμέσως μετά η αληθινή νοητική ισορροπία, θα σημάνουν την έναρξη της απελευθέρωσης του ανθρώπου από τα δεινά του πόνου, της αγωνίας και της αρρώστιας.

  1. Η σωματική πρακτική της Κρίγια εναρμονίζει το φυσικό με το αιθερικό μας σώμα, αναπτύσσοντας μια ρυθμοδόνηση που αφυπνίζει τις ληθαργημένες δυνάμεις του υποσυνειδήτου. Συνδυάζει Α) την ρυθμική αναπνοή με Β) την κίνηση και Γ) τη σταθερή παρακολούθηση-συγκέντρωση του νου, φέρνοντας σε απόλυτη συνεργασία και αρμονία τη συνείδησή μας (νευρικό σύστημα) με το υποσυνείδητο (μυϊκό σύστημα). Αποκαθιστά με αυτόν τον τρόπο, όλες τις αιτίες που προκαλούν τις ασθένειες. Α-σθένεια σημαίνει έλλειψη σθένους, δηλαδή έλλειψη ενέργειας. Η Κριγια Γιόγκα αποκαθιστώντας την έλλειψη ενέργειας από το αιθερικό σώμα, απομακρύνει τα αίτια των α-σθενειών.
  2. Η ψυχοθεραπευτική της Κρίγια είναι το υπερόπλο που παίρνει στα χέρια του ο άνθρωπος, για να αποκαταστήσει τη νοητική του ισορροπία μέσα από τις τεχνικές της συγκέντρωσης και της σύγκρισης. Μαθαίνει τον άνθρωπο να χρησιμοποιεί την πνευματική δύναμη της σκέψης του, με σκοπό την αυτοθεραπεία του. Σε πρώτο στάδιο εκπαιδεύεται ο ασκούμενος να αναγνωρίσει τις αδυναμίες, τις ατέλειες του χαρακτήρα και του νου του. Να βρει τις αιτίες που προκαλούν αυτές τις δυσαρμονικές λειτουργίες και να τις αποκαταστήσει. Για παράδειγμα: πόσοι από μας θα θέλαμε να χειριζόμαστε πολύ πιο ήρεμοι κάποιες καταστάσεις, να μην έχουμε θυμό μέσα μας, να μην έχουμε ανταγωνιστικότητα, ζήλεια, κακία και μίσος; Πόσες φορές δε θα θέλαμε απλά να κόψουμε το κάπνισμα και δε μπορούμε; Θα θέλαμε να νιώθουμε πιο ασφαλείς, να μη φοβόμαστε, να μην αγχωνόμαστε στην καθημερινότητα μας κι όμως δεν τα καταφέρνουμε; Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει; Με τη σημερινή γλώσσα θα μπορούσαμε να πούμε, πως τα προγράμματα του νου μας έχουν πάρει κάποιον ιό, όπως ακριβώς συμβαίνει σ΄ ένα computer. Όπως ακριβώς παρουσιάζεται δυσλειτουργία σ΄ ένα computer, το ίδιο συμβαίνει και μέσα στο νου μας.

Όταν ο νους μας δέχεται περισσότερες εντάσεις και τραυματικές εμπειρίες από αυτές που μπορεί να διαχειριστεί, είναι σαν να παρουσιάζεται ένα βραχυκύκλωμα στη λειτουργία του. Εάν δεν αποκατασταθεί αυτή η βλάβη, ο νους μεταφέρει αλλοιωμένα τις πληροφορίες και διαστρεβλώνεται η αντίληψή μας. Αυτός είναι κυρίως ο λόγος που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά τις συνθήκες της ζωής μας, να έχουμε ευθυκρισία και να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με ηρεμία γαλήνη και αποτελεσματικότητα.

Σαν εκπαιδευόμενη, βίωσα μέσα σε 2 χρόνια να εξαλείφονται όλες οι ευαισθησίες-ευπάθειες στο σώμα μου και μέσα σε 7 χρόνια να γίνομαι ένας υγιής, γεμάτος ζωή, χαρούμενος άνθρωπος.

Εκπαιδεύοντας εδώ και 23 χρόνια, έχω δει ανθρώπους αδύναμους, άρρωστους, αγχωμένους, καταθλιπτικούς, με τάσεις πανικού και δυστυχισμένους, να μεταλλάσσονται σε ανθρώπους δυνατούς, υγιής, πλημμυρισμένους από δύναμη ζωής, με σκοπό και νόημα σε αυτό που θέλουν να κάνουν.

Σας προσκαλώ σε αυτό το συγκλονιστικό ταξίδι αυτογνωσίας και ταύτισης της ύπαρξής μας με τις ανώτερες ποιότητες που φέρουμε μέσα μας.

Ελένη Κοσσυφίδου
Δασκάλα Γιόγκα, Εσωτερική Θεραπεύτρια
Πρόεδρος του Συλλόγου Γιόγκα Ελλάδας και υπεύθυνη του Ομακοείου Παλαιού Φαλήρου

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας