Πώς να συμπεριφερθείτε σε κάποιον που έχει μεγάλο εγωισμό.

 

Αν είστε άνθρωπος, πιθανότατα κάποιες στιγμές στη ζωή σας είχατε μεγάλο εγωισμό. Για μερικούς ανθρώπους αυτός είναι ο αμυντικός τους μηχανισμός που ενεργοποιείται κάποιες φορές και δεν κάνει κακό. Άλλους όμως τους καταλαμβάνει και τους αλλάζει εντελώς τη συμπεριφορά.

Το να ζείτε σύμφωνα με το εγώ σας σημαίνει να έχετε άγνοια του ποιοι είστε. Πώς θα το καταλάβετε αυτό; Μπορείτε να παρατηρήσετε τον εγωισμό σας – που λειτουργεί ως οντότητα υπό το πρόσχημα της ταυτότητάς σας – μέσα από το πεδίο της συνειδητότητάς σας. Αυτή είναι η ουσία της πνευματικής αφύπνισης. Αυτό το άρθρο όμως σκοπό έχει να σας δείξει πώς να συμπεριφέρεστε στους ανθρώπους με μεγάλο εγωισμό και που ενοχλούν την ευτυχία σας.

Ο εγωισμός μερικών ανθρώπων δεν είναι κακός και δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι γι΄ αυτόν, άλλοι όμως έχουν πολύ ισχυρό εγωισμό ο οποίος καταστρέφει την ικανότητά σας να αλληλεπιδράσετε μαζί τους με υγιή τρόπο. Είτε είναι συνάδελφοι, φίλοι, μέλη της οικογένειάς σας, συνεργάτες είτε και ο εαυτός σας ακόμα, δείτε παρακάτω τρεις αποτελεσματικούς τρόπους για να συμπεριφερθείτε σε κάποιον που έχει μεγάλο εγωισμό.
  1. Καταλάβετε πως ο εγωισμός τους αποτελεί την προστασία τους

Ο μεγάλος εγωισμός είναι ουσιαστικά ένα σύμπτωμα της πνευματικής δυσαρμονίας. Αυτοί οι άνθρωποι πάσχουν από έλλειψη αγάπης και εκτίμησης για τον εαυτό τους, οπότε οχυρώνονται εξωτερικά (μέσω της σωματικής άσκησης, της ύλης, του πλούτου, της φήμης κλπ) και με αυτό τον τρόπο συμπληρώνουν αυτά που τους λείπουν. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια επιφανειακή προσωπική αξία και καυχούμενοι στον κόσμο μέσω του εγωισμού, απλά καλύπτουν τις πληγές τους.

Νιώθω πως όποτε αισθάνομαι άσχημα για τον εαυτό μου, θέλω να κάνω ασκήσεις πιο συχνά για να γεμίσω αυτό το κενό. Όπως οι νταήδες που συνήθως προέρχονται από γονείς που τους εκφόβιζαν ως παιδιά, έτσι και οι άνθρωποι με μεγάλο εγωισμό συνήθως ενεργούν από κατάθλιψη και ανασφάλεια. Μην παίρνετε τον μεγάλο τους εγωισμό στα σοβαρά. Κάτω από αυτή τη μάσκα υπάρχει ένα μικρό παιδί που χρειάζεται να θεραπεύσει κάτι.

Δεν λέω «μικρό» για να υπονοήσω πως είναι μικρότερης αξίας επειδή δεν έχει θεραπευθεί ακόμα. Όλοι έχουμε να θεραπεύσουμε πράγματα. Το λέω επειδή πολλά από τα τραύματά τους πηγάζουν από την παιδική τους ηλικία και την εφηβεία. Ίσως τους είχαν εκφοβίσει κι έχουν χτίσει ένα εγώ για να προστατευθούν.
  1. Δείτε μέσα από τον πόνο τους

Όταν το αναγνωρίσετε αυτό για κάποιον, σταματάτε να παίρνετε τη συμπεριφορά τους τόσο στα σοβαρά. Δείτε μέσα από τον πόνο τους και φερθείτε τους με καλοσύνη και συμπόνια. Μην τρέφετε τον εγωισμό τους αλλά δημιουργήστε έναν χώρο για να νιώσουν πως αξίζουν. Όχι με επιφανειακό τρόπο, αλλά με αυθεντικό.

Μπορεί να είναι κάτι απλό όπως το να τους πείτε πως τους εκτιμάτε ή πως τους αγαπάτε σαν φίλους και σαν άτομα. Είναι φυσιολογικό για το εγώ τους να προσβάλλουν το δικό σας εγώ ή να το χρησιμοποιήσουν με λάθος τρόπο. Θα εκπλαγείτε όμως με την αντίδρασή τους όταν θα τους δώσετε ένα συναίσθημα ή μια ενέργεια αποδοχής την οποία θα δεχθούν ως αυθεντική.

  1. Αγαπήστε τον εαυτό σας τόσο ώστε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι

Αν κάποιος με μεγάλο εγωισμό σας ενοχλεί, ποιανού λάθος είναι; Δύσκολη ερώτηση. Ένα μέρος της ενασχόλησης με τοξικούς ανθρώπους είναι να αναλάβετε την ευθύνη για το δικό σας ενεργειακό πεδίο όποτε μπορείτε. Χρησιμοποιήστε το ως τεστ για την εξέλιξή σας.

Ποιες σκέψεις έρχονται ξανά και ξανά στο μυαλό σας και που μπορούν να συνεισφέρουν στα συναισθήματα που νιώθετε; Πιστεύετε πως αυτοί οι άνθρωποι θα σας ενοχλήσουν και συμπεριφέρεστε ανάλογα; Αντιδράτε από το κέντρο σας ή από τα συναισθήματα / νου σας; Πιστεύετε πως αυτό είναι μια ευκαιρία για να διδαχθείτε κάτι ή είναι μια ευκαιρία να νιώσετε πως έχετε αξία;

Δεν θα μπορέσω ποτέ να καταλάβω το πώς οι άνθρωποι σιχαίνονται να ακούν άλλους να παραπονιούνται και παραπονιούνται οι ίδιοι για το πώς παραπονιούνται οι άλλοι. Πρόκειται για την ίδια ενέργεια. Παρομοίως, όταν αλληλεπιδράτε με κάποιον που έχει μεγάλο εγωισμό και ο δικός σας εγωισμός μεγαλώνει ως αμυντικός μηχανισμός, παίζετε κι εσείς το ίδιο παιχνίδι. Παρατηρήστε αυτή την αντίδραση, καταλάβετε πως ο εγωισμός είναι η προστασία τους και δείτε τα τραύματά τους μέσα από τον πόνο τους.

Ίσως να μην έχουν «τραύματα» αλλά απλά μια έλλειψη νοήματος και σκοπού στη ζωή τους και δεν ξέρουν πού να στραφούν. Το καλύτερο που μπορείτε να δώσετε σε έναν τέτοιον άνθρωπο είναι η ευκαιρία να νιώσει κάτι πραγματικό. Ο εγωισμό του είναι απλά ένας επίδεσμος και μια μάσκα. Μην τον παίρνετε στα σοβαρά.

 

Συγγραφέας: Steven Bancarz (spiritscienceandmetaphysics.com)
Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός για την OmorfiZoi.gr

 

Newsletter εγγραφή

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

  1. Αυτή την σκέψη έκανα και η ίδια προχτές. Πως όταν απογοητεύομαι με την απογοήτευση της αδερφής μου ή άλλων κοντινών μου ανθρώπων, στην ουσία κάνω ό,τι και εκείνοι. Όμως αγαπητέ μου, είναι πολύ δύσκολο να παραμένεις ακέραιος και υπεράνω όταν αυτοί οι άνθρωποι είναι συγγενείς σου. Και δεν σέβονται τα προσωπικά σου όρια, όπως και να τους αντιμετωπίσεις. Υπάρχει κάποια άλλη λύση πέραν της απομάκρυνσης τους;

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας