Οι Κινέζοι στην παράδοσή τους έχουν εξίσου qi τροφές. Υπάρχουν πολλά παλιά κινέζικα ρητορικά σχετικά με τα τρόφιμα και το Qi, για παράδειγμα 人 以 食为天. Η μετάφραση λέξη προς λέξη είναι: το φαγητό θεωρείται τόσο μεγάλο όσο ο Ουρανός. Αυτό σημαίνει ότι η τροφή είναι η πιο σημαντική πτυχή της ανθρώπινης ζωής.

 

Στην παραδοσιακή κινεζική κουλτούρα, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η καλύτερη πρακτική για τη διατήρηση της υγείας γίνεται με το φαγητό. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι η κατανάλωση τροφής είναι ένας τρόπος για να συμπληρώσετε το Qi, την ενέργεια της ζωής. Ενώ η διατήρηση της καλής υγείας με το φαγητό είναι συζητήσιμη, δεν είναι καθόλου ότι η κατανάλωση τροφής μπορεί να υποστηρίξει τη ζωή.

Στην πρακτική της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής (TCM), ειδικά κατά την εποχιακή μετάβαση, οι γιατροί της Κινέζικης ιατρικής συνήθως συνταγογραφούν ειδικά τρόφιμα. Αυτά τα τρόφιμα έχουν ειδικό θεραπευτικό αποτέλεσμα για να θεραπεύσουν, για παράδειγμα, ανεπάρκεια του Qi της σπλήνας, στασιμότητα Qi στο ήπαρ, αδυναμία Qi στα νεφρά κ.λπ. Τα ονομάζουμε αυτά τρόφιμα Qi.

Σήμερα, που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη δυτική κουλτούρα, πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τη διατροφική ετικέτα, τη βιολογική ετικέτα, τη vegan ετικέτα κ.λπ. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις στην υγεία. Νομίζουν ότι τρώγοντας υγιεινά τρόφιμα, θα απέχουν από τις ασθένειες. Αλλά γιατί δεν συμβαίνει αυτό; Διότι παρόλο που οι άνθρωποι είναι τόσο προσεκτικοί σχετικά με τα τρόφιμα που παίρνουν, σπάνια γνωρίζουν τον τρόπο που τρώνε. Το τελευταίο είναι πιο κρίσιμο για την υγεία.

Η πιο σημαντική αρχή για την υγιεινή διατροφή είναι να τρώτε μόνο όταν το σώμα σας το χρειάζεται.

Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε καταναγκαστικά. Τρώνε επειδή θέλουν, όχι επειδή πρέπει. Ακόμα κι αν ρίχνετε μόνο θρεπτικά τρόφιμα στο σύστημά σας, θα σας βλάψει μόνο, αντί να ωφεληθείτε, εάν τα καταναλώνετε καταναγκαστικά.

Ένας άλλος μεγάλος μύθος είναι: πιστεύουμε ότι η κατανάλωση τριών γευμάτων την ημέρα είναι απαραίτητος και υγιής τρόπος.

Δεν ισχύει για τους περισσότερους ενήλικες, παρόλο που είμαστε σωματικά υγιείς. Η κατανάλωση τριών γευμάτων την ημέρα είναι κυρίως η ψυχολογική ανάγκη και όχι η σωματική ανάγκη. Ο νους μας είναι συντονισμένος να αισθάνεται πεινασμένος συνήθως όταν έρθει η ώρα του γεύματος.

Αλλά αν μπορούσαμε να κρατήσουμε την επιθυμία για φαγητό για λίγο περισσότερο, θα διαπιστώσουμε ότι η παρόρμηση μπορεί να μειωθεί. Εάν μπορείτε να το ασκήσετε πιο συχνά, θα διαπιστώσετε ότι ο καταναγκασμός σας προς το φαγητό μπορεί να σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Το σώμα σας γίνεται κομψό και υγιές και το μυαλό σας γίνεται αιχμηρό.

Ένας άλλος καλός τρόπος είναι να τρώτε με προσοχή.

Το να τρώτε προσεκτικά δεν είναι μόνο να σταματήσετε το διάσπαρτο μυαλό και να εστιάσετε στο φαγητό, αλλά να ανοίξετε τον εαυτό σας έτσι ώστε το φαγητό να μπορεί να συγχωνευτεί (Hun Hua) με τη ζωή σας καλά. Με αυτόν τον τρόπο κάθε τροφή θα γίνει η qi τροφή σας και θα είστε βέβαιοι ότι το φαγητό θα υποστηρίξει την ενέργεια της ζωής σας.

Στην Κίνα στις 6 Μαΐου είναι η 立夏 Lìxià Solar Terms σύμφωνα με τα κινεζικά σεληνιακά ημερολόγια. Δηλώνει την αρχή του καλοκαιριού. Αυτή είναι η περίοδος της μετάβασης της άνοιξης στο καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ανθρώπινο Qi του ήπατος θα χαλαρώσει λίγο, η Qi καρδιά σταδιακά ανυψώνεται. Επομένως, η κατανάλωση τροφών που είναι ξινή και λιγότερο πικρή θα βοηθήσει στην ενίσχυση του Qi του ήπατος και των νεφρών.

Τα Qi τρόφιμα που είναι βέλτιστα για την υγεία σε αυτήν την περίοδο θα ήταν: ντομάτα, πορτοκάλι, μανταρίνι, ελιά, λεμόνι, λάιμ, μήλο, παπάγια και μούρα. Άτομα που συνήθως αισθάνονται κρύα στα άκρα ή τείνουν να έχουν στομαχικές ασθένειες συχνότερα, θα πρέπει να αποφεύγουν πικρές τροφές όπως πικρό πεπόνι, τσάι Kuding, κέιλ (芥蘭 Gai-lan, Kai-lan) και κινέζικο σέλινο. Άλλοι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε πάρα πολύ από αυτά τα πικρά τρόφιμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πηγή: onenergy.info

Μετάφραση: Χρυσή Μπέρου

 

Newsletter εγγραφή

 

Χρυσή Μπέρου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας