Το Qigong θα εξαπλωθεί περισσότερο από τη γιόγκα ;

0
2180

Όχι πολύ πριν, λίγοι άνθρωποι είχαν ακούσει για το τσιγκόγκ, μια αρχαία φόρμα άσκησης. Ενώ, δεν είναι ευρέως αναγνωρίσιμη όπως η γιόγκα, η αφύπνιση όλο και μεγαλώνει. Σε βάθος χρόνου θα συνεχίσει να μεγαλώνει σε δημοσιότητα, όσο περισσότερο μαθαίνουν για τα μύρια οφέλη, που μπορούν να επιτύχουν.

Κάποιοι Qigong masters πιστεύουν ακόμη ότι θα διευρυνθεί πολύ περισσότερο και από τη γιόγκα. Και να γιατί:

 • Είναι ευκολότερη από τη γιόγκα. Ο καθένας μπορεί να μάθει και να γίνει ικανός στο Τσιγκόγκ, από ακραίους αθλητές έως ακραίους τεμπέληδες. Μπορούν να ωφεληθούν όλες οι ηλικίες. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν καθιστές, σε αναπηρικό καροτσάκι, και από άτομα με ειδικές ανάγκες. Η μόνη προαπαίτηση για επιτυχία είναι η ισχυρή θέληση για άσκηση 15 λεπτών καθημερινά (ή περισσότερο).
 • Το Qigong μπορεί να είναι εύκολο. Είναι ευκολότερο από το tai chi. Παρόλο που το tai chi εξασκείται στις Ηνωμένες Πολιτείες πάνω από 50 χρόνια, δεν κατάφερε ποτέ να κάνει το «μπουμ», όπως η γιόγκα. Αρκετοί έχουν βρει ότι το tai chi είναι μάλλον εκφοβιστικό, συγχύζει, απογοητεύει, και στρεσάρει. Σε σύγκριση με το tai chi, δεν χρειάζεται να αποστηθίζετε μακρόχρονες, σύνθετες επαναλήψεις, ή πολεμικές πτυχές της τέχνης. Σας επιτρέπει να βυθιστείτε, αμέσως, μέσα σε διαλογιστικές και ενεργητικές πτυχές της τέχνης, πράγμα που επίσης σας φέρνει γρηγορότερα αποτελέσματα.
 • Είναι προκλητικό. Η τέχνη του Τσιγκόγκ μεγαλώνει μαζί σας, όσο γίνεστε ικανότεροι και πιο άνετοι. Αρχίζει με φυσικά εύκολες ασκήσεις, και κατόπιν αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας, από τη στιγμή που είστε έτοιμοι να γίνετε περισσότερο προκλητικοί, και φυσικά και νοητικά. Υπάρχουν κατάλληλες τεχνικές, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσο είστε ασθενείς, εκτός φόρμας, ή ακόμη εάν είστε Ολυμπιακός αθλητής που ενδιαφέρεται να βελτιωθεί.
 • Είναι ιατρική. Υπάρχουν πολλά πράγματα, που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία σας, όπως η γιόγκα, το περπάτημα, το γέλιο, που βοηθάνε επίσης. Αλλά, αυτό που κάνει το qigong μοναδικό είναι ότι σχεδιάστηκε για να είναι και ιατρικό. Στη Κίνα, υπάρχουν ολόκληρες νοσοκομειακές μονάδες, αφιερωμένες στη πρακτική του qigong.
 • Είναι συμπληρωματικό. Το Qigong μπορεί άνετα να συνδυαστεί με άλλες φόρμες θεραπείας, όπως ο βελονισμός, θεραπευτικό μασάζ, χειροπρακτική, ρέικι, καθώς και ψυχολόγοι και διατροφολόγοι χρησιμοποιούν στοιχεία του Τσιγκόγκ στη πρακτική τους.
 • Είναι ενδυναμωτικό. Το Qigong δεν απαιτεί φυσικό σθένος ή ευλυγισία, για να έχετε θετικά οφέλη. Ένα πρόγραμμα ασκήσεων, που δεν απαιτεί την επιτυχία, ενδυναμώνει τις γυναίκες, τους σωματικά αγύμναστους, εκείνους με ειδικές ανάγκες, τα παιδιά, και τους πολύ μικροκαμωμένους.
 • Eίναι προσιτό. Χρειάζεστε πολύ λίγη εξάσκηση, για να αρχίσετε να βλέπετε αξιοσημείωτα αποτελέσματα με το qigong. Ακόμη και μέσα από ένα τρίωρο μάθημα, μπορείτε να μάθετε αρκετά για να το επαναλάβετε στο σπίτι, για να εξασκήστε μόνοι σας, και να απολαμβάνετε όλα τα θετικά οφέλη. Εάν το συγκρίνουμε με άλλες πολεμικές τεχνικές φόρμες και προγράμματα ασκήσεων, το qigong δίνει έμφαση σε εσωτερικές πτυχές, όπως η συγκέντρωση του νου, η αναπνοή, και η ροή της ενέργειας, παρά στις φυσικές στάσεις και ευθυγράμμιση.

qigong1

 • Ρέει. Εκτελώντας μια απλή άσκηση, κατ’ επανάληψη, σας επιτρέπει να ξεχάσετε την ίδια την φόρμα, και αντ’ αυτού να εστιάσετε στις εσωτερικές πτυχές. Επαναλαμβάνοντας μια φόρμα πάνω από 20 λεπτά, δημιουργεί μια υπέροχα, απολαυστική ροή, που είναι διαφορετική από εκείνη της γιόγκα.
 • Οι άνθρωποι μαθαίνουν Κινεζικά. Η Κίνα γίνεται ισχυρή δύναμη στον κόσμο και στις επιχειρήσεις. Ακόμη και στα γυμνάσια διδάσκονται Κινεζικά, για να προετοιμαστούν για ένα κόσμο, που αλλάζει. Καθώς οι Δυτικοί μαθαίνουν να μιλάνε και να διαβάζουν Κινεζικά, το κλασσικό qigong και το tai chi θα μπορούν να διαβαστούν και να μεταφραστούν καλύτερα. Αυτό εξυπηρετεί, μόνο, στο να ενισχύσει την τέχνη του qigong.
 • Όλα είναι qi (προφέρεται ‘chee’). Όλο και περισσότερο αφυπνιζόμαστε από τη σπουδαιότητα της ενέργειας του qi, ή ζωτικής ενέργειας, για μια καλή υγεία και ευημερία για όλους. Αν και αυτή η πρακτική ασκήσεων είναι ιστορικά Κινεζική, είναι ένα φαινόμενο, που υπερβαίνει την συγκεκριμένη κουλτούρα. Όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται να μάθουν την αρχαία τέχνη καλλιέργειας του chi.
 • Είναι πνευματικό. Το Qigong είναι ένα υπέροχο, πρακτικό εργαλείο, για να εργαστείτε πάνω στη πνευματική σας υγεία και ευημερία, χωρίς να συνδέεται με καμία θρησκεία, παρασκηνιακά. Μας επιτρέπει όχι μόνο να θεραπεύσουμε το σώμα μας, όχι μόνο το νου μας, ούτε μόνο το πνεύμα μας – αλλά κυρίως τον συνδυασμό και των τριών.
 • O καθιστικός διαλογισμός επιβαρύνει υπερβολικά. Σύμφωνα με τον μύθο, οι μοναχοί που περνάνε ώρες σε καθιστικούς διαλογισμούς, βρέθηκαν να αρρωσταίνουν, να γίνονται αδύναμοι και ανίκανοι να πάνε βαθιά στις διαλογιστικές πρακτικές τους. Μέχρι που πρόσθεσαν τσιγκόγκ στη πνευματική πρακτική τους, και συνέχισαν να είναι κάποιοι από τους καλύτερους διαλογιστές της ιστορίας. Πολλοί αντιλαμβάνονται ότι δεν λαμβάνουν τα δώρα που αναζητούν, μόνο με τον καθιστικό διαλογισμό.
 • Είναι ένα γρηγορότερο μονοπάτι θεραπείας. Επειδή έχει σχεδιαστεί σαν ιατρική φόρμα, το qigong μπορεί και είναι ένα γρηγορότερο μονοπάτι, για πετύχετε τα οφέλη υγείας, που ζητάτε. Ακόμη και εκείνοι που έχουν εξασκηθεί στη γιόγκα, για χρόνια, τώρα ανακαλύπτουν το qigong.

Εάν ασκείστε για 15 λεπτά τη μέρα, θα πετύχετε εξαιρετικά αποτελέσματα σε λίγες εβδομάδες.
Εάν μπορείτε να ασκείστε για 15 λεπτά δύο φορές την ημέρα, θα δείτε πραγματικά αξιοσημείωτα αποτελέσματα!

Μετάφραση: Χρυσή Μπέρου

Πηγή: TCRN

Χρυσή Μπέρου

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας