Ράτζα Γιόγκα | Η Βασιλική Τέχνη (Α μέρος)

0
1657

Της Σμάρως Κοσμάογλου

Η Ράτζα γιόγκα, μέχρι τη δεκαετία του 1960 παρέμενε εφτασφράγιστο μυστικό.

Σ’ αυτήν είχαν πρόσβαση μόνο η τάξη των Βραχμάνων, δηλαδή η ανώτερη τάξη της Ινδίας, που περιλάμβανε Βασιλείς, πρίγκιπες, ιερείς και αποδεδειγμένα πνευματικά εξελιγμένους ανθρώπους.

Για ποιό λόγο αλήθεια, δεν τη δίδασκαν στον απλό λαό;

Και για ποιό λόγο ξαφνικά, μετά το 1960 άρχισε να αποκαλύπτεται στη Δύση σαν η μοναδική Γιόγκα, που προσφέρεται να βοηθήσει τον σύγχρονο άνθρωπο στη διάπλαση και τη διερεύνηση του Νου του;

Είναι η Γιόγκα που ενεργοποιεί την υπερσυνείδηση του ανθρώπου.

Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές. Όμως η αλήθεια για αυτή την κορυφαία Γιόγκα είναι ξεκάθαρη.

Είναι η μόνη Γιόγκα, που αναλύει και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο Νους του ανθρώπου και κατ’ επέκταση μας βοηθά να καταλάβουμε τη φύση μας αλλά και τις δυνατότητες ελέγχου και ανάπτυξης των πνευματικών μας ιδιοτήτων.

Σ’ ένα πρώτο στάδιο, ο μαθητής της Ράτζα Γιόγκα μαθαίνει με ποιο τρόπο λειτουργεί ο Νους του και η Νόηση του, ενώ κατανοεί για ποιό λόγο υποφέρει από τις λανθασμένες νοητικές καταγραφές.

Αφού μάθει ακριβώς πως λειτουργεί το νοητικό του –ψυχολογικό του πεδίο, εκπαιδεύεται σε ειδικές νοητικές ασκήσεις που τον βοηθούν να αναδιαμορφώσει τον ψυχικό του κόσμο.

Αυτό το γεγονός δίνει στον γιόγκι μία τεράστια δυνατότητα ελέγχου των σκέψεων του, της φαντασίας του αλλά και των συναισθημάτων του.

Αποκτά την ψυχική απελευθέρωση από τα ψυχοσυναισθηματικά μπλοκαρίσματα, τα οποία προκαλούν σύγχυση, δυστυχία, απελπισία και φόβο για τη ζωή.

Αυτό σημαίνει ότι ο Νους (ψυχικός κόσμος) απελευθερώνεται και γίνεται κατάλληλο εργαλείο να συνεργαστεί με την ανώτερη βούληση του ανθρώπου, έτσι ώστε να γεννά υγιείς και δημιουργικές ιδέες και ιδανικά που ανυψώνουν τον άνθρωπο πνευματικά και τον βοηθούν πρακτικά μέσα στην ζωή.

Ένας διαυγής Νους χωρίς απωθημένα, χωρίς φόβους, κακίες και πάθη είναι ένας νους ισχυρός, μπροστά στις προκλήσεις αλλά και το μυστήριο της ζωής.

Σε αυτό το σημείο, αρχίζει να διαφαίνεται για ποιό λόγο αυτή η γνώση – μύηση (της Ράτζα Γιόγκα), δινόταν μόνο στους λίγους – εκλεκτούς.

Ήταν αυτοί που έπρεπε να ελέγχουν την φύση τους, να έχουν τη δύναμη και τη σοφία να διοικούν τον λαό και τα στρατεύματα με σωφροσύνη και δικαιοσύνη, χωρίς να τυφλώνονται από προσωπικά πάθη ή αδυναμίες.

Σίγουρα ο σύγχρονος Νους μπορεί να έχει πολλές ενστάσεις πάνω σ’ αυτό το θέμα, όμως αναφερόμαστε σε μια παλαιά εποχή και μια κοινωνία εντελώς διαφορετική.

Παρ’ όλα αυτά όμως η επιστήμη της Ράτζα Γιόγκα σήμερα, αποκαλύπτεται σιγά – σιγά και προσφέρει τα μυστικά της στο σύγχρονο άνθρωπο.

Ίσως γιατί ο σημερινός Νους είναι πιο κατάλληλος να αντιληφθεί το μεγαλείο της γνώσης της. Ίσως γιατί στην εποχή μας έχουμε περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, την ανάγκη να μάθουμε πως λειτουργεί η φύση μας (Νους) και με ποιό τρόπο απελευθερώνεται κανείς από τα δεσμά του ίδιου του εαυτού του.

Είναι η εποχή που ανατέλλει η επίγνωση, ότι η ελευθερία είναι εσωτερική υπόθεση. Υπόθεση που άπτεται του ψυχικού μας κόσμου και είναι ανάγκη να γνωρίσουμε αυτόν το Μεγάλο άγνωστο!! Τον Εαυτό μας !!!

Το γεγονός είναι, ότι μόνο με τη βοήθεια αυτής της τεχνικής, της Ράτζα Γιόγκα, ο άνθρωπος γίνεται κυρίαρχος του εαυτού του, δηλαδή γίνεται ελεύθερος άνθρωπος.

Διότι στο πέρασμα των αιώνων έχει φανεί ότι οι τελετουργίες, οι προσευχές και οι νηστείες, βοήθησαν τον άνθρωπο να βρει μια ανακούφιση στα προβλήματα του, αλλά όμως δεν του έδωσαν την πολυπόθητη εσωτερική ελευθερία !!!

  • Η ελευθερία να διακρίνει ακαριαία το Καλό από το Κακό.
  • Η ελευθερία να βλέπεις το ουσιαστικό και να το διαχωρίζεις από το επουσιώδες.
  • Η ελευθερία να επιλέγεις αυτό που πραγματικά είναι ωφέλιμο, από το ανώφελο και άχρηστο.
  • Η ελευθερία να αγαπάς και να προσφέρεις τον εαυτόν σου, εκεί που πραγματικά ανήκει η ψυχή σου και ο εαυτός σου.

Θα μπορούσα να συνεχίσω να απαριθμώ άπειρες κατηγορίες επιλογών που αποκτά ο άνθρωπος.

Τελικά όμως είναι αυτό η Ράτζα Γιόγκα;

Είναι η ελευθερία μόνο; Ναι, είναι η ελευθερία ένα υπέρτατο αγαθό!! Αναμφίβολα!!!

Είναι αυτή που απελευθερώνει από τον πόνο και από τον φόβο.

Είναι ότι ο άνθρωπος βρίσκει την γαλήνη και την πληρότητα μέσα του.

Αυτό όμως είναι μόνο η Αρχή !!!

Η συνέχεια στο επόμενο άρθρο μας …

Σμάρω Κοσμάογλου
Δασκάλα Ράτζα Γιόγκα, Εσωτερική Θεραπεύτρια και υπεύθυνη του Ομακοείου Αθηνών

 

Newsletter εγγραφή

 

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας