Ρεφλεξολογία

0
126

Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε κατά πολύ το ενδιαφέρον για την «εναλλακτική ιατρική». Μορφές θεραπείας όπως ο βελονισμός, η ομοιοπαθητική και η οστεοπαθητική ήταν ήδη αρκετά γνωστές. Όμως αυτή η θεραπευτική περιλαμβάνει και είδη όπως η ρεφλεξολογία, το σιάτσου, το τάι-τσι, η αρωματοθεραπεία… και όχι μόνο!

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι πάντα θα υπάρχει ανάγκη για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι γιατροί της συμβατικής ιατρικής. Και παρόλο που η εναλλακτική θεραπευτική αποτελεί έναν πιο «φυσικό» τρόπο αντιμετώπισης των ασθενειών – αφού τα περισσότερα είδη της δεν χορηγούν κανένα απολύτως χημικό φάρμακο – ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν καταργεί την ανάγκη παρακολούθησης του κάθε ασθενή από τον προσωπικό του ειδικευμένο ιατρό. Θα ήταν τραγικό λάθος να θεωρήσετε ότι ακολουθώντας μια «εναλλακτική μέθοδο θεραπείας» μπορείτε να διακόψετε την αγωγή που σας έχει συστηθεί. Αυτό είναι κάτι που μόνο ο προσωπικός σας ιατρός μπορεί να αποφασίσει, γι’ αυτό και θα πρέπει πάντα να τον ενημερώνετε και να τον συμβουλεύεστε.

Ας έρθουμε τώρα στη ρεφλεξολογία. Η λέξη αναφέρεται σε μια μέθοδο θεραπείας, κατά την οποία αντανακλαστικά σημεία πάνω στον άκρο πόδα πιέζονται μ΄ έναν συγκεκριμένο τρόπο ώστε να προκαλέσουν κάποια επιθυμητά αποτελέσματα σε περιοχές του σώματος πολύ μακριά από τα πόδια. Παρόμοια αντανακλαστικά σημεία υπάρχουν και στα χέρια όπως και στα αυτιά, αλλά περισσότερο δουλεύονται τα πόδια επειδή εκεί η αντίδραση των σημείων είναι καλύτερη.

Οι απαρχές της ρεφλεξολογίας ξεκινούν 5.000 χρόνια πριν, όταν οι Κινέζοι εξασκούσαν μία μορφή πιεσοθεραπείας με αρχές παρόμοιες με εκείνες του βελονισμού. Αλλά και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν παρόμοιες μεθόδους γύρω στο 3.000 π.χ., όπως φαίνεται σε τοιχογραφίες τάφων, στις οποίες τα πόδια κρατούνται και τρίβονται με συγκεκριμένο τρόπο. Ένα δε από τα παλαιότερα βιβλία που γράφτηκε ποτέ με αντικείμενο τη ρεφλεξολογία εκδόθηκε το 1582.

Σε πολλούς ανθρώπους η ιδέα πως το μασάζ στον άκρο πόδα μπορεί να βελτιώσει την υγεία τους ίσως να φαίνεται παρατραβηγμένη για να την πάρουν στα σοβαρά. Κι όμως με τη βοήθεια της ρεφλεξολογίας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα.

Τα πόδια μας είναι κατασκευασμένα με ένα εκπληκτικό τρόπο και τα 26 οστά που αποτελούν το καθένα (από τον αστράγαλο και κάτω) με τις 7.200 νευρικές απολήξεις και τους 114 τένοντες, σε συνδυασμό με την ύπαρξη οριζόντιων και κάθετων ζωνών, τόσο στο σώμα όσο και στο πέλμα, βοηθούν στον εντοπισμό της θέσης των αντανακλαστικών σημείων, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν το χάρτη του σώματος μας. Όλες αυτές οι δομές παρέχουν εξαιρετική δύναμη και ακτίνα κίνησης τόσο σε φυσικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο.

Οι ακριβείς αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα όταν μαλάσσεται μία περιοχή του ποδιού και οι οποίες έχουν επίδραση σε κάποιο άλλο μέρος του σώματος, δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως. Είναι ωστόσο αποδεδειγμένο ότι το μασάζ αυτό επιδρά στο κυκλοφορικό και νευρικό σύστημα. Τονώνει το πρώτο και χαλαρώνει το δεύτερο. Επίσης διασπά τους ασβεστοειδείς κρυστάλλους που επικάθονται πίσω από την επιφάνεια του δέρματος στις νευρικές απολήξεις των ποδιών.

Έργο της ρεφλεξολογίας είναι να εξισορροπήσει όλα τα συστήματα του οργανισμού και να εναρμονίσει όλο το σώμα. Ο όρος «ανισορροπία» σημαίνει πως μία συγκεκριμένη περιοχή δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, είτε λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος είτε λόγω της έντασης που υπάρχει σε εκείνο το σημείο. Επειδή το τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας είναι να εξισορροπεί τον οργανισμό, μια υπερδραστήρια περιοχή ηρεμεί, ενώ κάποια που υπολειτουργεί ενεργοποιείται έτσι ώστε να επέλθει η ισορροπία του σώματος. Το σώμα πέφτει εύκολα σε κατάσταση ανισορροπίας εξαιτίας του άγχους, της διατροφής ή των αρνητικών σκέψεων και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμποδίζεται η σωστή λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού. Η ρεφλεξολογία εντοπίζει τις ανισορροπίες και με τους κατάλληλους χειρισμούς το σώμα ξαναβρίσκει την χαμένη του ισορροπία και κατά συνέπια την καλή του υγεία.

Το ερώτημα πόσες συνεδρίες χρειάζονται για να λυθεί το πρόβλημα, είναι από τα πιο δύσκολα που μπορούν να τεθούν σχετικά με τη ρεφλεξολογία. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και είναι σχεδόν αδύνατον να δηλώσει κάποιος εκ των προτέρων πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν! Συχνά παρατηρείται εμφανής βελτίωση από την πρώτη συνεδρία, άλλοτε πάλι μετά την τέταρτη. Σε γενικές γραμμές, πάντως, τα αποτελέσματα γίνονται εμφανή μετά από έξι τουλάχιστον συνεδρίες και κυμαίνονται από αισθητή βελτίωση μέχρι απόλυτη θεραπεία του προβλήματος. Εδώ πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη ότι όσο πιο πολύ καιρό υπήρχε το πρόβλημα τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να διορθωθεί.

Ο χρόνος που διαρκεί κάθε συνεδρία επίσης ποικίλει, επειδή όμως κάθε φορά πρέπει να καλυφτούν όλα τα αντανακλαστικά σημεία, συνήθως φτάνει τα τρία τέταρτα της ώρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, που τα σημεία είναι εξαιρετικά ευαίσθητα ή τεταμένα, η θεραπεία πρέπει να προχωρήσει πιο αργά και η συνεδρία μπορεί να κρατήσει για μία ώρα, όχι όμως περισσότερο. Κι αυτό γιατί είναι προτιμότερο να γίνεται η θεραπεία πιο αργά προκειμένου να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Κλείνοντας, σημειώνουμε πως η ρεφλεξολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου ηλικίας και σχεδόν όλοι μπορούν να ωφεληθούν από αυτή είτε διορθώνοντας το πρόβλημα που έχουν είτε απλά χαλαρώνοντας και νιώθοντας ευεξία. Ελάχιστοι είναι εκείνοι στους οποίους έγινε ρεφλεξολογία και δεν ωφεληθήκαν.

Newsletter εγγραφή

Μαρία Καραμήτσα
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Μαρία Καραμήτσα (όλα τα άρθρα)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας