Η ρεφλεξολογία ως μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής, που στηρίζεται στην εφαρμογή ειδικών πιέσεων και μαλάξεων στο πέλμα και τη ράχη των ποδιών, μπορεί να βοηθήσει έως και να θεραπεύσει πολλά προβλήματα.

 

Στη μητρότητα συγκεκριμένα η ρεφλεξολογία συμβάλλει στη φυσική θεραπεία και πρόληψη παθήσεων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Η Ρεφλεξολογία στη μητρότητα χωρίζεται σε όλα τα στάδια που μια γυναίκα προσπαθεί να συλλάβει έως και την στιγμή που γαλουχεί.

Στη σύλληψη

H Ρεφλεξολογία στην σύλληψη βοηθάει στα ακόλουθα συστήματα: νευρικό, ενδοκρινικό, κυκλοφορικό και γεννητικό.

Θα πρέπει να συμμεριστούμε ότι από την στιγμή που ένα ζευγάρι θα μπει στην διαδικασία να γονιμοποιήσει ανεξαρτήτου ηλικίας και του ιστορικού της υγείας του, είναι μια κατάσταση που δημιουργεί ένταση και ανασφάλεια. Αναμενόμενο είναι να πρέπει να δουλέψουμε τόσο στο νευρικό σύστημα όσο παράλληλα και στο κυκλοφορικό για αρκετούς λόγους.

Οι ορμόνες είναι ένας βασικός παρανομαστής στην συγκεκριμένη περίπτωση και σίγουρα συνδέεται με το γεννητικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να υποστηριχθεί με την αγωγή αυτή.

Στην κύηση

Η Ρεφλεξολογία στην κύηση βοηθάει σε όλα τα τρίμηνα των αλλαγών του σώματος και της καθημερινότητας της γυναίκας.

Μερικά από τα συμπτώματα που βοηθάει είναι:
  • καούρες
  • ναυτία
  • δυσκοιλιότητα
  • άγχος
  • αλλαγές στην διατροφή
  • πόνοι στην πλάτη και στην μέση
  • πρωινή αδιαθεσία και ζαλάδες, εφόσον δεν υπάρχει διάγνωση κινδύνου
  • οίδημα μόνο όταν δεν υπάρχει διάγνωση προεκλαμψίας

Καθώς και σε άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά την διάρκεια τόσο της κύησης, όσο και της γέννας. Υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορούμε να δουλέψουμε τον οργανισμό μας.

Στη γέννα

Χωρίζοντας την γέννα σε 3 στάδια η Ρεφλεξολογία βοηθάει μέχρι το πρώτο στάδιο, όπου γίνεται η τέλεια διαστολή. Η Ρεφλεξολογία μπορεί να εφαρμοστεί τόσο για να χαλαρώνει η μέλλουσα μαμά κατά τα διαστήματα μεταξύ των διαστολών, όσο και στην παραγωγή της ορμόνης ωκυτοκίνης διεγείροντας το ενδοκρινικό σύστημα.  Από το σημείο της τέλειας διαστολής και έπειτα η βοήθεια του Ρεφλεξολόγου έχει ολοκληρωθεί.

Στη λοχεία

Μετά την κύηση και την γέννα έρχεται ένα άλλο στάδιο που μπορούμε να δράσουμε με την Μητρότητα και Ρεφλεξολογία. Ο οργανισμός επανέρχεται στα πρωταρχικά του στάδια σιγά σιγά, ενώ όμως παράλληλα υπάρχει και το στάδιο της γαλουχίας που και αυτό μπορεί να εμφανίσει προβλήματα, όπως μαστίτιδα κ.α. Η αγωγή αυτή βοηθάει στην αποσυμφόρηση του άνω λεμφικού συστήματος, στην ενδυνάμωση του στήθους και των γαλακτοφόρων πόρων.

Ένα άλλο σκέλος, που θα πρέπει να συμμεριστούμε με την ίδια προσοχή, είναι το άγχος που προκαλείται στη μαμά προκειμένου να ενταχθεί στην νέα της ζωή. Η μέθοδος αυτή την βοηθάει να χαλαρώσει και να αφιερώσει χρόνο και στην ίδια με φροντίδα προς την ίδια.

Πως γίνονται οι συνεδρίες

Οι συνεδρίες γίνονται πολύ εύκολα, εφόσον το μόνο που χρειάζεται είναι δυο πόδια και δυο χέρια. Όμως για την καλύτερη διευκόλυνση των ασθενών καλό είναι να υπάρχει μια ειδική πολυθρόνα-κρεβάτι, έτσι ώστε ο δέκτης να χαλαρώνει όσο το δυνατόν καλύτερα. Ο δέκτης θα πρέπει να κλείσει ένα ραντεβού με την/τον Ρεφλεξολόγο του και από την στιγμή που συμπληρωθεί ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με την υγεία του, προγραμματίζονται και οι ακόλουθες συνεδρίες.

Πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος για να γίνει καλά

Η εφαρμογή της Ρεφλεξολογίας στην Μητρότητα δεν μπορεί να υπολογιστεί όπως στις άλλες περιπτώσεις που εφαρμόζεται αυτή η αγωγή. Οι ορμονικές αλλαγές είναι πολύ γρήγορες και συνεχόμενες. Κατά την περίοδο της κύησης καλό είναι να εφαρμόζετε προληπτικά, έτσι ώστε να προλαμβάνονται οι δυσκολίες π.χ. η δημιουργία αιμορροΐδων, αν δεν υπάρχουν πριν την κύηση, μπορεί να προληφθούν από το 1ο τρίμηνο, η ελαστικότητα της πυελικής χώρας μπορεί να προληφθεί από το 3ο τρίμηνο κ.ο.κ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο χρόνος εφαρμογής αυτής της αγωγής λειτουργεί μόνο προληπτικά. Μπορεί να εφαρμοστεί και να αποδώσει το ίδιο, ακόμη και όταν γίνει μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων. Δεχόμαστε πάντα την μέλλουσα μαμά σαν μια μοναδική ύπαρξη και λειτουργούμε σύμφωνα με το ιστορικό που παίρνουμε.

Το ανθρώπινο σώμα είναι η καλύτερη μηχανή που έχει δημιουργηθεί από την φύση. Θα πρέπει να εμπιστευτούμε τις ίδιες τις πηγές μας, έτσι ώστε η εγκυμοσύνη να μην υπολογίζεται σαν μια αρρώστια ή σαν κάποιο όριο. Η εγκυμοσύνη είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που μια γυναίκα μπορεί να νιώσει. Οι αλλαγές είναι άμεσες τόσο σε ορμονικό, όσο και σε ψυχοσωματικό επίπεδο. Η Ρεφλεξολογία βοηθάει τις γυναίκες στην κύηση, να επανακτήσουν την ισορροπία τους, βοηθώντας στα συμπτώματα και διεγείροντας τις φυσικές πηγές του σώματος.

Δέσποινα Παπαβασιλείου

Δέσποινα Παπαβασιλείου
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Δέσποινα Παπαβασιλείου (όλα τα άρθρα)

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας