Tο Ρέικι έχει να προσφέρει πολλά στους εφήβους καθώς περνούν διάφορες δοκιμασίες προς την ενηλικίωση. Τα σώματα, τα συναισθήματα και το μυαλό τους ωριμάζουν με γρήγορο ρυθμό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μπορεί να νιώθουν ότι κατακλύζονται από τις νέες ευθύνες και απαιτήσεις στην καθημερινή τους ζωή.

Η σεξουαλική ωριμότητα αρχικά μπορεί να τους κάνει να νιώθουν ενδυνάμωση αλλά και σύγχυση ταυτόχρονα. Καθώς οι έφηβοι γίνονται ολοένα και πιο συναισθηματικά ευαίσθητοι, η σημασία της κοινωνικής κατάστασης και της αποδοχής είναι σημαντική. Οι πιέσεις για καλές επιδόσεις στο σχολείο αποτελούν πρόσθετο βάρος στην ταχέως εξελισσόμενη ψυχοσύνθεση των εφήβων.

Λαμβάνοντας Ρέικι

Οι έφηβοι εξακολουθούν να έχουν μαζί τους, να μεταφέρουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό το απίστευτο άνοιγμα του μυαλού και των συναισθημάτων που έχουν ως παιδιά. Έτσι μπορούν να είναι πιο δεκτικοί στο Ρέικι. Συνειδητοποιούν τα αποτελέσματά του με πιο άμεσο τρόπο, καθώς το προσεγγίζουν χωρίς να φιλτράρουν με αμφιβολίες και σκεπτικισμό. Επιπλέον, τα νεαρά τους σώματα είναι συνήθως πιο ευαίσθητα και δεκτικά στην εισερχόμενη ενέργεια.

Το Ρέικι μπορεί να βοηθήσει τους έφηβους στις παρακάτω περιπτώσεις:
 • Προσαρμογή στις αλλαγές: καθώς τα σώματα, το μυαλό και η συναισθηματική καρδιά τους αλλάζουν με γρήγορο ρυθμό οι έφηβοι χρειάζεται να μάθουν να «δαμάζουν τα κύματα» της αλλαγής άμεσα και γρήγορα. Το Ρέικι είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο σε αυτή τη μεταβατική περίοδο καθώς τους βοηθάει να χαλαρώνουν και να έχουν μια πιο βαθιά σύνδεση με τον εσωτερικό τους κόσμο, με τη δική τους αλήθεια.
 • Αντιμετώπιση του στρες και του άγχους. Εκτός από την ηρεμία που προσφέρει το Ρέικι, επίσης ισορροπεί και εντάσσει σε ένα βαθύ επίπεδο. Βοηθά τους έφηβους να νιώθουν πιο άνετοι με τον εαυτό τους και πιο ευθυγραμμισμένοι. Με αυτόν τον τρόπο έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και νιώθουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις του εξωτερικού κόσμου (π.χ το άγχος των εξετάσεων, για τις επιδόσεις τους σε ένα άθλημα κτλ.) πολύ πιο αποτελεσματικά και με διαύγεια.
 • Αντιμετώπιση εθισμών. Αυτό το θέμα είναι συχνά πάρα πολύ άβολο για τους έφηβους και τους γονείς για μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι τα ναρκωτικά, το αλκοόλ αλλά και ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι σταθερά μεταξύ των κορυφαίων προβλημάτων που οι έφηβοι λένε ότι αντιμετωπίζουν. Το Ρέικι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόληψη. Εξισορροπώντας το άτομο και βοηθώντας το να βρει γαλήνη στον εαυτό του, είναι λιγότερο πιθανό να υποκύψει στην κοινωνική πίεση και να δοκιμάσει τα ναρκωτικά, το αλκοόλ ή να υποπέσει σε οποιαδήποτε άλλη μορφή εθισμού. Το Ρέικι μπορεί επίσης να βοηθήσει να ξεπεραστεί ο εθισμός, διευκολύνοντας τα συμπτώματα στέρησης.
 • Ανάπτυξη υγιούς εικόνας του σώματος. Οι περισσότεροι έφηβοι αισθάνονται συνεχή πίεση για την εξωτερική τους εμφάνιση. Αυτό συχνά οδηγεί σε προβλήματα εικόνας του σώματος και μπορεί να προκαλέσει διατροφικές διαταραχές, απομόνωση και κατάθλιψη. Η αγωγή του Ρέικι έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να βοηθήσει άτομα να ξεπεράσουν τέτοιου είδους θέματα και να αγκαλιάσουν τελικά το σώμα τους χωρίς ντροπή.
 • Αντιμετώπιση της πίεση για επιτυχία. Οι έφηβοι συχνά αισθάνονται τεράστια πίεση για το διάβασμα από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Η ανάγκη να είναι αποδεκτοί και αρεστοί σε όλους απλά εντείνει αυτές τις πιέσεις. Αυτό όχι μόνο αποδυναμώνει τους εφήβους αλλά μπορεί και να τους κάνει λιγότερο πειθαρχημένους ακόμα και πιο επαναστατικούς. Τα χαλαρωτικά και ενεργητικά αποτελέσματα του Ρέικι μπορούν τόσο να καταλαγιάσουν το άγχος όσο και να βελτιώσουν την απόδοση.
 • Αντιμετώπιση προβλημάτων σχέσεων. Στα εφηβικά χρόνια, οι σχέσεις πραγματικά περνάνε στο επόμενο επίπεδο. Τα συναισθήματα είναι έντονα, και η σωματική οικειότητα οδηγείται στο τελικό επίπεδο. Το ανασφαλές σεξ, η παρενόχληση ή η ‘ραγισμένη καρδιά’ μπορεί να συντρίψει την εφηβική ψυχή. Η κακή σχέση με την οικογένεια, η οποία συνήθως συνοδεύει τέτοιες καταστάσεις, συνθέτει απλά το άγχος. Σε τέτοιες ευάλωτες περιόδους, η απαλή και στοργική αγκαλιά του Ρέικι μπορεί να βοηθήσει τόσο το σώμα όσο και την καρδιά του έφηβου να ιανθεί.
 • Αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη γίνεται ολοένα και πιο συχνή στους εφήβους, με έναν στους τέσσερις, με σκέψεις αυτοκτονίας. Η σοφία του Ρέικι σε τέτοιες στιγμές μπορεί να βοηθήσει στην καλλιέργεια της αγάπης του εαυτού και να σπάσει το φαύλο κύκλο της αρνητικότητας.
 • Ισορροπία στην ενέργειά τους. Οι περισσότεροι έφηβοι είναι γεμάτοι ενέργεια, ενώ άλλοι φαίνεται να αισθάνονται συνεχώς κουρασμένοι. Ως ευφυής δύναμη, το Ρέικι θα βοηθήσει τους μεν εφήβους να ελέγξουν την ενέργεια τους καλύτερα και θα δώσει στους δε μια ενεργειακή ώθηση.
Εξασκώντας το Ρέικι

Πολλοί έφηβοι ενθουσιασμένοι από τα οφέλη του Ρέικι που έχουν βιώσει νιώθουν την ώθηση να μελετήσουν και να μάθουν αυτό το σύστημα.

Αυτό είναι απολύτως φυσικό. Όσο πιο νωρίς κανείς ανακαλύπτει το Ρέικι τόσο μεγαλύτερα είναι και τα οφέλη σε όλη του τη ζωή. Ανάλογα με την ωριμότητα, το επίπεδο ενδιαφέροντος και δέσμευσης, οι έφηβοι μπορούν να μάθουν το Ρέικι μαζί με τους ενήλικες. Το μονοπάτι του Ρέικι στα εφηβικά χρόνια μπορεί να έχει τα ακόλουθα οφέλη:

 • Συναισθηματική ωριμότητα. Μιλώ για τη δροσερή «συναισθηματική ωριμότητα» που κάθε έφηβος λαχταρά και απολαμβάνει να επαινείται για αυτήν. Πρόκειται για μια πιο ώριμη ματιά για τη ζωή. Ίσως ή ίσως και όχι να επηρεάζει την προσωπικότητα, τις δραστηριότητες και τις συμπεριφορές. Σίγουρα όμως δεν θα πάρει καμία από τη ζωντάνια που εμπνέει την «τρέλα» που έχουν οι περισσότεροι έφηβοι. Αντίθετα, θα τους βοηθήσει να διατηρήσουν τη στάση τους όταν τα πράγματα δεν προχωράνε όπως θα ήθελαν, κάτι που βιώνουν συχνά.
 • Βελτιωμένη απόδοση. Το Ρέικι μπορεί να βελτιώσει την απόδοση σε όλους τους σημαντικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των σπουδών, του αθλητισμού, των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Αυτό δεν είναι το είδος της «βελτίωσης» που πολλοί έφηβοι παίρνουν από φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση, τα οποία δεν είναι μόνο επιβλαβή για τον οργανισμό αλλά οδηγούν σε αυτό που ονομάζω μακροπρόθεσμα «διανοητική αδυναμία». Το είδος της βελτίωσης που φέρνει το Ρέικι είναι λεπτοφυές και ευφυές χωρίς παρενέργειες. Μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να χαλαρώσουν πριν από μια εξέταση ή ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός και να έχουν διαύγεια και αυτοσυγκέντρωση.
 • Καλύτερες σχέσεις. Η εσωτερική ισορροπία και η αρμονία που φέρνει με φυσικό τρόπο το Ρέικι αρχίζει να ρέει στους ανθρώπους γύρω μας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να επικοινωνήσουν τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους με εποικοδομητικό τρόπο. Οποιαδήποτε καλή επικοινωνία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των επιτυχημένων σχέσεων με τους φίλους, τους γονείς και τους δασκάλους.

Επομένως, εάν είστε έφηβοι ή γονείς εφήβων έχετε αρκετούς καλούς λόγους να δοκιμάσετε το Ρέικι.

Το Ρέικι είναι μια 100% φυσική, μη παρεμβατική και ασφαλής μέθοδος εξισορρόπησης της ενέργειας για τη μείωση του άγχους και για χαλάρωση. Ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά μόνο του, το Ρέικι δεν αποτελεί υποκατάστατο ιατρικής ή ψυχολογικής διάγνωσης και θεραπείας.

Άντζελα Κρητικού

Η Άντζελα Κρητικού ως ψυχολόγος (με άδεια άσκησης επαγγέλματος), με μεταπτυχιακό MSc στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου και με ειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική και Συστημική Ψυχοθεραπεία ασχολείται με δυσκολίες στις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις καθώς επίσης με θέματα διαχείρισης άγχους, κατάθλιψης, ενίσχυσης αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, δυσκολίες στον ύπνο, φοβίες, ψυχοσωματικά, δυσκολίες στη διατροφή, πένθος.

Με την μετεκπαίδευση της στην Προγεννητική και Περιγεννητική Συμβουλευτική Ψυχολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ως πιστοποιημένη επιμορφώτρια Προγεννητικής Παιδαγωγικής-Αγωγής από την Ελληνική Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής ειδικεύεται σε θέματα εγκυμοσύνης, τοκετού, θηλασμού και σε θέματα που απασχολούν τους γονείς (και όσους θέλουν να γίνουν γονείς). Επίσης, είναι ενεργειακή-εναλλακτική θεραπεύτρια και δασκάλα του Ρέικι.

Δείτε τα πλήρη στοιχεία της Αγγελικής Κρητικού
Άντζελα Κρητικού

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Εναλλακτικές διακοπές
Εναλλακτικές διακοπές

3 Σχόλια

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.