Είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και κινηματογραφιστής. Το πρόσωπό του είναι γνωστό τόσο από το σινεμά όσο και από την τηλεόραση. Ο Ρένος Χαραλαμπίδης μίλησε στην Όμορφη Ζωή όχι για τα καλλιτεχνικά του σχέδια αλλά για την σχέση του με την φύση και τον ίδιο του τον εαυτό. Μας αποκαλύπτει την αγάπη του για το τρέξιμο και την βαλεριάνα και δηλώνει αισιόδοξος από άποψη.

 

Ρένο πώς αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός;

Αυτή είναι μία ερώτηση που ακόμα δεν έχω καταφέρει να απαντήσω με ειλικρίνεια. Ίσως ακόμα δεν έχω το θάρρος να παραδεχτώ ότι έγινα ηθοποιός από νεανική ματαιοδοξία. Το σημαντικό είναι το γιατί έμεινα ηθοποιός. Και παραμένω ηθοποιός γιατί νιώθω την ανάγκη να κάνω τους ανθρώπους να ζουν ξένες ιστορίες σαν δικές τους.

Μεγάλωσες στην επαρχία. Πόσο ωραία μπορεί να είναι η ζωή έξω από την πόλη;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Όμως όλα τα καλοκαίρια της παιδικής και της εφηβικής μου ζωής τα πέρασα στο χωριό μου στον Έβρο στο Σπήλαιο.Το χωριό μου είναι ανάμεσα στον Άρδα και τον Έβρο. Κυριολεκτικά Μεσοποταμία. Μου χάρισε τις ωραιότερες αναμνήσεις από τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων. Έξω από την πόλη, η ζωή κοντά στη φύση σε ξανά φέρνει κοντά στον πυρήνα της ύπαρξης σου. Σε βάζει πολλές φορές σε μία σκληρή αλλά δημιουργική συζήτηση με τον εαυτό σου. Πάντα στο τέλος θα ωφεληθείς.

Έχεις κάποια σχέση με την γη, το χώμα, την καλλιέργεια;

Είμαι γιος αγροτών. Η σχέση μου με την γη είναι έμμεση. Κυρίως μέσα από την σχέση που έχει ο πατέρας μου με τη γη και μου την μεταβίβασε έστω και ζώντας στην Αθήνα. Οι καλλιέργειες ήταν ένα βασικό θέμα συζήτησης στην οικογένειά μου, ακόμα κι αν ζούσαμε στην καρδιά της πρωτεύουσας. Όλα τα παιδικά μου όνειρα το χειμώνα ήταν γεμάτα από την αγροτική ζωή που άκουγα να συζητιέται μέσα στο σπίτι. Αυτό που ακόμα μου κάνει εντύπωση είναι ότι ο πατέρας μου χρησιμοποιούσε τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι όλους τους αιώνες. Πρόλαβε να θερίζει με δρεπάνι. Νιώθω παράξενα που μέσα σε λίγα χρόνια πέρασαν τόσοι αιώνες.

Είσαι ευαισθητοποιημένος σε σχέση με το περιβάλλον και την οικολογική καταστροφή;

Οποιοσδήποτε άνθρωπος σέβεται τον εαυτό του σέβεται και το περιβάλλον. Όποιος σέβεται τον πολιτισμό σέβεται και τη φύση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Οποιοσδήποτε αντίλογος είναι εκ του πονηρού.

Πιστεύεις στην ενέργεια, ότι τα πράγματα δεν είναι μόνο ύλη και αυτό που βλέπουμε;

Παρακολουθώ τις εξελίξεις στην κοσμολογία. Και επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι ύλη και ενέργεια είναι σε μία ανοικτή συζήτηση. Ο αιώνας αυτός θα μας μάθει ακόμα περισσότερα πράγματα για αυτά που για αιώνες ανήκαν στον κόσμο των αοράτων και ίσως των παραμυθιών.

Θα έκανες μια εναλλακτική θεραπεία, όπως βελονισμό ή ομοιοπαθητική;

Και βέβαια θα το έκανα. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αμφισβητώ την κλασσική ιατρική. Ο συνδυασμός είναι κάτι που θα επέλεγα. Νομίζω ότι η μετριοπαθεια είναι ο σωστός δρόμος για κάθε θεραπεία.

Αλλάζει η διάθεσή σου όταν είσαι κοντά στην φύση;

Κοντά στη φύση ξαναθυμάμαι το παιδί που κάποτε υπήρξα. Η διάθεσή μου γίνεται ανάλαφρη. Λες και συναντάω παλιούς ξεχασμένους μου εαυτούς.

Οι καλλιτέχνες είστε ιδιαίτερα επιρρεπείς στο στρες και η διάθεσή σας μπορεί να επηρεάζεται εύκολα. Τι κάνεις για να χαλαρώσεις όταν έχεις πολλές σκέψεις;

Τον τελευταίο καιρό έχω γίνει υποστηρικτής της βαλεριάνας. Απολαμβάνω να βράζω τα φύλλα της και να πίνω ιεροτελεστικά το ρόφημα της. Πραγματικά μου δίνει γαλήνη. Αυτό όμως το συνδυάζω και με ασκήσεις αναπνοής που από τα πρώτα χρόνια της πορείας μου στο θέατρο έχω μάθει.

Ποιά είναι για σένα τα συστατικά της ψυχικής ισορροπίας;

Ειλικρίνεια με τον εαυτό σου, αυτό είναι το βασικό συστατικό της ψυχικής ισορροπίας για μένα. Αλλά το πιο δύσκολο δεν είναι να μη λες ψέματα στους άλλους το πιο δύσκολο είναι να μη λες ψέματα στον εαυτό σου.

Τί σου δίνει την μεγαλύτερη χαρά και ευεξία;

Είμαι δρομέας. Κάθε φορά που αρχίζω να τρέχω λες και εκατονταπλασιάζεται η σωματική και ψυχική μου δύναμη.

Πιστεύεις πως για να ευημερεί κάποιος χρειάζεται πολλά χρήματα;

Για να ευημερεί κάποιος δεν χρειάζεται χρήματα. Δεν χρειάζεται ούτε την περιβόητη ευτυχία. Χρειάζεται απλά την χαρά των μικρών καθημερινών πραγμάτων.

Η έννοια της υγείας είναι για σένα ολιστική;

Τίποτα στο σύμπαν δεν είναι απομονωμένο. Η Υγεία απαιτεί την επικοινωνία με κάθε παράμετρο σωματική και ψυχική. Είναι μια υπόθεση συνόλου.

Είσαι αισιόδοξος;

Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να μην είμαι αισιόδοξος. Είναι κομμάτι της προσωπικής μου στρατηγικής. Φέρνει αποτελέσματα. Είμαι απόλυτα σίγουρος γι’ αυτό που λέω. Προτιμώ έναν παράλογα αισιόδοξο παρά έναν εύκολα απαισιόδοξο.

Όταν ξυπνάς το πρωί σκέφτεσαι πως η ζωή είναι όμορφη;

Κάθε πρωί έχει τις δικές του σκέψεις. Δεν ξυπνάω πάντα χαρούμενος. Αλλά ξυπνάω πάντα αποφασισμένος να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Απλές πρωινές σκέψεις.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης πρωταγωνιστεί στην παράσταση “Cadenza για ηθοποιό και βιολί”, 15, 16, 22, 23 Νοεμβρίου, Πολυχώρος Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη, τηλ. 210 7234567

Συνέντευξη της Κυριακής Ματζάνα
για την Όμορφη Ζωή

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας