Το ρόφημα που παρουσιάζουμε σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά θεραπευτικά εργαλεία για την αποσυμφόρηση, την τόνωση και την ενδυνάμωση του πνεύμονα, με παράλληλα θεραπευτικά οφέλη για το συμπληρωματικό όργανο του όργανο, το παχύ έντερο.

Το εν λόγω ρόφημα μπορεί να αξιοποιηθεί θεραπευτικά:

  • για την τόνωση της ανοσοποίησης
  • την έλλειψη ζωτικότητας
  • την εισβολή κρύου
  • τις στομαχικές διαταραχές
  • τις δερματικές διαταραχές
  • το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Το ρόφημα περιέχει δύο από τα πιο γνωστά θεραπευτικά υλικά της Μακροβιοτικής τη ρίζα kuzu και το βερίκοκο ουμεμπόσι. Το ουμεμπόσι χρησιμοποιείται σε θεραπευτικά παρασκευάσματα, αλλά και σαν συνοδευτικό φαγητού, καθώς είναι πλούσιο σε οργανικά οξέα (κιτρικό οξύ, πυροσταφυλικό οξύ, μηλικό οξύ, και ηλεκτρικό οξύ). Το κιτρικό οξύ βοηθά στην αποστείρωση του εντέρου και του στομάχου, ειδικά το πρωί που είναι άδειο και το πυροσταφυλικό οξύ ενεργοποιεί τις λειτουργίες διάφορων σωματικών οργάνων.

Σε πρακτικό επίπεδο, η ισχυρή όξινη γεύση του έχει ένα παράδοξα ισχυρό αλκαλικό αποτέλεσμα στον οργανισμό. Εξουδετερώνει την κούραση, διεγείρει την πέψη, ενισχύει την αποτοξίνωση και την απορρόφηση ασβεστίου. Βοηθά το ήπαρ να απομακρύνει το αλκοόλ, εξισορροπεί το επίπεδρο του σακχάρου στο αίμα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αναιμίας, ανακουφίζει το στομαχόπονο και τους εντερικούς πόνους λόγω αερίων. Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του νερού, δυσεντερία και δηλητηρίαση.

Τα βερίκοκα Ούμε συλλέγονται στο τέλος Ιουνίου, όταν είναι ακόμη άγουρα και οι χυμοί τους στο απόγειο της ξινής τους γεύσης. Κατόπιν πλένονται, μουλιάζονται για να απομακρυνθεί η πικρίλα, και στοιβάζονται σε δοχεία σε στρώσεις εναλλασσόμενες με αλάτι. Σιγά σιγά τα υγρά τους απομακρύνονται. Στο τέλος Ιουλίου απλώνονται σε δίσκους μπαμπού στον δυνατό ήλιο, για να στεγνώσουν και να αποξηραθούν λίγο. Μετά, επανατοποθετούνται σε δοχεία μαζί με τα υγρά τους και φύλλα Shiso (perilla frutensis) τα οποία δίνουν αυτό το κόκκινο χρώμα, λεμονάτη γεύση, πολλά μέταλλα και αντιβακτηριδιακές και συντηρητικές ιδιότητες.

Τέλος, αφαιρούνται από τα δοχεία και τοποθετούνται σε κάδους όπου ωριμάζουν για ένα έτος. Το ουμεμπόσι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από την παραδοσιακή ιατρική της Άπω Ανατολής σε Ιαπωνία και Κίνα, ενώ παράγωγά του έχουν ερευνηθεί από Ιάπωνες ερευνητές για τις ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες. Θεωρείται από πολλούς θεραπευτές ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά θεραπευτικά τρόφιμα του κόσμου.

Το άμυλο Κούζου προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Kudzu (Pueraria lobata), η οποία συλλέγεται πλένεται κι αποξηραίνεται πολλές φορές, μέχρι να μείνει το καθαρό άμυλό της, το οποίο θεωρείται πολύτιμο στην παράδοση της Άπω Ανατολής, όπου χρησιμοποιείται σε θεραπευτικά ροφήματα και σχήματα για το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύτημα. Προσδίδει επίσης μοναδική απαλή υφή σε σάλτσες, σούπες και ροφήματα.

Οφέλη

Τα άμυλο του Κούζου είναι το μυστικό του, αφού τα μόριά του εισχωρούν στα έντερα και ανακουφίζουν από προβλήματα λόγω υπερ-οξύτητας, βακτηριδιακής μόλυνσης, διάρροιας , ερεθισμού και κοιλιακών πόνων. Συνιστάται και για παιδιά. Το Κούζου Oείναι πλούσιο και σε αντιοξειδωτικά ισοφλαβονοειδή, τα οποία προσδίδουν θεραπευτικές ιδιότητες για το πεπτικό και κυκλοφορικό σύστημα, μειώνουν τους μυϊκούς σπασμούς επιτρέποντας καλύτερη αιμάτωση και ανακούφιση από εντερικές κράμπες. Χρησιμοποιείται στη παραδοσιακή Ιατρική της Άπω Ανατολής για την αντιμετώπιση του πυρετού, την χαλάρωση των μυών και την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας του αίματος.

Η ήπια γεύση του Κούζου, η σατινέ γυαλάδα που χαρίζει και η ισχυρή ικανότητα πήξης, το καθιστούν δημοφιλές συστατικό για σάλτσες και γλάσα, πουτίγκες και επιδόρπια, καθώς και κάθε λογής μαγειρευτά πιάτα που αναζητούν μία ιδιαίτερη υφή και εξαιρετικό δέσιμο.
Φυσικά να μην ξεχνάμε την μοναδική αποτελεσματικότητά του σε θεραπευτικές συνταγές για την αντιμετώπιση πεπτικών διαταραχών.

Υλικά:

1 κουταλάκι κούζου
1/2 ουμεμπόσι
1/4 κουταλάκι σόγιου (σάλτσα σόγιας)
1/2 κούπα νερό (πηγής ή φιλτραρισμένο)

Προπαρασκευή:

  1. Ψιλοκόβουμε ή λιώνουμε το ουμεμπόσι, να γίνει σχεδόν σαν πάστα, και το αφήνουμε στην κούπα μας.
  2. Διαλύουμε το κούζου σε 2 κουταλιές κρύο νερό.
  3. Βάζουμε το νερό σε ένα μπρίκι ή κατσαρολάκι και προσθέτουμε το διυλισμένο κούζου.
  4. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού, και χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγομαγειρεύεται.
  5. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει, για 2-3 λεπτά.
  6. Μόλις το μείγμα έχει αρχίσει να γίνεται διάφανο προσθέτουμε το σόγιου και ανακατεύω για άλλα 2-3 λεπτά.
  7. Σερβίρουμε το κούζου στην κούπα μας, πάνω από το ουμεμπόσι, ανακατεύοντας μέχρι να αναμιχθεί σε όλο το ρόφημα.
  8. Πίνουμε αργά με κουταλάκι, όσο είναι ζεστό.

Εάν θεωρείτε το άρθρο ενδιαφέρον θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τo σεμινάριo: “Μακροβιοτική Online: Γυναικεία Υγεία”. Πραγματοποιείται το Σάββατο 13 Ιουνίου 2020 από τη Μαριάννα Χρυσικάκου και τη Λένα Ζάμπογλου στις Εφαρμογές Μακροβιοτικής Διατροφής:
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Πηγή: oneproject.gr
Φωτογραφία: thermoceretas.com

Διαβάστε ακόμη: Ρόφημα για ηπατική αποτοξίνωση με κριθάρι

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...



Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας