Σε πολλά σημεία αυτών των διαλέξεων επισημάναμε ότι όσα εξιστορούνται στη Γένεση, όταν τα κατανοούμε σωστά, δείχνουν ακόμη μια φορά τα αποτελέσματα της υπεραισθητής έρευνας. Είναι καθήκον μας να επισημαίνουμε σε όλο και περισσότερα σημεία αυτή την ταύτιση.

 

Αρχικά, σημασία έχει να δείξουμε ακριβέστερα σε ποια περίοδο αναφέρεται η Γένεση, εάν λάβουμε υπ’ όψη όσα μας λέει η πνευματο-επιστημονική έρευνα για το γήινο γίγνεσθαι. Σε κάποιο ποσοστό αναφέρθηκα ήδη σε αυτό τοποθετώντας την αρχή της Γένεσης την περίοδο κατά την οποία Ήλιος και Γη ετοιμάζονταν να διαχωριστούν. Θα εμβαθύνουμε όμως ακριβέστερα σε αυτόν τον συσχετισμό.

Εκείνοι από εσάς οι οποίοι έχουν ακούσει τις διάφορες διαλέξεις των περασμένων ετών αλλά επίσης και όσοι ασχολήθηκαν λίγο με την παρουσίαση της εξέλιξης της Γης στην «Απόκρυφη Επιστήμη» μου, θα θυμηθούν ποια σημασία αποδίδεται εκεί σε δύο σημαντικές στιγμές σε αυτή την εξέλιξη της Γης.

Η πρώτη είναι ο διαχωρισμός του Ηλίου από τη Γη. Αυτή η χρονική στιγμή είναι πολύ σημαντική. Έπρεπε κάποτε να συμβεί αυτός ο διαχωρισμός του Ηλίου από τη Γη, γιατί εάν αυτά τα δύο κοσμικά σώματα έμεναν μεταξύ τους συνδεδεμένα όπως στην αρχή του γήινου γίγνεσθαι, τότε η πορεία της εξέλιξης της ανθρωπότητας δεν θα μπορούσε να δώσει στον άνθρωπο την ουσιαστική γήινη σημασία του.

Όλα όσα ονομάζουμε Ήλιο, φυσικά όχι μόνο τα στοιχεία ή το φυσικό μέρος του ηλιακού σώματος αλλά επίσης όλες τις πνευματικές οντότητες που ανήκουν στο σώμα του Ηλίου, όλα αυτά έπρεπε τρόπον τινά να βγουν από τη Γη ή, εάν το βρίσκουμε ορθότερο, έπρεπε η Γη να τα αποτινάξει από τον εαυτό της επειδή, αν το πούμε τετριμμένα, οι δυνάμεις εκείνων των οντοτήτων, οι οποίες μετέθεσαν την έδρα τους από τη Γη έξω στον Ήλιο, θα δρούσαν υπερβολικά έντονα για την ευδοκίμηση του ανθρώπου αν θα έμεναν συνδεδεμένες με τη Γη.

Αυτές οι οντότητες έπρεπε έτσι, δρώντας από απόσταση έξω από τη Γη, να μετριάσουν τρόπον τινά τις δυνάμεις τους εξερχόμενες από τον γήινο χώρο. Έτσι έχουμε τη χρονική στιγμή κατά την οποία ένας αριθμός οντοτήτων για την εξασθένηση της δραστικότητάς τους μεταθέτουν την έδρα τους προς τα έξω και στο εξής επεμβαίνουν λιγότερο έντονα στο γίγνεσθαι του ανθρώπου αλλά επίσης στο γίγνεσθαι των ζώων.

Επομένως από μια στιγμή και μετά έχουμε τη Γη αφημένη στον εαυτό της, έχουμε τη Γη με τις δυνάμεις της να γίνονται χονδροειδέστερες, γιατί οι πιο λεπτές, οι πιο πνευματικές, διαχωρίστηκαν από τη Γη μαζί με τον Ήλιο. Ο άνθρωπος όμως ως προς εκείνη την οντότητα στην οποία είχε καταλήξει περνώντας από τις εξελίξεις Κρόνος, Ήλιος και Σελήνη, έμεινε ένα διάστημα μετά τον ηλιακό διαχωρισμό ενωμένος με τη Γη. Μόνο ανώτερες εξαίρετες οντότητες μετέθεσαν την έδρα τους προς τα έξω στον Ήλιο.

Όταν όμως η Γη διαχωρίστηκε, είχε ακόμη μέσα της όλα όσα ανήκουν στις ουσίες, στα υλικά, στις δυνάμεις της σημερινής σεληνιακής εξέλιξης. Έτσι έχουμε λοιπόν μετά τον ηλιακό διαχωρισμό μια εξέλιξη της Γης η οποία έχει τρόπον τινά ακόμη στο σώμα της και τη σεληνιακή εξέλιξη. Ο άνθρωπος επομένως ήταν εκτεθειμένος σε συνθήκες οι οποίες ήταν πολύ χονδροειδέστερες από τις ουσιαστικές γήινες συνθήκες οι οποίες διαμορφώθηκαν αργότερα, γιατί η Σελήνη έχει μια χονδροειδή υλικότητα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μετά τον διαχωρισμό του Ηλίου από τη Γη, η Γη ως προς τις δυνάμεις της να γίνεται όλο και πιο σεληνιακή, όλο και πυκνότερη. Ένα άλλο επακόλουθο ήταν ο άνθρωπος να υπόκειται τώρα σε έναν άλλον κίνδυνο, στον κίνδυνο να νεκρωθεί μέσα στον εαυτό του, να μουμιοποιηθεί, βέβαια να μουμιοποιηθεί αστρικά.

Ενώ πρώτα, όταν ο Ήλιος ήταν ενωμένος με την Γη, οι συνθήκες ήταν υπερβολικά λεπτοφυείς, τώρα έγιναν υπερβολικά χονδροειδείς.

Αυτό προκαλούσε στην πορεία της γήινης εξέλιξης οι άνθρωποι να έχουν όλο και λιγότερο τις δυνατότητες να ευδοκιμούν διατηρώντας τη σύνδεσή τους με τη Γη. Όλα αυτά σας παρουσιάζονται ακριβέστερα στην «Απόκρυφη Επιστήμη» μου.

Απόσπασμα από το βιβλίο: «Τα μυστικά της βιβλικής ιστορίας της δημιουργίας», του Rudolf Steiner, από τις εκδόσεις ETRA.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Διαβάστε ακόμη: Rudolf Steiner (Ρούντολφ Στάϊνερ) | Ο ιδρυτής της Ανθρωποσοφίας

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας