Η χαρακτηριστική διαφορά μεταξύ της αρχαίας σεληνιακής εξέλιξης και της σημερινής μας γήινης εξέλιξης συνίσταται στο γεγονός ότι η συνείδησή μας από ένα στάδιο συνείδησης εικόνων προχώρησε στην παρούσα συνείδηση αντικειμένων.

 

Βασικά το τονίζω αυτό τώρα εδώ και πολλά χρόνια. Μπορούσατε επίσης να το πληροφορηθείτε πριν αρκετά χρόνια στα πρώτα άρθρα του περιοδικού «Lucifer-Gnosis» σχετικά με την εξέλιξη βασισμένη στα Ακασικά Αρχεία (Akasha-Chronik = παγκόσμια μνήμη). Εκεί τονιζόταν ότι η παλιά ονειρικού είδους συνείδηση εικόνων, η οποία ήταν οικεία στην οντότητά μας κατά τις παλαιότατες εποχές, εξελίχθηκε σήμερα στη γήινη συνείδηση, σε αυτήν η οποία σήμερα μας δίνει συνείδηση των εξωτερικών πραγμάτων, δηλαδή των εξωτερικών πραγμάτων στον χώρο σε αντίθεση με αυτήν στην οποία είμαστε οι ίδιοι στο εσωτερικό της.

Αυτή η διαφοροποίηση των εξωτερικών αντικειμένων από τη δική μας εσωτερική ζωή είναι το χαρακτηριστικό της παρούσης μας συνειδησιακής κατάστασης. Όταν έχουμε μπροστά μας κάποιο αντικείμενο, π.χ. αυτό το τριαντάφυλλο, τότε λέμε: Αυτό το τριαντάφυλλο βρίσκεται εκεί μέσα στον χώρο.

Εμείς βρισκόμαστε σε διαφορετική θέση απ’ αυτό. Αντιλαμβανόμαστε το τριαντάφυλλο και σχηματίζουμε μια παράσταση από αυτό. Η παράσταση βρίσκεται μέσα μας, ενώ το τριαντάφυλλο έξω. Η διάκριση αυτού του έξω και μέσα είναι το χαρακτηριστικό της γήινης συνείδησής μας. Δεν ήταν έτσι η παλιά σεληνιακή συνείδηση.

Αυτή η διάκριση του έξω και μέσα δεν γινόταν καθόλου από εκείνες τις οντότητες που είχαν την παλιά σεληνιακή συνείδηση. Για φανταστείτε ότι, όταν κοιτάζετε το τριαντάφυλλο, δεν θα συνειδητοποιούσατε πως το τριαντάφυλλο είναι εκεί έξω και εσείς, ο εαυτός σας στο εσωτερικό σας, αλλά θα είχατε τη συνείδηση: Όταν αυτό το τριαντάφυλλο αιωρείται εκεί έξω στον χώρο, τότε το δικό σας ον δεν ανήκει μόνο στον χώρο στον οποίον είσαστε κλεισμένοι, αλλά αυτό το ον (ο εαυτό σας) διαστέλλεται στον χώρο και τελικά συμπεριλαμβάνει και το τριαντάφυλλο μέσα του.

Επιπλέον, αυτό μπορούσε να επεκταθεί κι άλλο. Σκεφθείτε ότι στρέφετε το βλέμμα σας προς τον Ήλιο και δεν έχετε τη συνείδηση ότι ο Ήλιος είναι εκεί επάνω κι εσείς εδώ κάτω, αλλά καθώς παράγετε την παράσταση του Ηλίου, ο Ήλιος είναι μέσα σας, η συνείδησή σας συλλαμβάνει τον Ήλιο με λίγο ή πολύ πνευματικό τρόπο.

Αυτή η διαφορά μεταξύ μέσα και έξω δεν θα υπήρχε τότε. Όταν το ξεκαθαρίσετε αυτό, τότε έχετε την πρώτη στέρεα ιδιότητα αυτής της συνείδησης όπως αυτή ήταν στην αρχαία Σελήνη.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι ήταν μια εικονομορφική συνείδηση σύμφωνα με την οποία τα πράγματα δεν φανερώνονταν άμεσα ως αντικείμενα αλλά σαν συμβολικές εικόνες, έτσι όπως σήμερα δρα το όνειρο μερικές φορές με συμβολικές εικόνες. Το όνειρο μπορεί να δράσει π.χ. έτσι ώστε κάποια φωτιά που βρίσκεται έξω μας να γίνεται αντιληπτή με τη συμβολική εικόνα ενός όντος που φωτοβολεί.

Με παρόμοιο τρόπο αντιλαμβανόταν η σεληνιακή συνείδηση τα πράγματα, θα λέγαμε, εσωτερικά αλλά με μορφή εικόνων. Δηλαδή αυτή η σεληνιακή συνείδηση έδινε εικόνες εμποτισμένες με εσωτερικότητα. Είχε επιπλέον μιαν ακόμη ουσιαστική διαφορά από τη σημερινή μας συνείδηση. Δεν δρούσε καθόλου έτσι ώστε τα εξωτερικά αντικείμενα να ήταν υπαρκτά όπως για τη σημερινή γήινη συνείδηση.

Αυτό το οποίο σήμερα ονομάζετε περιβάλλον σας, όσα αντιλαμβανόσαστε σήμερα στο φυτικό, στο ορυκτό, στο ανθρώπινο βασίλειο ως αισθητά αντικείμενα, δεν υπήρχαν καθόλου κατά τη διάρκεια της αρχαίας εξέλιξης Σελήνη. Υπήρχε τότε κάτι παρόμοιο αλλά σε μία κατώτερη ονειρική βαθμίδα με αυτό που υπάρχει σήμερα στην ψυχή, όταν αφυπνίζεται η οραματική δύναμη, η συνειδητή υπεραισθητή αντίληψη.

Η πρώτη αφύπνιση αυτής της υπεραισθητής συνείδησης είναι τέτοια ώστε το πρώτο διάστημα να μην πηγαίνει καθόλου ακόμη σε εξωτερικές οντότητες, σε κάτι που υπάρχει έξω μας. Σε αυτό οφείλεται μάλιστα μια πηγή πολυάριθμων παραπλανήσεων σε εκείνους οι οποίοι, θα λέγαμε, με την εσωτερική τους εξέλιξη αναπτύσσουν το χάρισμα υπεραισθητών αντιληπτικών δυνάμεων.

Απόσπασμα από το βιβλίο: «Τα μυστικά της βιβλικής ιστορίας της δημιουργίας», του Rudolf Steiner, από τις εκδόσεις ETRA.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Διαβάστε ακόμη: Rudolf Steiner | Οι ικανότητες όλων για ένα κοινό σκοπό

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Όμορφη Ζωή Άρθρα (όλα τα άρθρα)

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας